FANG aandelen halen hoog rendement en brengen Nasdaq op record

beleggen in FANG aandelen thumbnail

De FANG aandelen bereikten de laatste weken vrijwel stuk voor stuk weer nieuwe records. Deze groep aandelen is gek genoeg niet erg populair bij Belgische en Nederlandse beleggers. Krijgen ze dan al aandacht dan is het vaak van de jongere beleggers omdat de namen aanspreken. De rendementen over de laatste jaren spreken voor zich dus wat dat betreft geen slechte keuze van de jongere beleggers. FANG aandelen staat voor de aandelen Facebook, Amazon, Netflix en Google. Tegenwoordig is deze selectie ook vaak aangevuld met Apple, wat dan FAANG maakt. Deze vijf aandelen zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor de prestatie van de Nasdaq100 index. Waar de Europese beurzen de laatste weken een stapje terug deden bereikten de Amerikaanse beurzen weer recordhoogtes.

FANG aandelen wegen zwaar

Wie de Amerikaanse beurzen enigszins volgt weet dat de technologiebeurs Nasdaq100 gedomineerd wordt door de FANG aandelen + Apple. Elk aandeel is binnen hun sector dominant en/of verreweg de grootste speler. Kijken we naar de weging van elk aandeel in de Nasdaq100 dan is onderstaande top-10 de uitkomst.

  1. Apple 12,0 procent
  2. Amazon 10,0 procent
  3. Microsoft 9,5 procent
  4. Facebook 5,5 procent
  5. Alphabet (GOOG) 4,8 procent
  6. Alphabet (GOOGL) 4,2 procent
  7. Intel Corp. 3,2 procent
  8. Cisco Systems Inc. 2,6 procent
  9. NVIDIA Corp. 2,0 procent
  10. Netflix 1,9 procent

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

De combinatie van FANG aandelen weegt maar liefst voor 26,4 procent door in de Nasdaq100. Komt Apple daarbij (FAANG) dan is de weging zelfs 38,4 procent. Een handjevol aandelen die voor bijna 40 procent in de index wegen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze aandelen vaak gezamenlijk worden genoemd. De rendementen over de afgelopen jaren spreken ook voor zich. Weinig aandelen met een dergelijke beurswaarde kunnen eenzelfde rendement laten zien. Onderstaande grafiek laat het koersverloop en het rendement van de aandelen over de afgelopen 2 jaar zien.

FANG aandelen in de laatste 2 jaar (Facebook Amazon Apple Netflix Google Alphabet)
FANG aandelen in de laatste 2 jaar

Over de afgelopen 2 jaar steeg de Nasdaq100 ongeveer 60 procent. Daarmee blijft een aandeel als Alphabet (voorheen Google) een beetje achter op de index. Facebook presteerde de afgelopen 2 jaar vrijwel hetzelfde als de index. Wie in Apple belegde zag zijn investering bijna verdubbelen. Het kan nog extremer want het aandeel Amazon steeg maar liefst 134 procent. De populaire streamingdienst steeg zelfs bijna met bijna 285 procent. Dat wil zeggen dat uw investering bijna verviervoudigd was… mits u het aandeel de laatste 2 jaar in bezit had.

Nasdaq100 naar record door FANG aandelen

Dat de Nasdaq100 op recordhoogte staat is dus geen verrassing. Als enkele sterkhouders van de index zoveel stijgen dan trekt dat de index makkelijk omhoog. Onderstaande grafiek laat het koersverloop zien over de afgelopen 2 jaar. De huidige top ligt hiermee vrijwel gelijk met de top eerder dit jaar. Hiermee komt een belangrijk punt in zicht. Gaat de index uitbreken en op zoek naar de bovenste rode lijn? Dit is namelijk de diagonale lange termijn weerstand of komt er een dubbele top? Een dubbele top kan een bearish signaal afgeven. Dat wil zeggen dat er een negatief signaal wordt afgegeven en een correctie mogelijk is.

Technische analyse Nasdaq100 index
Technische analyse Nasdaq100 index

Meer over aandelen en de beurs >

De FAANG aandelen op het forum:


Direct het laatste beursnieuws: