Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Economische groei zwakt af, moeten beleggers zich zorgen maken?

economische groei economie grafiek

De afgelopen weken verschenen steeds meer berichten over een afname van de economische groei. Deze berichten zijn niet beperkt tot een enkel land, of het nu België, de Eurozone of de Verenigde Staten was. De berichten kunnen een indicatie zijn dat de conjunctuur de top van expansie aan het bereiken is. In deze fase is het ook gebruikelijk dat rentes en inflatie stijgen, wat nu ook het geval is. Mocht het uitkomen dat de top van de economische expansie in zicht is dan kan er een recessie volgen. Deze berichten en data zijn vaak goede indicatoren voor wat komen gaat met de economische groei. Beleggers kunnen hierop inspelen, lees ook het artikel ‘Conjunctuur (business cycle) als hulpmiddel bij beleggen‘.

Afname economische groei

Een greep uit recente berichten over economische groei laat zien dat deze vrijwel overal aan het afnemen is. Zo groeit de economie in de Eurozone nog steeds maar met een lager tempo. Zo groeide de economie in de Eurozone in het eerste kwartaal van 2018 met 0,4 procent. Dit was nog 0,7 procent in het laatste kwartaal van 2017. De werkloosheid daalde wel van 9,4 procent in maart 2017 naar 8,5 procent in maart dit jaar.

Vervolg na advertentie
In België is KBC Group wat somberder geworden over de economische groei voor 2018. Eerder werd er nog een prognose gegeven van een groei van 1,9 procent, deze is nu verlaagd naar 1,6 procent. Op de website van KBC was te lezen: “Onderliggend blijft ook het potentiële groeitempo voor de Belgische economie erg zwak. De oorzaken voor de afkoeling zijn vooral internationaal te zoeken, terwijl het lage groeipotentieel te wijten is aan interne factoren.”

De Britse economie laat ook aan afname van de groei zien. Daar daalde de groei van 0,4 procent in het vierde kwartaal van 2017 naar 0,1 in het eerste kwartaal van 2018. Natuurlijk speelt hier ook de onzekerheid mee met de komende Brexit. In de Verenigde Staten liet de Federal Reserve weten dat de groei licht afnam. Zij zien echter geen problemen en wijzen vooral op de toename van bedrijfsinvesteringen. Al met al verwachten verschillende macro-economen dan ook niet dat de groeicijfers van 2017 gehaald gaan worden in 2018.

Protectionisme en olieprijs zijn risico’s

Ondanks een groeivertraging zijn de groeipercentages wel bovengemiddeld. De verwachtingen voor 2019 zijn ook positief maar wel iets lager dan de groei in 2018. In 2018 zou de groei in de EU met 2,3 procent gaan groeien en in 2019 2 procent. De Europese commissie is wel voorzichtig en met name door protectionisme op de wereldmarkt. Eerder dit jaar leken spanningen op het gebied van handel tussen China en de Verenigde Staten uit de hand te lopen. Zo werden over en weer importheffingen aangekondigd maar inmiddels lijken die voorlopig weer van de baan. Protectionisme kan zich verspreiden en niet alleen beperken tot China en de Verenigde Staten. Dit zou wereldwijd de economische groei kunnen afremmen.

Een ander punt van zorg is de olieprijs die al maanden sterk stijgt. Een stijgende olieprijs heeft een negatieve invloed op wat consumenten kunnen besteden. Bij een afname van de bestedingen van consumenten zal dat ook de groei van de economie raken. Het beëindigen van de deal tussen de Verenigde Staten en Iran kan ook voor een verder opstuwend effect zorgen. Een bijkomend (klein) voordeel is dat de inflatie hierdoor wel gaat toenemen naar het gewenste niveau. Deze was de afgelopen jaren namelijk erg laag. Op termijn is een sterke stijging van de olieprijs slecht nieuws voor beleggers. De afgelopen decennia werd een sterke stijging van de olieprijs telkens gevolgd door een recessie.

Volg aandelen en de beurzen op het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >