Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Deutsche Bank, waardering van een imago

aandeel Deutsche Bank

Ooit stond het aandeel Deutsche Bank boven de 90 euro. Tijdens de kredietcrisis raakte de bank in een neerwaartse spiraal die nog altijd niet is gestopt. Sterker nog, met koersen onder de 10 euro per aandeel wordt dieptepunt na dieptepunt bereikt. Analisten zien nog geen omslagpunt. Wij gingen dieper in op de achtergronden van het aandeel Deutsche Bank. Wat is er daar aan de hand? Wie terugkijkt naar het nieuws in verband met het aandeel Deutsche Bank kan twee patronen zien.

De financiële kant van het aandeel Deutsche Bank

Aan de ene kant het puur cijfermatige en daarmee wellicht naïeve financiële plaatje. Wie zo objectief kijkt ziet een bedrijf waar best rendement mee te behalen zou moeten zijn. We benoemen wat opvallende zaken:

 • de bank ging niet failliet in de golf van faillissementen rond de kredietcrisis;
 • het bedrijf heeft nooit gevraagd om overheidssteun (en die dus ook nooit gekregen);
 • de bank heeft alleen in Amerika 7,2 miljard betaald aan boetes en compensatie voor adviezen over hypotheken die vóór de kredietcrisis verkeerd gegeven waren;
 • door bezuinigingen was het resultaat over 2017 bemoedigend; de nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal van 2017 575 miljoen euro, tegen 236 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016.
 • De nettowinst kwam in het derde kwartaal van 2017 zelfs uit op 647 miljoen euro en dat was ver boven de verwachtingen van analisten.
 • Over het eerste kwartaal van 2018 werd een netto winst gemaakt van 120 miljoen euro, 78% lager dan de winst in het eerste kwartaal van 2017.

Op basis van deze cijfers zou je de daling in 2018 wellicht kunnen verklaren.

Vervolg na advertentie
De andere kant van het aandeel Deutsche Bank

 • Als gevolg van de schikking met de Amerikaanse overheid kregen aandeelhouders geen dividend meer, werden bonussen geschrapt en ontsloeg men haast 10% van het personeel;
 • door de schikkingen en kapitaalseisen moesten er maatregelen ten koste van de winst genomen worden. Hierdoor was het resultaat in 2016 een verlies van 1,4 miljard euro.
 • In paginagrote advertenties betuigde het concern in 2017 spijt voor al haar fouten uit het verleden;
 • om de kasreserves op peil te houden hield het bedrijf in maart 2017 alweer de vierde claimemissie van dit decennium. Ook het hoge bedrag van maar liefst 8 miljard euro deed wenkbrauwen fronsen;
 • De opbrengst over 2016 bleef achter, deze zakte zakten met 9 procent naar 7,3 miljard euro;
 • In het derde kwartaal van 2017 gingen de handelsopbrengsten van de zakenbank met 30 procent omlaag. De oorzaken: afname van activiteiten bij klanten en aanhoudende concurrentie;
 • Om de resultaten te verbeteren kondigde topman Sewing aan dat de bank terug gaat naar haar winstgevende kernactiviteiten, de focus meer op Europa zal leggen en een flinke ontslagronde zal doorvoeren.

Uiteraard zijn deze gegevens weliswaar veel minder prettig om te lezen. Toch is ook dit nog niet voldoende om zo’n aanhoudende koersdaling te verklaren. Het zijn vooral geruchten over achterblijvende techniek, strategische ruzies die een wissel van topman tot gevolg hadden en de moeite die de Deutsche Bank klaarblijkelijk had om zich tegen zo’n media-offensief te verweren. Ook de maatregelen die de nieuwe topman aankondigt hebben geen (positief) effect op de aandelenkoers.

Koersverloop van het aandeel Deutsche Bank
Koersverloop van het aandeel Deutsche Bank

Aandeel Deutsche Bank leidt het meest door afwaardering S&P

Na al haar analyses en misère maakte het wereldwijd vermaarde Standard and Poor’s een einde aan de hoop op een goede rating. Zij verlaagde de kredietstatus van A- naar BBB+. Ook het feit dat de Amerikaanse Federale toezichthouder de Deutsche Bank heeft toegevoegd aan lijst met ‘probleembanken’ doet de reputatie van het eens zo degelijke huis geen goed. Om de kritiekpunten aan te pakken zijn er nieuwe investeringen en ontslagen nodig. De directeur voorziet dan ook een negatieve vicieuze cirkel rondom het aandeel van zijn bank.

Heeft de reputatie zo niet te veel invloed gekregen op de koers van het bedrijf? We zien in ieder geval dat de koers na deze reputatieberichten sterker reageert dan na financieel nieuws.

Lees meer op het Deutsche Bank forum >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)