Pump and dump: beleggen in crypto met een bijsmaak

cryptovaluta pump and dump

Wie de aandelenkoersen kan voorspellen heeft een rijk leven. Nu is dat niet (altijd) mogelijk gebleken. Beïnvloeding van de koers van aandelen kan echter op vele manieren. Een van deze (illegale) manieren is het zogeheten pump and dump. Door de illegaliteit was deze methode van handelen al bijna vergeten. Nu blijkt deze in de cryptohandel weer helemaal terug. Wij leggen uit wat het is, waarom het illegaal is en waarom dit in de cryptomarkt wel ‘mag’. Daarnaast leggen we uit hoe je een pump-groep kunt herkennen. Let op uw cryptomunten en lees dit artikel!

Wat is pump and dump?

Naast aandelen met een hoge waarde per stuk worden er op de reguliere aandelenbeurzen ook aandelen met lage waardes verkocht, de zogeheten penny-stocks.  Het was in deze markt dat de pump and dump methode ontwikkeld werd. Het werkt als volgt: iemand koopt een partij penny stocks op. Vervolgens verspreidt diegene het gerucht dat er met het bedrijf waar de aandelen van zijn iets gaat gebeuren wat de koers omhoog zal leiden. Hierna worden deze berichten over een op handen zijnde fusie of bijzondere ontdekking via handlangers zo veel mogelijk gedeeld. Dit in de hoop dat mensen die geruchten geloven en deze penny stocks gaan kopen. Dit is verleidelijk, want de prijs per aandeel is laag. Daarmee wordt het potentieel rendement, zeker in % gezien, erg hoog. Zodra degene die dit spel gestart is denkt dat de koers het hoogtepunt bereikt heeft dumpt hij al zijn aandelen tegen die hoge koers. Doordat er zoveel aandelen op de markt komen verlaagt de koers. Vaak blijkt degene die het spel begon de grootste winnaar en verkopen de volgers vaak met verlies.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Pump and dump verboden

Deze manier van koersmanipulatie wordt door veel reguliere effectenbeurzen en overheden verboden. Om een eerlijke handel te promoten leggen zij sancties op wanneer zij een vorm van pump and dump constateren. Dat deze sancties niet mals zijn bewijst het verhaal van misschien wel de beroemdste pump and dump specialist ter wereld, Wolf of Wall Street Jordan Belfort. Toch is er één markt waar pump and dump openlijk wordt bedreven en populairder is dan ooit: de handel in cryptocurrency.

Pump and dump in cryptocurrency

De markt voor handel in cryptovaluta is niet of nauwelijks gereguleerd. Dit betekent dat er ook geen verboden zijn gedefinieerd. Geraffineerde zakenlui zien daarin een mogelijkheid om alle verboden koersmanipulaties te overgieten met een crypto-sausje en weer te gebruiken. Het is niet uitzonderlijk dat er binnen 14 dagen 5 pump and dump schemas worden ontdekt. Zo bleek uit onderzoek naar pump and dump op de beurzen Bittrex en Yobit. Experts maken zich zorgen en zelfs De Wolf of Wall Street himself waarschuwt voor de gevaren.

Zolang de handel in cryptovaluta niet gereguleerd wordt is het erg lastig om dergelijke systemen juridisch aan te pakken. Eigen waakzaamheid is dan ook geboden. Overigens doen de groepen door namen als PumpKings Community weinig moeite om zich te verstoppen.

Justitie doet inmiddels onderzoek

Inmiddels doet de Amerikaanse justitie onderzoek naar de koersmanipulatie bij cryptovaluta. Diverse handelaren zouden zich schuldig maken aan het manipuleren van de koersen van verschillende digitale valuta. Naast pump and dump praktijken komt er ook een onderzoek naar handelaren die met zichzelf handelden. Dit laatste is overigens op normale en gereguleerde aandelenbeurzen verboden. Zo kan een handelaar zijn eigen stukken opkopen om de koers kunstmatig te verhogen. Eens de interesse volgt van andere handelaren en de koers stijgt verder worden de digitale munten gedumpt. Naast de Amerikaanse justitie doet ook de financiële waakhond Commodity Futures Trading Commission onderzoek.

Meer over cryptovaluta op het crypto forum >


Direct het laatste beursnieuws: