Aandeel Binck Bank breekt uit, analisten zijn behoudend

Aandeel Binck Bank

Het aandeel Binck Bank kende de afgelopen jaren slechte tijden. De koersen daalden en er werd de bank een gebrek aan strategische visie verweten. Inmiddels lijkt er een omslagpunt te zijn bereikt. De bank presenteerde positieve kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2018 en maakte een overname bekend. Toch zijn de koersadviezen meestal ‘houden’ of zelfs ‘afbouwen’. Wat is er met dit aandeel gaande? Wij zetten een aantal zaken op een rij.

De geschiedenis van Binck Bank

Binck Bank werd in 2000 opgericht als online bank voor beleggers. In de beginjaren werd er agressief campagne gevoerd. Ook werd het overzichtelijke kostenplaatje een echte klantenmagneet. De innovativiteit en transparantie zorgde voor een zeer snelle groei. Een beursgang kon dan ook niet uitblijven. Langzaam maar zeker verloor Binck haar pittige uitstraling en werd het ‘één van de’ brokers waarbij beleggers direct op de beurs kunnen beleggen. Ondertussen maakten beleggers zich druk over toegenomen transactiekosten en een enorme inactieve kasvoorraad van Binck. Ook het gebrek aan innovativiteit konden beleggers niet waarderen. De koers van het aandeel Binck Bank zakte weg en resultaten werden minder. Dit resulteerde erin dat de directie in 2016 een vernieuwd actieplan voor groei opstelde en 2017 en 2018 als tussenjaren benoemde.

Nu deze tussenjaren bijna voorbij zijn lijkt het erop dat de Binck Bank weer wat bravoure terug heeft. Dit zien we onder meer terug in de halfjaarcijfers over 2018.

Vervolg na advertentie

Lees verder na de tabel
Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeMDEGIROLYNX
Inbev à €6.000€3,60€4,28€6,00
Extra's o.a.3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers

Binck Bank in kwartaal 1 en 2

De algemene tendens is dat de interesse in beleggen en daarmee het aantal transacties toeneemt. Helaas kon Binck Bank hier niet optimaal van profiteren. Bij Binck Bank daalde het aantal transacties in het tweede kwartaal namelijk 19% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit komt onder meer ook door het behoorlijke volatiele eerste kwartaal. Volatiliteit gaat vaak gepaard met meer transacties. De netto winst nam echter wel flink toe en bedroeg over het eerste half jaar EUR 22,2 miljoen. Vorig jaar was die winst nog haast een factor 10 (2,1 miljoen) lager. Ook de verkoop van Think ETF Asset Management droeg aan het resultaat bij. Bovendien was deze verkoop voor veel beleggers een geruststelling.

Daarnaast bracht Binck Bank de operationele kosten naar beneden met liefst 19%. Inmiddels lijkt de positieve omslag van de resultaten ook bij beleggers door te dringen. Zo is de koers van het aandeel Binck Bank recent uitgebroken. In het meest ideale scenario volgt er nu consolidatie rond de €5,60, wat eerder een technische weerstand was. Hierna kan een vervolg worden ingezet naar de horizontale weerstand op €6,92.

Technische analyse aandeel Binck Bank grafiek
Koersontwikkeling van het aandeel Binck Bank

Waarom terughoudend met het aandeel Binck Bank?

De online broker moet het vooral hebben van transacties en gunstige marges. Er zijn prijsvechters waarbij de marges lager liggen maar het aantal transacties wel sterk toenemen. Binck Bank is vooral sterk in het aanbod van nieuws, adviezen, handige tools en natuurlijk de beleggingsproducten.

Analisten zijn wel wat sceptisch vanwege het uitstel van het herstellingsplan en de beperkte strategische toekomstvisie. Dit vermoeden wordt versterkt door onder meer de ongebruikte kasvoorraden. Binck heeft al jaren een groot ‘dood’ kapitaal op de bank staan. Beleggers zouden meer tevreden kunnen zijn wanneer dit kapitaal wordt ingezet om de resultaten verder te optimaliseren. Uitbreiding op de hypotheekmarkt is misschien een optie. Binck is hier al sinds 2015 actief in om zo zijn rente-inkomsten te verhogen. De broker en daarmee ook het aandeel Binck Bank lijkt al een positieve weg ingeslagen en beleggers kijken reikhalzend uit naar een vervolg hiervan.

Meest actuele adviezen en koersdoelen van analisten:

  • 2 augustus – ABN Amro – houden – €5,50
  • 23 juli – ING – houden – €5,00
  • 27 juni – KBC – afbouwen – €4,30
  • 25 juni – Kepler Chevreux – houden – €4,60

Klant worden of meer informatie: Binck België / Binck Nederland

Meer nieuws en actualiteiten op het Binck forum >


Direct het laatste beursnieuws: