Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Koers van Turkse lira in vrije val, dit raakt ook de beurzen

koers van Turkse lira

Voor beleggers in vreemde valuta zijn het barre tijden wanneer zij speculeren op de koers van Turkse lira. De inflatie neemt steeds verder toe en de centrale bank verhoogt de rente nauwelijks tot niet. Wat zijn de oorzaken en vooruitzichten van deze opmerkelijke munt? Wij zetten de zaken op een rij.

De geschiedenis van de Turkse lira

Sinds de oprichting van het moderne Turkije in 1923 is de Turkse lira de munteenheid. Tot 2005 werd deze munt getroffen door zware inflaties. Voordat de munt in 2005 vervangen werd vervangen was de koers van Turkse lira zelfs het minst waardevol ter wereld. In 2005 werden er, simpel gezegd, 3 nullen van de waarde van de koers van Turkse lira afgehaald. In 2009 kwam er nog een herintroductie. Hierna volgde een aantal sterkere jaren. Het op het buitenland gerichte beleid van president Erdogan en het vooruitzicht dat Turkije wellicht op korte termijn toe zou treden tot de Euro zorgde voor gunstige koersontwikkeling. Hoe anders is dit nu. Waar de koers ten opzichte van de euro vorig jaar 4,153 was is deze nu 7,32. Bovendien lijkt Turkije aan de vooravond van een heuse valutacrisis te staan. Onderstaande (paarse) grafiek laat de forse daling van de Turkse lira zien ten opzichte van de euro. De oranje grafiek geeft de 10-jaars rente aan. Begin 2016 kreeg u voor één euro nog ongeveer 3 Turkse lira, inmiddels zijn er dat ruim 7.

Politieke oorzaken

Politieke stabiliteit is voor een land van groot belang om een goede wisselkoerspositie te behouwen. Momenteel is Turkije alles behalve politiek stabiel. Wie het nieuws volgt weet dat de herbenoeming van president Erdogan controversieel is. Ook het feit dat hij vlak voor opheffing van de noodtoestand 18.000 ambtenaren heeft ontslagen draagt bij aan politieke instabiliteit. Nu Erdogan langere tijd de macht heeft en zich bovendien steeds actiever bemoeit met de Centrale Bank (zie verderop) lijkt stabiliteit ver weg.

Vervolg na advertentie
Investeringsklimaat voor Turkse lira

Een andere belangrijke factor voor de koers van de Turkse lira is het investeringsklimaat. Ook dit is momenteel ongunstig voor Turkije. Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietrating van Turkije onlangs verlaagd naar BB met een negatieve outlook. Zij benoemen naast de politieke onrust en enorme inflatie ook de grote behoefte aan extern kapitaal als probleem. In reactie hierop volgde een dump van aandelen in Turkse banken.

De internationale positie van Turkije

Ook de relatie met andere landen moet goed zijn en dat is momenteel zeker niet het geval met de Verenigde Staten en Europa. Met de Verenigde Staten zijn vooral politieke spanningen over een gevangenenruil en uitlevering van oppositieleider en -volgens Turkije terrorist- Gülen. Recent is daar ook nog het huisarrest bij gekomen van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. Verdere escalatie van het conflict met de VS dreigt want Trump liet al weten de importheffingen op Turks staal te verdubbelen.

De positie van de centrale bank

Naast de regering is de centrale bank van een land belangrijk om de rentestand te controleren en waar nodig bij te sturen. In principe is de centrale bank onafhankelijk. Ook de centrale bank van Turkije is volgens haar directeur, de heer Cetinkaya, ook onafhankelijk. Direct na zijn herverkiezing heeft Erdogan echter bekend gemaakt dat niet langer het kabinet en premier gezamenlijk de voorzitter kiezen. Erdogan heeft nu alleen die bevoegdheid en dit is zorgwekkend volgens economen. Complicerende factor hierbij is dat Erdogan de vaste overtuiging heeft dat rente in principe ‘haram‘ (volgens de Islam verboden) is. Als islamiet is hij dan ook geen voorstander van al te grote renteverhogingen en die druk voelt de centrale bank uiteraard.

Blootstelling Europese banken

De beurzen en in het bijzonder de Turkse beurs en een aantal Europese bankaandelen voelen de crisis. Zo verlaagde zakenbank JPMorgan Chase de adviezen voor het Franse BNP Paribas, het Italiaanse UniCredit en het Spaanse BBVA. Deze banken hebben allen een blootstelling aan de huidige situatie in Turkije. Ook de Nederlandse bank ING verloor inmiddels vele procenten door de crisis in Turkije. ING heeft een dochteronderneming in Turkije. Niet alleen de koers van de Turkse lira maar ook het risico op leningen zijn een groot risico voor ING. Bij een dalende koers van Turkse lira dalen ook de inkomsten. Bij verdere escalatie is er zelfs het risico dat leningen niet terugbetaald gaan worden.

Meer nieuws en berichten over de koers van Turkse lira op het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >