Aandeel General Electric verliest historische plek in Dow Jones

Aandeel General Electric logo

Na ruim een eeuw verliest nu ook één van de eerste aandelen in de Dow Jones zijn plek. Het aandeel General Electric, ook wel bekend met de ticker GE, zal de toonaangevende index verlaten in ruil voor Walgreen Boots Alliance. Van de oorspronkelijke 12 ondernemingen van de eerste samenstelling was het aandeel General Electric dat nog steeds een notering in de Dow Jones had. Inmiddels is de Dow Jones samengesteld uit 30 bedrijven en wijzigingen in de index zijn er zelden. In 2009 waren de laatste wisselingen Citigroup en General Motors eruit in ruil voor Cisco Systems en Travellers. Met het in verval raken van de beurskoers van General Electric werd het tijd voor een vervanger. De commissie die beslist over de samenstelling van de index vond General Electric ook geen goede afspiegeling van hoe de Amerikaanse economie er nu voorstaat.

Aandeel General Electric koersgrafiek afgelopen 5 jaar
Aandeel General Electric koersgrafiek afgelopen 5 jaar

Aandeel General Electric in vrije val

Bovenstaande grafiek zegt eigenlijk al meer dan duizend woorden. Het koersverloop van het aandeel General Electric is de laatste 1,5 jaar bedroevend slecht met een verlies van ruim 50 procent sinds begin 2017. Het kan gerust gezegd worden dat het bedrijf in een moeilijke periode zit. Zo nemen activiteiten af en moeten onderdelen verkocht worden om schulden af te bouwen. Ondertussen is ook een groot deel van het management in de afgelopen 2 jaar opgestapt.

Begin van deze eeuw was het conglomeraat nog het bedrijf met de grootste beurswaarde ter wereld. Hiervan is niet veel meer van over. De beurswaarde is sindsdien met ongeveer 80 procent afgenomen van 500 miljard dollar naar nu nog iets meer dan 100 miljard dollar. Inmiddels is het bedrijf voorbijgestreefd door met name veel technologiebedrijven zoals een deel van de FANG aandelen, Facebook, Amazon, Netflix en Google (Alphabet). In de rangschikking van grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar beurswaarde vallen ze inmiddels net buiten de top 40.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? Lees hier verder


Samenstelling van de Dow Jones

Met het vertrek van het aandeel General Electric en de komst van Walgreens Boots Alliance krijgt de Dow Jones een kleine wijziging. Veel van de namen zullen u ongetwijfeld bekend voorkomen maar een aantal zullen onbekend zijn ondanks de hoge beurswaarde. Onderstaand overzicht is van de nieuwe samenstelling van de Dow Jones index.

Aandeel / bedrijfWaarde (x miljard)Sector
3M Company$118,4Industrieel conglomeraat
American Express Company$83,6Financials
Apple Inc.$933,3Technologie
Caterpillar Inc.$85,7Grote machines en trucks
Chevron Corporation$239,9Olie en gas
Cisco Systems, Inc.$206,1Technologie
DowDuPont Inc.$154,0Chemisch
Exxon Mobil Corporation$341,6Olie and gas
Intel Corporation$246,7Technologie
International Business Machines Corp.$132,1Technologie
Johnson & Johnson$328,7Pharmacy
JPMorgan Chase & Co.$366,1Financials
McDonald’s Corporation$129,5Fastfood
Merck & Co., Inc.$164,2Pharmacy
Microsoft Corporation$774,9Technologie
NIKE, Inc.$119,7Kleding
Pfizer Inc.$211,9Pharmacy
The Boeing Company$198,7Luchtvaart en defensie
The Coca-Cola Company$185,5Dranken
The Goldman Sachs Group, Inc.$86,2Financials
The Home Depot, Inc.$229,8Retail
The Procter & Gamble Company$191,9Huishoudelijke producten
The Travelers Companies, Inc.$34,6Financials/verzekeringen
The Walt Disney Company$157,7Entertainment
United Technologies Corporation$100,1Luchtvaart en defensie
UnitedHealth Group Incorporated$243,1Gezondheidszorg
Verizon Communications Inc.$200,4Telecommunicatie
Visa Inc.$302,6Financials
Walgreens Boots Alliance$63,7Pharmacy

Wie is de nieuwkomer?

Walgreens Boots Alliance is de grootste Amerikaanse drogisterijketen met ruim 13.000 winkels. Er werken bijna 400.000 mensen en het bedrijf is actief in 111 landen. Met 8.100 winkels is het Amerikaanse deel van het bedrijf verreweg het grootste. In Puerto Rico, het Verenigd Koninkrijk en ook in Nederland heeft het bedrijf ook vestigingen. Het bedrijf is te verdelen in drie onderelen: retail pharmacy USA, retail pharmacy international en pharmaceutical wholesale.

Meer weten over General Electric of Walgreens Boots Alliance? Bezoek dan het beleggersforum.

 

Laatste beursnieuws


TIP: Volg direct het laatste beursnieuws: