Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Rentestijging en stijging olieprijs zijn niet goed voor de beurs


Uw advertentie hier?


Rentestijging en stijging olieprijs zijn niet goed voor de beurs

panic button

Al jaren kunnen beleggers profiteren van de beurzen die goed presteren. Zo is er momenteel al één van de langste bullmarkets ooit. Recentelijk bereikten beurzen de hoogste niveaus ooit of voor een aantal de hoogste niveaus in jaren. Toch kan daar een einde aan komen door een rentestijging en de stijging van de olieprijs. Kijkt men terug naar de afgelopen 50 jaar dan laten grafieken zien dat beide stijgingen invloed hadden op het beursklimaat.

Rentestijging, gevolgd door recessie

Onderstaande grafiek toont aan dat elke stijging van de rente gevolgd werd door een recessie. De grafieken zijn gebaseerd op de rente en de beurzen in Amerika. Echter worden deze bijna altijd gevolgd door de rest van de (westerse) wereld. De recessies zijn aangegeven met de grijze verticale strepen. Natuurlijk is hier een wisselwerking want wanneer het economisch slecht gaat is het niet logisch om de rente te verhogen. Wanneer het economisch beter gaat is er wel een reden om de rente te verhogen. Dit heeft ook te maken met de golven binnen de economische conjunctuur.

Rentestijging Amerika gevolgd door recessies
Rentestijging Amerika gevolgd door recessies

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Rentestijging slecht voor lage bèta aandelen

De relatie tussen een rentestijging en de impact op aandelen is niet direct meetbaar. Op de lange termijn is er wel een verband. Vooral de koersen van lage bèta aandelen zullen dan gedrukt worden. Dit zijn aandelen die niet erg volatiel zijn, goed met een index meebewegen of zelfs minder bewegelijk zijn dan de index waarin ze noteren. Investeerders/beleggers krijgen ook meer keuze om hun investeringen te spreiden. Zo komt er meer concurrentie tussen het rendement op staatsobligaties en bijvoorbeeld aandelen.

Typische aandelen met een lage bèta zijn Procter & Gamble, McDonalds, Coca Cola, AB Inbev, Heineken en Unilever. Dat een hogere rente slecht is voor lage bèta aandelen werd duidelijk door een onderzoek van Kempen Capital Management.

De bedrijven staan bekend om de stabiele kasstroom die goed voorspelbaar zijn naar de toekomst toe. Om de waarde van een bedrijf en dus aandeel in de toekomst te bepalen is de rente een belangrijke factor. Neemt de rentevoet toe dan zal de toekomstige waarde gedrukt worden. Is er juist een dalende rentevoet dan worden toekomstige winsten meer waard en het aandeel ook.

Stijging olieprijs, gevolgd door recessie

Een andere opvallende grafiek is die van de olieprijs wanneer deze naast recessies in de afgelopen 50 jaar wordt gelegd. Onderstaande grafiek laat zien dat vrijwel elke sterke stijging van de olieprijs gevolgd werd door een recessie. Dit is deels te verklaren doordat de winstgevendheid van veel bedrijven onder druk komen te staan door een hogere olieprijs. Misschien wel het beste voorbeeld zijn vliegtuigmaatschappijen, de hogere kosten voor de brandstof drukken de winstgevendheid van deze bedrijven. Een hogere olieprijs is vooral een goede indicator van de toestand van de economie. Bij goede economische omstandigheden is de vraag naar olie hoog, dit stuwt de olieprijs.

Stijging olieprijs (Crude oil) gevolgd door recessies
Stijging olieprijs (Crude oil) gevolgd door recessies

Wat nu?

Beide grafieken laten zien dat een opleving van de rente en olieprijs bijna altijd gevolgd worden door een recessie. Een rentestijging of stijging van de olieprijs kan een indicator zijn om voorzichtiger te worden. Echter de de timing van de top is vrijwel onmogelijk. Bent u bijvoorbeeld een jaar te vroeg met wat u denkt dat het omslagpunt is dan loopt u veel rendement mis. Het is daarom beter om in de beleggingsportefeuille genoeg diversificatie te hebben. Voor beleggers in alleen aandelen is het te hopen dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Volg de beurzen op het beursforum >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.