Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Defensief beleggen, wat is het en hoe doet u dat?

defensief beleggen aandelen obligaties

Als belegger is het belangrijk om goed na te denken over de strategie die u wilt volgen. U kunt offensief, neutraal of defensief beleggen. In dit artikel staan we verder stil bij defensief beleggen. Wat is het en in welke omstandigheden kunt u hiervoor kiezen? Tot slot leggen we uit hoe u defensief moet beleggen.

Wat is defensief beleggen?

Over de definitie van defensief beleggen bestaat veel onduidelijkheid. Wanneer we diverse definities naast elkaar leggen blijkt dat er drie profielen onder defensief beleggen geschaard kunnen worden. Dit zijn het zeer defensieve beleggingsprofiel, het defensieve beleggingsprofiel en het gematigd defensieve beleggingsprofiel. Deze profielen worden met name gebruikt door fondsbeheerders en banken. Zo schatten zij in hoe hun klanten het best kunnen beleggen. Natuurlijk kun je ook zelf een defensieve beleggingsportefeuille opbouwen.

Wanneer kiest u voor defensief beleggen?

De defensieve belegger heeft het kenmerk dat hij meer rendement op zijn vermogen wil behalen dan bij de bank krijgt. Echter wil hij niet te veel risico lopen. Iemand met een korte beleggingshorizon kiest vaak voor defensief beleggen. Daarbij wordt een afgewogen mix gemaakt tussen de verschillende beleggingsinstrumenten. Deze mix wordt meestal in drie fases opgebouwd; men begint met een percentage obligaties. Vervolgens wordt daar een mix van ‘overige beleggingsmiddelen’ bijgevoegd. Naarmate het profiel minder defensief mag zijn kunt u de mix compleet maken met een beperkt percentage aandelen. Wij bekijken hierna welke zaken u in het oog moet houden bij defensief beleggen.

Vervolg na advertentie
Obligaties in een defensieve beleggingsportefeuille

Bij defensieve portefeuilles wordt vaak het grootste deel van de portefeuille (tot ongeveer 50%) opgebouwd uit obligaties. Binnen obligaties is ook weer een onderverdeling te maken naar risicoprofiel. Zo zijn beleggingen in staatsobligaties van Nederland een stuk minder risicovol dan een positie in Griekse staatsobligaties. Sowieso kunt u uzelf de vraag stellen of beleggen in obligaties op dit moment wel echt risicomijdend is. Analisten verwachten namelijk rentestijgingen. Wanneer de rentes stijgen dalen de obligatiekoersen. Daarnaast loopt de inflatie op. Er wordt dan ook geadviseerd om zogenaamde ‘inflation linked bonds’ te kopen. Dit zijn obligaties waarbij de rentepercentages gekoppeld zijn aan inflatiecijfers. Als de inflatie stijgt krijgt u compensatie door meer rente.

Overige defensieve beleggingsmiddelen

Naast obligaties kiest men vaak voor een percentage ‘overige beleggingsmiddelen’ om een defensieve portefeuille op te bouwen. Er zijn diverse categorieën overige beleggingen, zoals bijvoorbeeld vastgoed, liquiditeiten of private equity. Binnen deze categorieën zijn ook weer diverse keuzes te maken die bepalen hoe risicovol uw portefeuille gaat worden. Zo kunt u de risico’s spreiden door aandelen in een alternatief beleggingsfonds te nemen. Tikehau Capital is een voorbeeld van zo’n fonds.

Defensief beleggen in aandelen

Als u defensief wilt beleggen in aandelen kunt u het beste voor een mix van diverse aandelen kiezen. Zo kunt u eventueel koersverlies van het ene aandeel opvangen met koerswinst uit het andere aandeel. Zeker wanneer uw beleggingshorizon wat langer is kunt u er ook voor kiezen om te beleggen in trackers/ETF’s waar bijvoorbeeld een hele index in is vertegenwoordigd. Een index kan bijvoorbeeld de technologiebeurs Nasdaq zijn of indexen zoals de BEL 20 of AEX. Historisch gezien laten indexen namelijk een gestage stijging zien, zeker wanneer dividenden herbelegd worden.

Lees meer op het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >