Hebben het aandeel BPost en PostNL nog wel toekomst?

aandeel BPost

De afgelopen tijden werden beleggers in het aandeel BPost en het aandeel PostNL op negatieve wijze verrast. Tegen de algehele tendens van de beurs in zijn dit twee aandelen die opvallen door slechte prestaties. Zowel de bedrijfscijfers als de koersevolutie van BPost en PostNL vallen al enige tijd tegen. De bedrijven kampen grotendeels met dezelfde problemen en staan ook voor dezelfde uitdagingen. Traditionele brievenpost staat mede door de digitalisering al jaren onder druk. Beide bedrijven moeten het dan ook vooral hebben van pakketdiensten. Een onderdeel dat wel sterk groeit en dit komt door de sterk groeiende populariteit van webwinkels. Echter hier zullen op termijn ook grote uitdagingen liggen.

Aandeel BPost bijna gehalveerd in 2,5 maand

In de afgelopen maanden verloor het aandeel BPost tientallen procenten aan beurswaarde. Er ging zelfs bijna de helft aan beurswaarde verloren tussen woensdag 21 februari en vrijdag 4 mei. De extreme koersen waren intraday het hoogste op €27,87 en als laagste €15,11, een verlies van bijna 46 procent. Onderstaande grafiek laat het koersverloop van het aandeel BPost over de afgelopen 3 jaar zien.

De laatste tegenslag voor de aandeelhouders kwam met de cijfers over het eerste kwartaal van 2018. De winst was fors lager dan dezelfde periode een jaar eerder en de outlook is ook somber. Enige lichtpuntje is de groei van de pakjesmarkt die met 28,3 procent groeide in vergelijking met een jaar eerder.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

BPost liet bij monde van topman Van Gerven weten dat het bedrijf zich richt op een herstructurering. Hierbij ligt de focus op 3 onderdelen: groei van de pakjesmarkt, daling van de brievenpost en het succesvol inlijven van Radial. Radial is een Amerikaans e-commercebedrijf dat vorig jaar werd overgenomen. De toename van de kosten baarde beleggers ook zorgen. Uiteindelijk werd er netto 22,1 miljoen euro minder winst geboekt dan in het eerste kwartaal van 2017.

Aandeel BPost koersgrafiek
Aandeel BPost koersgrafiek

PostNL geen haar beter

PostNL kampt met nagenoeg dezelfde problemen en uitdagingen als BPost. Dalende brievenpost als zorg maar ook een sterke groei bij de pakjesbezorging. Onderstaande grafiek laat zien dat het koersverloop van het aandeel PostNL nog veel volatieler was dan die van het aandeel BPost. De piek in de grafiek eind 2016 was te danken aan de overnameperikelen door BPost dat interesse had in PostNL. Een bod van €5,75(!) werd echter destijds afgewezen, sindsdien is de koers van PostNL steeds verder afgekalfd.

BPost bleef echter bij een vriendelijk overnamebod maar had wellicht succes kunnen hebben bij een vijandelijk overnamebod. Enkele grootaandeelhouders in PostNL hadden wel oren naar een overname door BPost. Achteraf gezien heeft dit de aandeelhouders van PostNL veel geld gekost. Wellicht was een Belgische overname van PostNL goed geweest voor beide postbedrijven om de toenemende concurrentie tegen te gaan. De concurrentie bij de pakjesbezorgers zal de komende jaren ook veel verder toenemen. Hoewel dit onderdeel voor beide postbedrijven sterk groeit ligt hier ook een grote uitdaging in de nabije toekomst.

Aandeel PostNL koersgrafiek
Aandeel PostNL koersgrafiek

Concurrentie op de pakjesmarkt

Tot op heden wisten BPost en PostNL de dalende brievenpost nog te compenseren met de sterke groei van het bezorgen van pakketten. De vraag is echter hoe lang deze (dubbele) groeicijfers nog blijven. Er is een grote concurrentie in deze sector van onder andere namen in de Benelux als DHL, UPS, DPD en Kiala. Wat te denken van grote webwinkels die een eigen bezorgdienst hebben of in de (nabije) toekomst hiermee komen? Zo gebruikt bijvoorbeeld Coolblue al een eigen bezorgdienst. Amazon, één van de grootste webwinkels wereldwijd, kondigde ook al aan om een eigen bezorgdienst op te richten. Dit zal eerst in de Verenigde Staten zijn. Het mag duidelijk zijn dat de sterke groei van pakketbezorgingen zoals nu voor BPost en PostNL moeilijk zijn te handhaven in de komende jaren. Wat gaat dan de reddende engel zijn?

Volg BPost en PostNL op het beursforum >