>>> Uw advertentie hier? <<<


Leren beleggen kunt u met een aantal handige tips

leren beleggen geld laten beleggen Binck DeGiro Lynx

Dankzij de lage spaarrentes maken steeds meer mensen de stap naar de beurs. Rentes staan zo laag dat het rendement hierop vrijwel niks meer is. Natuurlijk is er nog wel de inflatie dus uiteindelijk verliest u aan koopkracht als u niet zelf actie onderneemt. De beurs is laagdrempelig (waarin ook een gevaar schuilt) en leren beleggen heeft tijd nodig. Onderstaande tips helpen u alvast op weg.

Te mooi om waar te zijn

De zojuist genoemde laagdrempeligheid is iets waar sommige aanbieders van riskante producten graag op in spelen. Het zou zonde zijn om hiermee geld te verliezen. Dergelijke aanbieders doen blijken alsof het makkelijk is om tientallen procenten rendement per jaar te behalen. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Een voorbeeld dat vooral bij Nederlanders bekend zal zijn is Bux. Een riskant product (CFD) verpakt in een hip jasje om vooral beginners als klant binnen te halen. De grote verliezen van speculanten met de handel in CFD’s zijn al meermaals aangetoond.

Een ander voorbeeld kan een succesverhaal zijn dat u heeft gehoord op een verjaardag of van een collega. Deze succesverhalen zijn er niet veel en grote verliezen worden vrijwel nooit openlijk gedeeld. Kortom, als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Ga er niet vanuit dat u uw investering op de beurs snel kunt verdubbelen. De kans is er maar dan neemt het risico ook toe.

Eenvoudig houden en kosten beperken

Wie de stap naar de beurs maakt kan leren beleggen door actief te gaan handelen in van alles en nog wat. De meeste brokers nemen gelukkig beleggers in bescherming met een risico-analyse. Is uw financiële kennis beperkt of wilt u niet veel risico lopen dan worden sommige beleggingsproducten uitgesloten. U kunt hierin dan niet handelen en dit komt uw rendement vanzelfsprekend ten goede.

Wilt u het beleggen eenvoudig houden en de kosten beperken dan is beleggen in trackers waarschijnlijk de beste keuze. Trackers worden ook wel ETF’s (exchange traded funds) genoemd. Hiermee kunt u beleggen in bijvoorbeeld een index of bepaalde sector. Een index is een samenstelling van aandelen, zoals de Belgische sterindex BEL20 of de Nederlandse variant de AEX. In deze indexen staan de grootste en/of meest verhandelde beursnoteringen van het betreffende land. Het grote voordeel is dat u hiermee in één product kunt beleggen dat op zijn beurt in meerdere producten belegt. U beperkt hiermee de kosten, het blijft eenvoudig en nog belangrijker het risico is kleiner dan in een handjevol aandelen beleggen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Risico en emotie

Het beperken van risico is belangrijk voor beleggers. Als u indirect in 20, 25 of nog meer aandelen belegt met behulp van een tracker dan is uw risico al beperkter dan wanneer u enkele aandelen in portefeuille heeft. Stel u koopt 3 aandelen voor elk een evengrote investering. Hierbij verliest 1 in korte tijd 30 procent aan waarde en de andere 2 veranderen niet in waarde. Uw portefeuille daalt in zijn geheel dan 10 procent in waarde. Was dat slecht presterende aandeel 1 van de 20 dan was de impact nog beperkt gebleven.

Minder risico nemen heeft een positieve invloed op uw emoties. U hoeft niet wakker te liggen van uw beleggingen en u hoeft niet nog meer risico te nemen om eventuele (grote) verliezen te gaan compenseren. Dit laatste is een veel gemaakte fout. Beleggers die geld verliezen zijn snel geneigd om meer risico te nemen om zo verliezen weg te poetsen. De kans op nog meer verliezen neemt zo toe. Onderstaande quote is van superbelegger Warren Buffett. Als u van €1.000 20 procent verliest moet u dit goedmaken door daarna 25 procent winst te maken. Een verlies compenseren is dus niet eenvoudig en daarom is zijn quote belangrijk om te onthouden.

“Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Don’t forget rule No. 1”.

Leren beleggen door in uzelf te investeren

Net als leren fietsen kunt u ook niet leren beleggen in één dag. U zult geduld nodig moeten hebben en de tijd in uw voordeel laten werken. Een goed rendement behalen op de lange termijn is niet onmogelijk. Zie het als een rente op rente effect waarbij de lange adem u uw geduld zal belonen. Onderstaande grafiek laat het rendement zien vanaf een startkapitaal van €10.000 met 5, 10 en 15 procent rendement per jaar. U kunt zien dat geduld hebben ook beloond gaat worden.

Zoekt u nog een plek met een schat aan informatie voor beleggers, dan is het beursforum aan te raden. Dit is dé plek voor beginnende en ervaren beleggers.

leren beleggen rendement grafiek
Lange termijn beleggen

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.