ABN AMRO MeesPierson positiever over beleggingscategorie grondstoffen

Grondstoffen

Positie grondstoffen verhoogd van neutraal naar overwogen – ABN AMRO MeesPierson is positiever over grondstoffen. De private bank heeft de positie in deze beleggingscategorie verhoogd van neutraal naar overwogen. ABN AMRO MeesPierson doet beleggers de suggestie om hun positie in grondstoffen uit te breiden, ten koste van liquiditeiten. De verwachting van de private bank is dat grondstoffen een hoger rendement opleveren dan de magere vergoeding op spaargeld. Daarnaast blijft ABN AMRO MeesPierson enthousiast over andere risicovolle beleggingscategorieën, zoals aandelen en vastgoed.

Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: ‘Hoewel we rekening houden met het risico dat de olieprijs op korte termijn licht daalt, verwachten we dat deze in 2019 en 2020 gaat stijgen. Iran zal namelijk minder olie exporteren vanwege de Amerikaanse sancties en in Venezuela is de olieproductie lager. Dat resulteert in beperktere groei in het aanbod. Tegelijkertijd groeit de vraag naar olie gematigd met 1,5 miljoen vaten per dag. Daarom heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO de prognose van de olieprijs naar boven bijgesteld. Hoewel olie de belangrijkste component is in de grondstoffenindex, verwachten we ook bij andere componenten prijsherstel. Zo verwachten wij dat binnen de subcategorie landbouwgrondstoffen het herstel wordt gedragen door de positieve prijsontwikkeling van cacao-, koffie- en sojabonen. Vanwege de aanhoudende groei van de wereldeconomie voorzien we ook in de categorie basismetalen prijsstijgingen. Tot slot is onze verwachting dat de prijzen van goud, zilver en platina de komende weken een bodem bereiken en deze edelmetalen in 2019 weer in prijs stijgen.’

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Focus op risicovolle beleggingscategorieën

ABN AMRO MeesPierson behoudt de focus op risicovolle beleggingscategorieën. De bank geeft nog altijd de voorkeur aan aandelen en vastgoed boven obligaties. In juli verhoogde ABN AMRO MeesPierson de positie in Amerikaanse aandelen naar overwogen en verlaagde de positie in Europese aandelen naar onderwogen. De private bank houdt hieraan vast. ABN AMRO MeesPierson blijft neutraal tegenover aandelen uit opkomende markten. Wessels: ‘De Amerikaanse economie groeit vrolijk verder, gesteund door belastinghervormingen en een ondernemersvriendelijk beleid. Ondertussen zijn de vertrouwensindicatoren in Europa en Azië gedaald en is de groei vertraagd. In Europa verwachten we dit jaar toch nog altijd een trendmatige groei, al is deze minder uitbundig dan in 2017. De steeds hardere taal over een dreigende handelsoorlog en de stijgende olieprijs zijn hier mogelijk debet aan. In opkomende markten bestaan zorgen over de economische groeivertraging in China en de afstraffing van de Turkse lira had een negatieve invloed op de valuta van andere opkomende markten. Toch denken we dat het besmettingsgevaar van Turkije naar andere opkomende markten beperkt blijft.’

Behoorlijke groei van bedrijfswinsten

ABN AMRO MeesPierson vindt het beleggingsklimaat nog steeds aantrekkelijk. Na goede bedrijfscijfers over het tweede kwartaal gaat de private bank voor de rest van 2018 en 2019 uit van een behoorlijke groei van bedrijfswinsten. Wessels: ‘We verwachten nog altijd een solide, wereldwijde economische groei, aangevoerd door de Verenigde Staten. We denken dat de inflatie slechts bescheiden stijgt en niet in die mate dat centrale banken een sterkere aanscherping van hun monetaire beleid toepassen. Risico’s van vooral politieke aard zijn weliswaar toegenomen, maar we verwachten niet dat de wereldeconomie hierdoor zal ontsporen. Van een regelrechte handelsoorlog gaan we ook niet uit, omdat die in niemands belang is.’

Meer over grondstoffen en de beurs op het beursforum >


Direct het laatste beursnieuws: