Chinese aandelen staan onder druk, geeft dit koopkansen?

Chinese aandelen

Wereldwijd zijn beleggers ongerust over verschillende handelsconflicten en met name Chinese aandelen zitten in de hoek waar de klappen vallen. Al langere tijd liggen Amerika en China met elkaar overhoop en zijn wederzijds (extra) importheffingen opgelegd. Dit is dan ook de reden waarom de beurs in China inmiddels op ‘crash niveau’ staat. Dat wil zeggen een verlies van 20 procent of meer in een relatief kort tijdsbestek. De onderstaande grafiek laat het koersverloop van de Shanghai Stock Exchange Composite Index zien. Hierin zijn een aantal van de belangrijkste Chinese aandelen in vertegenwoordigd.

De onrust zal voorlopig blijven en inmiddels dreigde president Trump met nog eens 250 miljard dollar aan extra heffingen. Volgens kenners zal de Amerikaanse president vooral stemmen willen winnen voor tussentijdse verkiezingen in Amerika. Deze staan voor november op de agenda.

Chinese aandelen Shanghai Stock Exchange Composite Index
Shanghai Stock Exchange Composite Index

Toekomstig grootste economie

Zonder twijfel raken de Amerikaanse importheffingen de Chinese economie en dus ook Chinese aandelen. China is sterk afhankelijk van export maar de crash op dit moment kan ook kansen bieden. Beleggers kunnen inspelen op een oplossing in het handelsconflict. Daarnaast kunnen beleggers ook inspelen op de toekomst want China is hard op weg om de grootste economie ter wereld te worden. Momenteel is de Amerikaanse economie nog de grootste ter wereld. De huidige spanningen tussen Amerika en China zorgen er ook voor dat China banden aanhaalt met andere handelspartners. Denk bijvoorbeeld aan Rusland maar ook aan Europa.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Een geluk bij een ongeluk voor China is dat de Chinese munt verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De yuan daalde al ongeveer met 10 procent ten opzichte van de greenback. Zo kan China nog goedkoper producten exporteren wat ten goede komt van de Chinese economie. Echter zal een zwakkere yuan de betrekkingen tussen Amerika en China niet veel verbeteren.

Chinese aandelen: stockpicking of spreiden?

Wie wil beleggen in Chinese aandelen staat voor een uitdaging. Niet alleen de timing, die moeilijk te bepalen is, maar ook op welke manier ingespeeld kan worden. Zo kan een belegger selectieve aandelen kiezen met de kans op een hoger rendement maar ook een hoger risico. Bekende Chinese aandelen zijn bijvoorbeeld Tencent, Alibaba en Baidu. Kiest een belegger één van deze aandelen dan kan het ook misgaan met bijvoorbeeld tegenvallende cijfers. Een goed alternatief is dan het beleggen in een ETF. Hiermee kan men met één beleggingsproduct direct inspelen in een index of bijvoorbeeld een sector.

In het geval van Chinese aandelen kunt u onder meer beleggen in de ETF’s HSBC MSCI CHINA (ISIN IE00B44T3H88) of ISHARES CHINA 25 (ISIN IE00B02KXK85). Met beide ETF’s kunt u gespreid beleggen in Chinese aandelen. U kunt zelfs zonder transactiekosten hierin beleggen via DEGIRO. De ETF’s behoren tot de kernselectie van DEGIRO en deze zijn zonder transactiekosten bij een fair use policy. Onderstaande overzichten laten de 5 grootste posities van elke ETF zien. Opvallend is dat de ISHARES CHINA 25 geen positie in Alibaba of Baidu heeft. Deze bedrijven hebben namelijk hun notering in Amerika.

Top 5 posities ISHARES CHINA 25

  • China Construction Bank
  • Industrial and Commercial Bank of China
  • Tencent
  • China Mobile
  • Ping An Iinsurance

Top 5 posities HSBC MSCI CHINA

  • Tencent Holdings
  • Alibaba Group Holding
  • China Construction Bank
  • Baidu
  • China Mobile

Meer over Chinese aandelen op het beursforum >

Gratis beleggen in ETF’s >

Kopafbeelding van Shutterstock