Spreiding met beleggen, de voordelen en nadelen en enkele tips

spreiding met beleggen

Eén van de basisregels op de beurs is spreiding met beleggen maar hier kleven ook nadelen aan. Spreiding met beleggen is er vooral om risico’s te beperken, helemaal uitsluiten zit er helaas niet in. Deze spreiding noemt men ook wel diversificatie. Voor de meeste beleggers is spreiding een goede keuze. Voor doorgewinterde beleggers kan het beperken van spreiden winstgevender zijn.

Toch is niet iedereen overtuigd van (veel) spreiden en enkele redenen waarom komen later aan bod. Een bekend criticaster van spreiding met beleggen is superbelegger Warren Buffett. Onderstaande quote is van hem afkomstig en is misschien een beetje te kort door de bocht.

“Diversification is protection against ignorance. It makes little sense if you know what you are doing.”

Voordelen van spreiding met beleggen

Simpelweg beschreven is de kans op een grote tegenslag in uw portefeuille groter wanneer u weinig beleggingen heeft. Bij voldoende spreiding over verschillende beleggingsproducten zoals aandelen nemen risico’s af. Stel u heeft vijf aandelen in portefeuille en één hiervan keldert op slecht nieuws. De impact op uw portefeuille kan dan groot zijn. Zou u tien aandelen bezitten waarvan één sterk daalt dan is de impact al kleiner.

Uit een aantal onderzoeken blijkt zelfs dat op de lange termijn spreiding beter scoort dan niet spreiden. Stel dat u nauwelijks aan spreiding doet en met een aantal grote verliezen te maken krijgt. Deze verliezen moeten weer gecompenseerd worden. Grote verliezen in verhouding met uw portefeuille nemen af bij een grotere spreiding. De kans dat u bijvoorbeeld 20 procent verliest op een portefeuille van 5 aandelen is groter dan bij 20 aandelen. Verliest u 20 procent op uw portefeuille dan moet u 25 procent winst maken om het verlies te compenseren.

Nadelen van spreiding

De quote van Buffett komt er op neer dat wanneer u weet wat u doet u beter niet kunt spreiden. Heeft u eenvoudig gezegd weinig kennis van beleggen dan is spreiden aan te raden. Het rendement kan dan beperkt blijven omdat winsten op een aantal aandelen worden gedrukt met verliezen van andere aandelen. Buffett is meer een voorstander van de focus leggen op enkele sectoren. Inzien welke bedrijven in die sectoren beter zullen presteren dan anderen en daarin investeren. Natuurlijk moet de sector ook toekomstperspectief hebben. Een voorbeeld is dat de luchtvaartsector het komend decennium sterk zal groeien. Buffett speelde hierop in door belangen te nemen in luchtvaartmaatschappijen.

Er lonkt ook een grote valkuil met deze benadering. Zo kan een bedrijf in een schandaal verwikkeld raken of plots slechte resultaten publiceren. Is uw portefeuille beperkt tot enkele aandelen dan kan het verlies al snel oplopen.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Tips voor spreiding

Wie zich toch het meest comfortabel voelt bij spreiding met beleggen moet nog aandacht besteden aan zijn portefeuille. Neem bijvoorbeeld niet veel aandelen van sectorgenoten in uw portefeuille. Dit gaat vanzelfsprekend ten koste van de spreiding. Focus ook op diversiteit van regio’s gecombineerd met sectoren. Een aantal tips hebben wij hieronder voor u opgesomd.

Verschillende beleggingen

Zorg voor diversiteit in categorieën en beleggingsproducten. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, edelmetalen, grondstoffen, vastgoed (eventueel een eigen woning) en een spaarrekening. Dat laatste brengt weliswaar het minste op maar kent ook weinig risico’s. Denk ook aan cash is king, heeft u geld achter de hand bij een crash of correctie dan kunt u profiteren van buitenkansen.

Spreiding beperken

Sla niet door in het spreiden, beperk het maximum aantal tot ongeveer twintig aandelen. Uit onderzoek blijkt dat nog meer aandelen in portefeuille niet voor veel meer beperking van de risico’s zorgt. U kunt dan net zo goed enkele ETF’s/trackers kopen. Daarnaast kunnen bij sommige brokers de kosten flink oplopen, brokers vergelijken kan u veel geld te besparen.

Spreiding in tijd

Timing is ontzettend moeilijk, op het dieptepunt kopen en op het hoogtepunt verkopen lukt vrijwel niemand. Probeer daarom ook in tijd te spreiden met beleggen. Als u net begint met beleggen en vol instapt kunt u de pech hebben door op de top te kopen. Daarom is periodiek beleggen met bijvoorbeeld een maandelijkse inleg of per kwartaal aan te raden.

Wees realistisch

Spreiding met beleggen heeft ook verband met uw beleggingshorizon. Statistisch gezien past een grote weging van aandelen goed bij iemand met een verre beleggingshorizon (15 jaar en langer). Is de beleggingshorizon korter dan is een zwaardere weging van obligaties aan te raden. Wees ook realistisch in de doelen die u wilt behalen, lees daarom ook het artikel “Een beleggingsplan maken”.

Tot slot

Wilt u wat meer nachtrust kijk dan door welke professionele partijen u geld kunt laten beleggen. Wilt u zelf beleggen maar eenvoudig besparen op transactiekosten bekijk dan het brokeroverzicht. Zoekt u informatie over uw favoriete aandelen of wilt u uw kennis delen, bezoek dan ons beursforum.


Direct het laatste beursnieuws: