Cryptofraude, oppassen voor de 51 procent aanval

bitcoin crypto fraude 51 procent aanval

Zoals we in ons artikel over ‘pump and dump‘ al aangaven trekt de crypto-industrie niet alleen veel beleggers. Er zijn ook veel financiële avonturiers en daarbij ook die kwaadwillend zijn. Deze types doen er van alles aan om nog sneller rijk te worden met crypto door oneerlijk te spelen. Vandaag staat hun 51 procent aanval centraal. Wij leggen uit wat het is en hoe het werkt. Zo kun je ook direct signalen herkennen als u op zoek gaat naar uw favoriete cryptomunt.

Hoe werkt een 51 procent aanval en wat is het doel?

Om goed uit te leggen wat een 51 procent aanval is moeten we terug naar de basis van het systeem van cryptocurrency. We kijken naar hoe cryptocurrency worden verhandeld en goedgekeurd.

Cryptotransacties goedkeuren

Elke cryptotransactie wordt opgenomen in een grootboek, het zogenoemde ledger. Deze transacties worden in bundels goedgekeurd. Elk aantal goedgekeurde transacties vormt een block. Een aantal van die blocks vormen een ketting, ofwel een blockchain. Deze blockchains zijn de basis voor cryptocurrency transacties.

Hoe ontstaan blockchains?

Elk blok van transacties (hoe groot een blok is verschilt per cryptovaluta) wordt goedgekeurd door het uitvoeren van ingewikkelde berekeningen. Deze berekeningen worden gedaan door computers. Bij het goedkeuringsprotocol ‘proof of work’ wordt een blok goedgekeurd door de computer die als eerste de juiste uitkomst van de berekeningen berekent. Als beloning ontvangt de eigenaar van die computer vaak een aantal munten van de betreffende cryptocurrency. Doordat verschillende computers/personen meedoen is de computer die als eerste de juiste berekening maakt willekeurig. Dit proces noemt men mining en de mensen die hun computers ter beschikking stellen noemt men miners.

Wat gebeurt er als 1 miner 51 procent van de rekenkracht van een blockchain heeft?

Wanneer de goedkeurende computer niet meer willekeurig is, maar door een miner gekozen kan worden heeft hij de kans om de transacties in de laatste blockchains te manipuleren, door deze niet goed te keuren. Op zich hoeft dat niet erg te zijn aangezien die computer nog steeds willekeurig gekozen wordt. Bij een 51 procent aanval zijn miners er echter al van tevoren op uit om de blockchains te verwerven die zij kunnen manipuleren. Wanneer zij weten dat zij de blockchain in handen hebben kunnen zij zo een 51 procent aanval of ‘double spending’ fraude opzetten.

Vervolg na advertentie
Een 51 procent aanval plegen

Met een transactie ontstaat een publieke chain, de publieke code van de cryptomunten bij uw transacties staan in een ledger. Een aantal publieke codes volgt een publieke chain. De vorming van zo’n publieke chain duurt langer dan de vorming van een blockchain. Wanneer men dus van tevoren weet dat er 51 procent rekenkracht in de blockchain ontstaat kan men een cryptomunt tegelijk naar zichzelf en naar een beurs sturen. Zo wordt 1 munt twee keer uitgegeven. Vervolgens zal de transactie op de beurs uiteindelijk worden goedgekeurd in de blockchain van die beurs. Hiermee staat de beurstransactie vast en belandt het saldo op rekening van de fraudeur. Nu verkoopt hij dezelfde cryptomunten direct. Hij geeft hierbij alleen niet de publieke code maar de private code vrij. Een ieder ander (dan de fraudeur) zal deze transacties niet kunnen linken. Doordat de fraudeur 51 procent van de rekenkracht van de blockchain heeft kan hij dat goedkeuringsproces zodanig manipuleren dat de private code geaccepteerd wordt. Zo geeft hij dezelfde munt tweemaal uit.

Een 51 procent aanval voorkomen

Uiteraard zijn er manieren om zo’n aanval te voorkomen. Zo zijn veel cryptocurrencies inmiddels overgestapt naar een andere goedkeuringsmethode (proof of stock) waarmee de goedkeurende partijen bekend en controleerbaar zijn. Ook kun je het goedkeuringsproces volgen. Ziet u een mining netwerk die wel erg veel aanwezig is? Dan is zeker aandacht vereist!

Lees meer over cryptovaluta op het bitcoin forum >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.