Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggen in consumptiegoederen (alledaagse dingen)

beleggen in consumptiegoederen

Op de aandelenbeurzen is het mogelijk om te beleggen in alledaagse dingen. Denk bijvoorbeeld aan de fabrikant van de wagen die u heeft, de favoriete snacks die u eet of de kleding die u dagelijks draagt. Beleggen in consumptiegoederen is populairder dan menigeen denkt. Het merendeel van de beleggers bezit een aandeel dat afkomstig is uit deze sector. Consumptiegoederen zijn bijvoorbeeld ook verzorgingsproducten, dranken en consumentenelektronica. Aangezien bijna alle grote fabrikanten een beursnotering hebben zult u ze waarschijnlijk ook herkennen. Enkele voorbeelden zijn Procter & Gamble, Coca Cola, PepsiCo, Nike, Mondelez, Ford en Tesla.

Binnen de consumptiegoederen kan er verder worden verdeeld en wel op de volgende wijze:

 • Duurzame goederen, ook wel gebruiksgoederen genoemd
 • Niet-duurzame goederen, ook wel verbruiksgoederen genoemd
 • Diensten

Spreiden is risico beperken

Veel beleggers in België en Nederland bezitten aandelen van vooral nationale bedrijven. Dit zijn aandelen zoals AB Inbev, Unilever, Heineken en Ahold Delhaize. Wie bedrijfscijfers goed weet te doorgronden en zo koopwaardige aandelen weet te vinden kan aan stock picking doen. Dat wil zeggen dat aandelen worden gekocht die in de ogen van de belegger goedkoop geprijsd zijn. Toch kan een belegger er naast zitten of onaangenaam verrast worden door slechte kwartaalcijfers. Wie niet aan stock picking kan of wil doen en liever op safe gaat door te spreiden kan kiezen voor een ETF. Een ETF volgt meestal een mandje aandelen uit een bepaalde sector. In dit geval kunt u kiezen voor de iShares U.S. Consumer Goods ETF. In plaats van in één aandeel te beleggen kunt u direct in een hele verzameling aan aandelen beleggen.

Vervolg na advertentie
Beleggen in consumptiegoederen ETF

Het beheerde vermogen in deze ETF is maar liefst ruim 400 miljoen dollar. De notering is overigens ook in dollars en de geografische herkomst van de bedrijven is vrijwel helemaal Amerikaans. Wie wil beleggen in consumptiegoederen, gericht op Amerikaanse bedrijven en valutarisico niet schuwt kan de iShares U.S. Consumer Goods ETF kopen. De ETF is ook te vinden onder de ticker IYK. Het valutarisico is wel iets om rekening mee te houden op de lange termijn. Dit kan echter ook in uw voordeel werken wanneer de dollar aansterkt ten opzichte van de euro.

De diversificatie binnen de ETF is redelijk gespreid. Op moment van schrijven zijn 108 aandelen opgenomen in de selectie. Echter 50% van de weging komt ten goede van 10 aandelen. Deze 10 aandelen zijn veelal ook grote namen uit de sector, zie hieronder.

 • Procter & Gamble 8,90%
 • Coca Cola 7,94%
 • PepsiCo 6,85%
 • Philip Morris International 6,21%
 • Altria Group 5,19%
 • Nike 4,42%
 • Mondelez 2,82%
 • Colgate-Palmolive 2,70%
 • Activision Blizzard 2,62%
 • General Motors 2,25%

Verdeeld over subsectoren is 64% niet-cyclisch, 28% cyclisch, 5% technologie en 2% industrieel. Voorbeelden van cyclische bedrijven zijn autofabrikanten en staalfabrikanten. Deze bedrijven zijn erg gevoelig voor economische ontwikkelingen. Niet-cyclische bedrijven zijn bijvoorbeeld fabrikanten van levensmiddelen of verzorgingsproducten. Deze middelen zullen ook gebruikt worden in tijden van slechte economie.

Meer interesse in aandelen of ETF’s? Bezoek het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >