Beurswaarde van Apple passeert 1 biljoen dollar maar wat was het duurste bedrijf ooit?

beurswaarde van Apple

De beurswaarde van Apple passeerde de grens van 1 biljoen dollar en daarmee werd een psychologische grens behaald. Hiermee werd Apple het eerste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf met meer dan 1 biljoen dollar aan beurswaarde. Sommige media brachten het nieuws alsof Apple het eerste bedrijf zou zijn dat de grens van 1 biljoen dollar passeerde. Al eerder passeerde PetroChina de grens van 1 biljoen dollar en bijvoorbeeld Saudi Aramco wordt duurder gewaardeerd. De beursgang van Aramco zou niet lang meer moeten duren. Het bedrijf heeft volgens analisten nu al een waarde van 1,2 biljoen tot 2 biljoen dollar.

Beurswaarde van Apple

Op het moment dat de koers van het aandeel Apple $207,05 bereikte was de grens van 1 biljoen dollar gepasseerd. Het bedrijf heeft ruim 4,8 miljard aandelen uitstaan en dat worden er steeds minder. De koers van het aandeel Apple wordt niet alleen gesteund door enthousiaste beleggers. Het bedrijf weet zelf weinig raad met de enorme cashberg en koopt gretig eigen aandelen in. Onder andere activistisch belegger Carl Icahn heeft dit in het verleden gepusht. Saillant detail is dat Carl Icahn inmiddels al ongeveer 2 jaar geen aandeelhouder meer is.

Naast Apple zijn ook enkele andere techaandelen in de race om de mijlpaal van 1 biljoen dollar te halen. Zo zijn Amazon en Alphabet beiden ook al ruim 850 miljard waard. Facebook moet de race naar de grens van 1 biljoen dollar nog even uitstellen. Het bedrijf kelderde met de publicatie van de laatste kwartaalcijfers met bijna een vijfde van de beurswaarde. Inmiddels is de beurswaarde van Facebook iets meer dan 500 miljard dollar. Ondanks deze enorme waarderingen zijn het niet de meest waardevolle bedrijven ooit.

Vervolg na advertentie
Duurste bedrijf ooit

De beurswaarde van Apple mag dan nu de grens van 1 miljard dollar zijn gepasseerd, het heeft nog even te gaan voor het absolute record. De eer gaat naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Dit was een particuliere Nederlandse handelsonderneming welke actief was met handel over zee tussen 1600 en 1800.

Op die piek van het bestaan van de VOC had de onderneming 150 handelsschepen, 40 oorlogsschepen, een leger van 10.000 soldaten en 50.000 werknemers. Het bedrijf stond ook bekend als een goede dividendbetaler met uitkeringen van maar liefst 40 procent. Volgens documenten uit die tijd was het bedrijf toen 78 miljoen Nederlandse guldens waard. Gecorrigeerd na inflatie en naar de Amerikaanse dollar zou dat hedendaags maar liefst 7,4 biljoen dollar zijn. Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de duurste bedrijven ooit weer. Apple heeft dus nog een lange weg te gaan.

Lees meer op het Apple forum of volg het beursforum voor uw favoriete aandelen.

Duurste bedrijven ooit Apple VOC
De duurste bedrijven ooit op een rij

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.