Hoe kunt u succesvol daytraden en waaraan moet u denken?

succesvol daytraden beleggen aandelen

Het doel van daytraden is om winst te halen door posities binnen 1 dag te kopen en te verkopen. Hier hebben we dus een zeer korte beleggingshorizon, maar ook veel kansen om een rendement te halen. In principe kan daytraden met iedere belegging. Door de volatiliteit van de markt en de relatief lage prijzen is de valuta-handel, ofwel forex hiervoor erg geschikt. In dit artikel gaan we nader in op daytraden. We zetten op een rij wat u nodig hebt, hoe het werkt en welke bekende strategieën er zijn. Wellicht scoort u vandaag nog uw eerste rendement.

Wat heeft u nodig om te daytraden?

Om met een open deur te beginnen, om goed te daytraden heeft u natuurlijk kennis nodig van de markt waarin u wilt beleggen. Omdat u uw positie binnen de handelsdag wilt aan- en verkopen is de timing hiervan belangrijk. Elk beetje rendement is mooi meegenomen. Een scherpe aankoop en verkoopprijs is dan belangrijk. Dat brengt ons gelijk bij het tweede vereiste, een broker die u realtime koersen geeft. Snelle verwerking van orders en gunstige transactiekosten zijn ook belangrijk. Omdat u het moment van handelen zo nauwkeurig mogelijk moet kiezen moet het platform goed inzicht bieden in het orderboek. In het orderboek staan de biedkoersen, laatkoersen en bijbehorende volumes. Door de snelle handel is de financiële schade van een kort tijdverlies soms aanzienlijk. Met een goed platform en voldoende kennis van zaken kunt u bijna van start. Het is ook van belang om een strategie te ontwikkelen en deze bij te schaven met uw ervaringen.

Uiteraard kunt u op het nieuws en uw onderbuikgevoel, maar wellicht is het beter om te kiezen voor een meer gefundeerde aanpak. Daarom bespreken wij enkele strategieën.

Vervolg na advertentie
Strategieën om succesvol te daytraden

Er zijn diverse strategieën die beleggers gebruiken om succesvol te zijn in de daghandel op aandelen. Een van de meest gebruikte is het zogenoemde scalpen.

Daytrading door scalpen

Bij het scalpen maakt men gebruik van een kooppunt, verkooppunt en draaipunt. Aan de hand van een technische analyse berekent u wanneer het verstandig is om een positie in te nemen. U kunt zowel long als short gaan. Gaat u long dan verwacht u een verdere stijging. Gaat u short dan verwacht u een daling. Doordat dergelijke posities maar kort open staan en bij kleine winsten al worden verkocht zijn de winsten of verliezen beperkt. Om dit toch rendabel te maken worden in grote volumes gehandeld. Hierbij neemt het risico ook toe, een procentueel klein verlies met een groot volume kan in geld uitgedrukt een groot verlies worden. Daytraders handelen met veel volumes en met scalpen behalen zij zo veel relatief kleine winsten. Dit maakt, als alles goed gaat, een grote totale winst. Om zekerheid in te bouwen maakt u gebruik van een stop-loss. Bij het verkeerd inschatten van een richting worden verliezen zo beperkt.

Daytrading op het momentum

De strategie van het momentum benut het diepteboek. Het diepteboek van een aandeel laat de vijf tot tien beste bied- en laatkoersen met bijbehorende volumes zien. Door te weten welke koopbeweging de markt gaat maken kunt u als daytrader daarop inspelen. Hij handelt met de trend mee en neemt dus positie in zodra hij een groot blok met volume ziet naderen. Die positie wordt ook weer snel verlaten, voordat de massa in- of uitstapt. Een variant hierop is de ‘contrair of fading’ trading. Deze manier van daytraden gaat exact tegen de golf van het diepteboek in. Lees meer over contrair beleggen in het artikel “Contrair beleggen, durf tegen de stroom in te gaan”.

Enkele tips voor daytraden

Tot slot zijn er nog enkele tips voor succesvol kunnen daytraden. Deze zijn uitgebreider te lezen in het artikel “Daytrader worden op de beurs, succes en falen liggen dicht bij elkaar”. Samengevat zijn het de volgende tips:

  • U moet voldoende budget hebben anders moet u veel risico’s nemen om voldoende rendement te behalen.
  • U moet discipline hebben of dit weten te ontwikkelen. Probeer strategieën uit en schaaf ze bij met uw ervaringen.
  • Tools voor daytraden zijn onmisbaar, denk aan technische analyse en hiervoor geschikte software.
  • Tot slot, en misschien wel het belangrijkste, moet u transactiekosten besparen. Verschillen in transactiekosten tussen brokers zijn groot en dit kan tot honderden euro’s per jaar oplopen. Bekijk de brokers in ons brokeroverzicht en kies een goede/goedkope broker.

Bezoek ook het beursforum voor meer informatie >

Afbeelding: Shutterstock, Stock Trader Looking At Multiple Monitors

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.