Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Coca Cola, defensief aandeel en dividend king

aandeel coca cola

The Coca Cola Company is een wereldberoemd bedrijf dat met name bekend is van de frisdrank coca cola. Het aandeel Coca Cola heeft een notering in de Dow Jones Industrial Average en is te vinden met de ticker KO. Het inmiddels 130 jarige bedrijf maakt niet alleen de bekende koolzuurhoudende frisdrank. Zo produceert het onder andere ook sappen, gebotteld water, sportdranken, thee en koffie. U zult vast wel eens hebben gehoord van de producten Minute Maid, Schweppes, Fuze Tea, Fanta en Sprite.

Het aandeel Coca Cola kan gerust defensief worden genoemd met een bèta van iets meer dan 0,5. Een bèta lager dan 1 geeft aan dat een aandeel minder volatiel is dan de index. Stijgt de index 10 procent dan zal het aandeel doorgaans met een bèta van 0,5 5 procent stijgen. Daalt de index 10 procent dan zal het aandeel doorgaans met ongeveer 5 procent dalen. Defensieve aandelen zijn vaak de basis van een goed uitgebalanceerde beleggersportefeuille. Een bijkomend voordeel van defensieve aandelen is vaak een degelijk dividendrendement maar hierover later meer.
Afsplitsing van bottelaars

Vanaf 2012 is het bedrijf begonnen om de bottelarijen af te stoten maar in de meeste gevallen blijft er een belang in. Zo zijn de noteringen van Coca Cola Enterprises en Coca Cola European Partners van de bottelaars en niet van The Coca Cola Company. Via een netwerk van bottelaars en distributiemaatschappijen worden groothandelaren en detailhandelaren bedient. Wie een blik werpt op de cijfers vanaf 2012 ziet dit ook terug, zie onderstaande tabel. Niet alleen het aantal werknemers nam sterk af maar ook de omzet, het bedrijfsresultaat en het nettoresultaat daalden.

resultaten aandeel coca cola
Resultaten in miljoenen Amerikaanse dollars (bron: Wikipedia)

Meer diversiteit door overnames

Dat The Coca Cola Company niet langer bekend staat om alleen de frisdranken is al langer bekend. Het wil echter verdere diversiteit in de producten aanbieden. Met de aanstaande overname van Costa Coffee wil het Amerikaanse bedrijf zich ook richten op warme dranken. Costa Coffee is in de Benelux nog geen bekende naam. Het is na Starbucks de op één na grootste koffieketen ter wereld. Het van oorsprong Briste bedrijf heeft niet alleen koffiecorners maar ook koffieapparaten welke bij bedrijven zijn geplaatst.

Voor de overname zal The Coca Cola Company ongeveer 5,1 miljard dollar neertellen. Naast de diversificatie in producten is de strategische keuze ook goed te verklaren. Zo is de wereldwijde koffiemarkt vorig jaar met 6 procent gegroeid. Deze markt beperkt zich niet alleen tot koffiecorners en koffieapparaten. Zo zien kenners ook kansen in de verkoop van koffiebonen, koffiecapsules en koffiepads. Op termijn moet dit het aandeel Coca Cola een impuls gaan geven.

Wat vinden analisten van het aandeel Coca Cola

Van de bij ons 25 bekende analisten die Coca Cola volgen geven er 6 een koopadvies. Daarnaast zijn er 7 met een outperform advies en 12 analisten zeggen ‘houden’. De koersdoelen variëren van 45 tot 61 dollar. Het gemiddelde koersdoel is 50,80 dollar.

Aandeel Coca Cola is een dividend king

Zoals eerder gezegd heeft het aandeel Coca Cola ook een degelijk dividendrendement. Het behoort ook tot een select gezelschap van dividend kings. Dit zijn bedrijven die minimaal 50 opeenvolgende jaren het dividend verhogen. Momenteel is het bruto dividendrendement net geen 3,5 procent. Elk kwartaal is er een dividenduitkering en in 2017 werd er in totaal 1,48 dollar aan dividend uitgekeerd.

Beleggers in het aandeel Coca Cola reageerden nog niet enthousiast op de aanstaande overname. Zoals u in onderstaande grafiek kunt zien noteert de koers momenteel rond de lange termijn weerstand/steun. Met de groene en rode lijnen worden de steunen en respectievelijk de weerstanden aangegeven.

Meer over het aandeel Coca Cola en andere aandelen op het beurs forum.

Technische analyse aandeel Coca Cola september 2018
Koersgrafiek van het aandeel Coca Cola 2017-2018Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >