>>> Uw advertentie hier? <<<

Zilverprijs op laagste niveau in 2,5 jaar, het moment om er in te beleggen?

zilverprijs zilveren munt dollar

Beleggen in zilver bracht de afgelopen jaren weinig rendement op. Dit komt omdat de zilverprijs nu erg laag is, namelijk het laagste niveau in 2,5 jaar. Bovendien beweegt de koers op korte termijn gestaag in een dalende trend richting de lange termijn steun op $13,70. De onderstaande grafiek laat de zilverprijs over de laatste 3 jaar zien. Daarnaast zien mensen zilver steeds minder als een edelmetaal. Bovendien is de koppeling tussen zilver en geld ook verdwenen. Toch is beleggen in zilver een interessante aanvulling op de beleggingsportefeuille. Dit geldt nog sterker als je rendement over een langere periode wilt halen. In dit artikel leggen we uit waarom dit zo is, wat de koersverwachting is en hoe u in zilver kunt beleggen.

zilverprijs in Amerikaanse dollars 2018
De zilverprijs in Amerikaanse dollars

Beleggen in zilver; edelmetaal of grondstof?

De waardering van zilver als edelmetaal wordt steeds minder. Mensen houden meer van hoogwaardigere edelmetalen zoals goud of platina. Toch is er nog steeds een groep mensen die liever kiest voor een wat minder kostbare, maar toch zekere belegging die een vaste bodemwaarde houdt. Voor hen is beleggen in zilver een uitkomst. Er is echter nog een andere reden waarom beleggen in zilver interessant kan zijn. Zilver wordt namelijk steeds vaker als grondstof gebruikt in allerlei technische apparatuur. Denk hierbij aan zonnepanelen maar ook smartphones, tablets en laptops. De verwachting is dat de vraag naar zilver voor industriële toepassingen verder zal toenemen.

Hoe ziet de markt voor zilver eruit?

In 1950 bedroeg de bovengrondse zilvervoorraad 10 miljard ounces. Momenteel bedraagt de consumptie per jaar vanuit de industrie 900 miljoen ounces. De jaarlijkse productie uit zilvermijnen bedraagt 700 miljoen ounces. Er is dus nu al een tekort aan bovengronds zilver. Dit heeft uiteraard effect op de zilvervoorraad en hopelijk op den duur ook op de zilverprijs. De geregistreerde zilvervoorraad is, ondanks sterk verbeterde delvingstechniek met 100 miljoen ounces gedaald. Het jaarlijkse tekort en de slinkende buffer zullen op termijn waarschijnlijk een prijsopdrijvend effect hebben. Daarnaast is de zilvermarkt betrekkelijk klein, bijvoorbeeld zo’n 19 maal kleiner dan de goudmarkt. Ondanks deze positieve berichten daalde de zilverprijs tot het laagste punt in 2,5 jaar. Door toenemende schaarste, het steeds kostbaardere proces van het winnen van zilver en de kleinere markt kan beleggen in zilver interessant zijn.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Hoe kunt u inspelen op de zilverprijs?

Er zijn diverse manieren om in zilver te beleggen. De bekendste manieren zijn het investeren in fysiek zilver, op papier en in aandelen. De aandelen kunnen van bedrijven zijn die zich richten op mijnen, oftewel het delven van het zilver.

Beleggen in aandelen (zilvermijnen)

U kunt ervoor kiezen om aandelen in zilvermijnen te kopen. De mijnen verkopen het zilver dat gedolven wordt. Als de zilverprijs stijgt zal hun rendement dus verbeteren. Het nadeel is dat de mijn ook meer kosten zal moeten maken. Het wordt namelijk steeds moeilijker om zilver uit de grond te winnen. Daarnaast is er niet altijd garantie hoeveel zilver uit een bepaalde mijn kan worden gedolven. Het derde risico is dat je afhankelijk bent van de bedrijfsvoering. Een grote staking of tegenvallend rendement door slecht management zijn reële risico’s.

Beleggen in fysiek zilver

De zilverprijs wordt uitgedrukt in een bedrag (doorgaans Amerikaanse dollars) per ounce. Door tegen de huidige lage zilverprijs fysiek zilver te kopen kunt u te allen tijde over uw voorraad beschikken. Als de zilverprijs stijgt kunt u op een gewenst moment weer verkopen. Het voornaamste risico is verlies of diefstal. Om dit te voorkomen worden fysieke aankopen vaak via een tussenpartij gedaan die het zilver in een kluis opslaat. Hier staan natuurlijk wel kosten tegenover maar u slaapt waarschijnlijk beter.

Beleggen in papier

Gek genoeg kunt u ook in zilver beleggen zonder aandelen of fysiek zilver te kopen. Koopt u een afgeleid product dan zal u alleen op papier investeren in zilver. Zo kunt u een hefboomproduct als een turbo kopen met onderliggende waarde de zilverprijs. Omdat de zilverprijs niet extreem volatiel is kiezen veel beleggers voor de optie met een hefboomproduct. De hefboom zorgt voor een grotere stijging of daling dan de zilverprijs laat zien. Koopt u een turbo long dan speelt u in op een stijgende zilverprijs, koopt u een turbo short dan speelt u in op een daling. Is de hefboom 5 bij een turbo long dan stijgt deze 5 procent als de zilverprijs 1 procent stijgt. Daalt de zilverprijs 1 procent dan zal de turbo met 5 procent dalen.

Volg grondstoffen, aandelen en andere beleggingsproducten via het beursforum.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.