Cryptobeurs met toezicht lijkt er eindelijk aan te komen

Bitcoin Thumbnail

In de wereld van digitale valuta is regulering en toezicht nog iets dat ontbreekt. Het nieuws dat Gibraltar met een gereguleerde cryptobeurs wil komen werd positief ontvangen. Toezicht en regulering zou er moeten komen vanuit de Gibraltar Stock Exchange. Hiermee kan de cryptobeurs in Gibraltar één van de eersten worden met toezicht. Het nieuws kan misschien een positieve impuls geven aan de digitale valuta die eind 2017 nog hun hoogtepunt bereikten. Onderstaande grafiek laat de waarde in dollars zien van alle digitale valuta gezamenlijk. Het geeft een klein vertekend beeld omdat er wekelijks nieuwe varianten komen op bijvoorbeeld de populaire bitcoin.

cryptobeurs marktkapitalisatie van alle digitale valuta
Marktkapitalisatie van alle digitale valuta

Veel belangstelling voor cryptobeurs

In het artikel over pump and dump met digitale valuta werden al enkele fraudes duidelijk gemaakt. Dit komt veelal doordat de identiteit van kopers en verkopers niet is na te gaan. Zo is er op vrijwel alle beurzen voor crypto valuta geen toezicht op de handel. Een voorbeeld is dat een enkel persoon de koers van een cryptomunt kan beïnvloeden door van zichzelf te kopen. Met de handel in aandelen is dit niet toegestaan. Wanneer er een cryptobeurs komt met toezicht zal dit in ieder geval moeilijker worden. Het helemaal uitbannen van frauduleuze zaken is onmogelijk. Vanzelfsprekend is er dan ook veel interesse naar een beurs waarop (enigszins) toezicht gehouden wordt.

In december 2017 werd in Gibraltar de Financial Services Act gewijzigd na een stemming in het parlement. Hierdoor is het mogelijk om een gereguleerde cryptobeurs op te zetten. De cryptobeurs heeft de naam Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) gekregen. Dit is een onderdeel van de Gibraltar Stock Exchange (GSX). Eerst zal men zich richten op institutionele partijen, in een later stadium kunnen mogelijk particulieren hier ook gaan handelen.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Beperkt open

Op maandag 4 juni ging de cryptobeurs voor een beperkt aantal gebruikers open. Deze zogenaamde soft launch is er als een soort van testfase. De eerste 100 inschrijvingen krijgen hierbij gegarandeerd toegang. Hierna volgt een selectie van 200 nieuwe gebruikers. In deze testfase zal er alleen gehandeld kunnen worden in de token van de beurs zelf. Daarnaast is het van belang dat de bruikbaarheid wordt getest en dat de beurs feedback ontvangt.

De CEO van GBX was vanzelfsprekend erg verheugd met de lancering van de cryptobeurs. “This is a significant step in our journey to becoming a leading digital asset exchange and token sale platform.” De ontwikkelingen kunnen een positieve invloed hebben op het vertrouwen in digitale valuta. Dit was tot op heden nog één van de redenen voor het grote publiek om digitale valuta te vermijden.

Lees op het forum meer over digitale valuta >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.