Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Het aandeel Facebook nader bekeken en koersverwachting

aandeel Facebook

Facebook is een beursgenoteerd bedrijf. Het aandeel Facebook wordt sinds 8 mei 2012 verhandeld aan de Nasdaq. De openingskoers was toen $ 38,- per aandeel. Wie het nieuws gevolgd heeft weet dat het bedrijf de afgelopen maanden zeer negatief in het nieuws gekomen is. In dit artikel zetten we op een rij wat de ontwikkelingen voor gevolg hebben gehad op de koers van het aandeel. Daarna kijken we vooruit naar de ontwikkelingen waar Facebook mee bezig is en geven we een koersindicatie.

Het aandeel Facebook voor de negatieve publiciteit

Wie op 8 mei 2012 een aandeel Facebook had gekocht en dit tot 8 mei in 2018 in bezit zou hebben, heeft veel geld verdiend. Immers, van een openingskoers van 38 dollar per aandeel was de slotkoers op 8 mei 2018 177 dollar. Een jaar eerder, voor alle negatieve publiciteit was de koers (8 mei 2017) van een aandeel Facebook 151 dollar. Daarmee is ook het rendement op korte termijn nog steeds positief.

Als u zich realiseert dat de koers na introductie daalde tot 19 dollar in augustus 2012. Het duurde maar liefst tot augustus 2013 totdat de koers op het niveau van introductie lag. De laagste koers van dit jaar was 156 dollar. Dit werd behaald op 25 april van dit jaar, toen de publicitaire storm dus al was gaan liggen. Op 15 mei 2018 heeft het aandeel met een koers van 186 dollar de hoogste jaarkoers genoteerd. We kunnen dus concluderen dat de negatieve berichtgeving over privacy weinig tot geen koersinvloed op het aandeel Facebook had.

Vervolg na advertentie
Waarom het aandeel Facebook zo snel herstelt

Het is nog te kort geleden om exact te verklaren waarom de media-invloed zo gering is geweest. We kunnen al wel concluderen dat oprichter Marc Zuckerberg sterk leiderschap heeft getoond door publiekelijk de problemen te erkennen en zich te verantwoorden voor de Amerikaanse Senaat en in overleg te treden met het Europees parlement. Ook kondigde hij direct een aantal maatregelen en nieuwe activiteiten voor de toekomst aan. Deze activiteiten hebben betrekking tot nieuwe inkomstenbronnen.

grafiek koers aandeel Facebook
Koersgrafiek Facebook over het afgelopen jaar

Plannen van Facebook

Facebook heeft zich allesbehalve aangedaan getoond. Ze heeft beloofd direct een aantal verbeteringen op gebied van privacy door te voeren. Ook heeft ze aangegeven een ander verdienmodel te bestuderen waardoor de inkomsten niet meer zo zeer afhankelijk zijn van adverteerders. Om dit mogelijk te maken overweegt Facebook een betaald lidmaatschap in te voeren. Een laatste gerucht is dat Facebook zelfs van plan is een eigen cryptomunt te introduceren zodat Facebook-leden met die munt betalingen aan elkaar kunnen doen.

Koersverwachting aandeel Facebook

Dat de aandeelhouders deze proactieve houding waarderen blijkt wel uit het feit dat de hoogste jaarkoers is genoteerd. Ook veel analisten zien de ontwikkelingen positief in. Zij geven haast unaniem een koopadvies waarbij koersdoelen van 210 tot 215 worden genoemd. Het lijkt er dan ook op dat Facebook door het tonen van veerkracht eerder sterker dan zwakker uit deze publicitaire crisis is gekomen en heeft laten zien dat het klaar is voor de toekomst. Het aandeel Facebook lijkt daarvoor beloond te worden.

Facebook volgen op het beursforum >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)