Roerende voorheffing over uw dividend betalen en vrijstelling

roerende voorheffing RV dividend aandelentips voor 2019

Wie in België dividend op aandelen of andere effecten ontvangt betaalt roerende voorheffing over dit dividend. Per 1 januari 2018 is die regeling echter veranderd. Er gelden voor Belgische beleggers in aandelen (andere beursproducten vallen er niet onder) aantrekkelijke vrijstellingen. Welke aandelen betalen eigenlijk dividend? Wie is de grootste dividendbetaler van België en hoe kun je in aanmerking komen voor deze vrijstelling? Je leest het allemaal in dit artikel.

Roerende voorheffing en dividend

Laten we bij het begin beginnen. In België betaal je inkomstenbelasting over de inkomsten die je geniet uit roerende goederen. Dit kunnen dus ook aandelen zijn. Als een onderneming dividend aan de aandeelhouders betaalt doet zij een winstuitkering. Dit is voor de aandeelhouders inkomen uit aandelen en dus uit roerende goederen. Daarom houdt de uitkerende onderneming bij uitkering alvast 30% van het dividend in. Dit is een voorschot op de door aandeelhouders te betalen inkomstenbelasting over dat dividend. Met de nieuwe wetgeving kunnen aandeelhouders die dividend ontvangen in aanmerking komen voor een vrijstelling.

Welke aandelen betalen dividend?

Of een bedrijf dividend betaalt en – als ze dat doen – hoe hoog het dividend is bepaalt het bedrijf jaarlijks zelf. In onderstaand overzicht kun je zien welke bedrijven dividend betaalbaar stellen. De dag voor de “ex-dividenddatum” wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hebben. Deze hebben dus recht op het dividend. De dag erna volgt de notering ex-dividend, dit is de voorgaande slotkoers minus het dividend. Als aandeelhouder ontvangt u dit dividend minus 30% roerende voorheffing.

Vervolg na advertentie
Welk aandeel betaalt het meeste dividend?

Het bierconcern AB InBev is de grootste dividendbetaler van België. Met een jaarlijkse betaling van ruim 8 miljard euro aan dividend staat dit aandeel eenzaam aan kop. Met net meer dan één miljard euro aan dividendbetaling volgt KBC-bank. Hierbij moet je jezelf eigenlijk realiseren dat jouw uitkering ten minste 30% hoger had kunnen zijn. Voordat het dividend is uitgekeerd heeft het bedrijf namelijk roerende voorheffing ingehouden.

Vrijstelling roerende voorheffing voor dividend

Met ingang van 2018 wil de Belgische regering het spaargeld onder Belgen activeren, zoals zij dat omschrijft. Dit onder meer door mensen aan te moedigen om te gaan beleggen. Dat was door de belasting op dividend van 30%, zoals deze tot 1 januari 2018 gold, niet zo aantrekkelijk.

Wat houdt de vrijstelling roerende voorheffing voor dividend in?

De vrijstelling geldt voor het dividend op aandelen (en niet op andere waardepapieren). Het maakt daarbij niet uit of de aandelen van Belgische of buitenlandse bedrijven zijn. De vrijstelling bedraagt maximaal voor 627 euro over de eerste schijf aan dividenden. Het belastingvoordeel is daarmee maximaal 188 euro. Het voordeel geldt per Belgisch belastingplichtige, dus wanneer je samen met uw partner aandelen hebt kunnen jullie ieder de teruggave vragen.

Voor dividend dat in België wordt betaald geldt dat de roerende voorheffing in rekening wordt gebracht. De inhouding van 30% zal dus gewoon plaats vinden. Je kunt bij de belastingaangifte de teruggave claimen. Als je dividend van aandelen in bedrijven buiten België ontvangt moet je zelf nagaan of zij een roerende voorheffing berekenen. Als dit zo is kun je ook voor die roerende voorheffing een vrijstelling vragen. In ander geval kun je de vrijstelling verrekenen.

Tot slot moet u erop letten dat de regelgeving geldt vanaf het dividend dat in 2018 betaalbaar gesteld wordt. U kunt deze vrijstelling dus pas bij de aangifte over 2019 terugvragen. Bovendien moet u uiteraard bewijsstukken (ook van buitenlandse dividend-transacties) kunnen overleggen.

Meer over fiscaliteit en de beurs op het beursforum >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.