Belgische aandelen presteren matig maar stockpicking is waardevol

BEL 20 aandelen

De BEL20 is de Belgische sterindex welke uit maximaal 20 (zo goed als) Belgische aandelen is samengesteld. Deze samenstelling is op basis van een aantal criteria zoals een beurswaarde die hoog genoeg is. Daarnaast zijn de vrije marktkapitalisatie en de verhandelbaarheid ook van belang bij het opnemen in de BEL20. Binnen de index heeft elke notering een weging en deze weging is maximaal 12 procent. AB Inbev, KBC Group en Engie zijn de zwaargewichten met elk een weging van 12 procent. Een kleine nuance is dat dit artikel alleen over noteringen in de BEL20 gaat. Er zijn vanzelfsprekend ook kleinere aandelen die veel beter presteren dan deze BEL20 maar hier niet in opgenomen zijn.

Belgische aandelen blijven achter

Er is echter een opvallend fenomeen in een tijd dat de Amerikaanse beurzen de langste bullrun ooit beleven. De meest waardevolle Belgische aandelen presteren al langere tijd als index zeer matig. Dit komt vooral duidelijk naar voren als de index wordt vergeleken met andere indexen. In de onderstaande grafiek zijn de AEX (oranje), BEL20 (groen), CAC40 (rood) en S&P500 (blauw) met elkaar vergeleken.

Belgische aandelen AEX BEL20 CAC40 S&P500 met elkaar vergeleken
BEL20 vergeleken met de AEX, CAC40 en S&P500

Het uitgangspunt voor de indexatie is 2 januari 2017, dit was de eerste beursdag in 2017. Inmiddels is er 1 jaar en 8 maanden voorbij en in die tijd heeft de BEL20 weinig rendement opgeleverd. Met 3,5 procent is het nog altijd beter dan een spaarrekening maar de andere indexen presteerden veel beter. Zo steeg de Franse CAC40 met ruim 18 procent. De Nederlandse AEX wist zelfs meer dan 30 procent te stijgen. De Amerikaanse breed samengestelde S&P500 steeg zelfs meer dan 43 procent. De dollar werd in de tussentijd ongeveer 10 procent goedkoper maar zelfs dan blijft de S&P500 koploper.

Vervolg na advertentie
Belgische aandelen: stockpicking is waardevol

Bij de bovenstaande vergelijkingen is het herinvesteren van dividend niet meegerekend op de S&P500 na. Dit zou voor de verschillen tussen de indexen niet veel invloed hebben maar voor het totale rendement wel. Hier op Beursig.com worden dikwijls ETF’s en indexbeleggen aangehaald om risico’s te beperken. In het geval van indexbeleggen met de BEL20 bleek dit niet een goede keuze. De index is qua wegingen redelijk eenzijdig waarbij ook nog eens een handvol aandelen de helft van de weging bepalen. Zo zijn de eerder genoemde aandelen AB Inbev, KBC Group en Engie al goed voor 36 procent van de weging in de index. AB Inbev verloor als zwaargewicht sinds 1 januari 2017 al 20 procent. Dit weegt vanzelfsprekend ook door in de index.

Een rendement van 3,5 procent over ruim 1,5 jaar zegt natuurlijk weinig over afzonderlijke aandelen. Binnen de index bleek dat stockpicking waardevol kan zijn. Tegelijk is er ook te zien dat een beperkte spreiding in net de verkeerde aandelen duur kan uitpakken. In het onderstaande overzicht ziet u welke rendementen de afzonderlijke aandelen hebben sinds begin 2018. De rendementen zijn op basis van de slotkoersen op 31 augustus. Opvallend is dat de drie zwaargewichten uit de BEL20 bij de dalers zitten.

Stijgers

Dalers

Nieuws en discussies over Belgische aandelen op het beursforum.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.