Beleggen in kunstmatige intelligentie, aandelen en ETF als mogelijkheid

beleggen in kunstmatige intelligentie

Er gaat haast geen dag voorbij of kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence genoemd) is wel in het nieuws. Van rijdende auto tot robotstofzuiger en van schaakcomputers tot spraakassistenten op uw smartphone, kunstmatige intelligentie is er en zal blijven. Uiteraard kunt u ook beleggen in kunstmatige intelligentie. De ontwikkelingen gaan snel en worden door sommigen al vergeleken met de industriële revolutie. In dit artikel geven we meer inzicht en suggesties hoe u kunt beleggen in kunstmatige intelligentie.

Beleggen in kunstmatige intelligentie

Er wordt steeds vaker bewezen dat kunstmatige intelligentie sterker is dan waar mensen tot in staat zijn. Zo won een robot een miljoen in een intelligentiequiz op TV, waar hij de menselijke deelnemers versloeg. Het werd relevanter toen diezelfde robot bleek eerder en nauwkeuriger dan de meest ervaren specialist kankerdiagnoses te kunnen stellen. Er is geen reden om aan te nemen dat kunstmatige intelligentie niet ook zo’n rol bij beleggen zou kunnen spelen.

Er zijn al experimenten waarbij patronen en emoties worden vertaald naar keuzes door zelflerende computers. Bij patronen kunt u dan denken aan koersontwikkelingen gecombineerd met technische analyses en analistenrapportages. Bij emoties kunt u denken aan berichten in het nieuws en op social media over het betreffende bedrijf/aandeel. Vervolgens kunnen beslissingen worden gemaakt om in te spelen op actuele ontwikkelingen. Het aloude gezegde: “Als ik alles van tevoren wist….” kan daarmee wellicht de prullenbak in.

Beleggen door kunstmatige intelligentie

Veel experts voorspellen dat kunstmatige intelligentie en robotisering (zie ook beleggen in robots) veel impact gaat hebben op de arbeidsmarkt. Callcenters, administratiekantoren, logistiek planners, vrachtautochauffeurs etc. zijn voorbeelden van werk die door robotisering kunnen verdwijnen. Dit gegeven is belangrijk om mee te nemen in het samenstellen van de beleggingsportefeuille. Bedrijven waar veel arbeidsplaatsen verdwijnen krijgen op lange termijn wellicht veel minder personeelslasten. Daar tegenover staat dat er grote investeringen op korte(-re) termijn gedaan moeten worden om over te schakelen. Hoe zien de cijfers eruit als u ze vanuit deze hoek bekijkt? Een derde rol wordt gespeeld door overheidsfinanciën. Als er allerlei soorten belasting moeten worden geschrapt omdat ze niet actueel meer zijn (loonbelasting, inkomstenbelasting, sociale verzekeringen etc.) is de vraag wie dan de rekening gepresenteerd krijgt. Er gaan al stemmen op om belasting over de inzet van robots te heffen.

Aan de andere kant biedt kunstmatige intelligentie ook weer vraag naar veel mensen. Zo zullen er talloze beroepen ontstaan die met beheer en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te maken hebben. Het mag duidelijk zijn dat beleggen in kunstmatige intelligentie veel kansen kan bieden. Zowel voor bedrijven die kunnen profiteren van automatisering maar ook bedrijven die zich toespitsen op de ontwikkeling hiervan. Die laatste groep bedrijven zijn in onze ogen het meest interessant voor wie wil beleggen in kunstmatige intelligentie.

Vervolg na artikel


Ga beleggen met een goede broker >

Beleggen in kunstmatige intelligentie

In deze sector komt u komt al snel bij bewezen partijen zoals Alphabet (het moederbedrijf van Google), Amazon, Nvidia of Cisco terecht. Hoewel kleinere bedrijven wellicht hogere rendementen kunnen bieden is het lastig om hen te beoordelen. Vaak is de cashpositie ook niet zo goed als bij de eerder genoemde techgiganten. Wanneer u niet regelmatig bezig bent met het bijlezen van ontwikkelingen in deze sector kan het moeilijk zijn de juiste keuze te maken. In dat geval kunt u beter spreiden en een ETF kiezen. Met onderstaande suggesties kunnen wij u op weg helpen maar zie dit niet als een beleggingsadvies.

Alphabet

Alphabet is het moederbedrijf van Google. De producten en diensten die zij aan de man brengen zijn wereldwijd bekend. Denk aan de zoekmachine van Google, YouTube, Android en de browser Chrome. De bedrijfstak DeepMind van Alphabet is actief op het gebied van kunstmatige intelligentie. Alphabet gebruikt bijvoorbeeld al kunstmatige intelligentie om nepnieuws te bestrijden. Ook op het gebied van gezondheidszorg zijn ze erg actief in het analyseren van data. Wist u dat Alphabet sneller weet wanneer er een griepepidemie is dan dat artsen het weten?

NVIDIA

NVIDIA staat vooral bekend om computerhardware zoals grafische kaarten en chips. Technologie die eerder voor gaming werd gebruikt past men nu toe voor complexe berekeningen. Zelflerende kunstmatige intelligentie vraagt veel capaciteit van hardware. Het bedrijf kwam ook de afgelopen periode met kunstmatige intelligentie in het nieuws met toepassingen voor zelfrijdende auto’s. Hier ligt een grote toekomst mee in het verschiet. Een handigheidje waar NVIDIA ook het nieuws mee haalde was het verwijderen van ruis op foto’s met behulp van kunstmatige intelligentie.

Amazon

Amazon staat natuurlijk bekend om hun webwinkel maar het bedrijf is veel meer dan dat alleen. Zo heeft het bedrijf de slimme speaker Alexa op de markt gebracht. Dit apparaat kan huishoudelijke apparaten aansturen. In de toekomst zou dergelijke apparatuur meer uit handen kunnen nemen van de mens. Denk bijvoorbeeld aan de voorraad en houdbaarheid van producten in de koelkast bijhouden. Amazon heeft ook al een concept liggen voor een supermarkt zonder personeel. Dit alles met behulp van kunstmatige intelligentie. Ook hun website krijgt steeds meer invloed vanuit kunstmatige intelligentie. Zo probeert Amazon pagina’s af te stemmen op elke unieke bezoeker.

ETF / tracker

Wilt u niet op één paard ‘gokken’ dan kunt u kiezen voor een ETF (ook wel tracker genoemd). Hiermee belegt u in één product dat op zijn beurt meerdere beleggingen heeft. Beleggen in kunstmatige intelligentie kan dan gespreid maar dat door slechts één product te kopen. Enkele voorbeelden van ETF’s zijn:

  • Vanguard Information Technology ETF
  • ROBO Global Robotics and Automation Index ETF
  • First Trust Nasdaq Artificial Intelligence and Robotics ETF
  • iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF

Lees en deel meer informatie over beleggen in kunstmatige intelligentie op het beursforum >

brokers vergelijken meisje