Beleggersvertrouwen stijgt, energiesector populair en technologie is uit

BinckBank Logo turbo

Het vertrouwen van beleggers is weer iets opgekrabbeld nadat het vertrouwen na januari flink daalde. In januari werd er nog een record bereikt. De turbulentie op de financiële markten was terug te zien in de beleggersbarometer. Dit zorgde ervoor dat het beleggersvertrouwen in maart daalde tot het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Inmiddels zet de barometer voor de tweede maand op rij een herstel in, zie onderstaande grafiek. De barometer loopt hiermee iets achter op de ontwikkelingen op de beurzen. Bij een slecht presterende beurs daalt hierna het sentiment en vice versa. Binck peilt maandelijks bij haar klanten het algemene sentiment. Daarnaast kunnen beleggers ook de favoriete en minst geliefde aandelen kiezen.

Binck beleggersbarometer mei 2018
Binck beleggersbarometer mei 2018

Favoriete en minst favoriete aandelen

Onder de Nederlandse beleggers die klant zijn bij Binck worden ook de favoriete aandelen gepeild. Met stip staat Shell bovenaan met 10,7 procent van de stemmen. Aegon en ASML maken met ieder 8,9 procent van de stemmen de top 3 compleet. Andere favoriete aandelen zijn ING, Ahold Delhaize, BESI en Galapagos.

Naast de favoriete aandelen worden ook de minst favoriete gepeild. 13,8 procent stemde op Air France KLM waarmee de luchtvaartmaatschappij op de eerste plek uitkomt. Altice is met 8,9 procent het tweede aandeel dat genomineerd staat om te verkopen. Gek genoeg staat Shell ook hoog bij beleggers om te verkopen: 5,8 procent. Andere aandelen die voor verkoop werden genomineerd zijn Akzo Nobel, ASML, Flow Traders en Arcelor Mittal.

Vervolg na advertentie


Beleggen met zeer lage tarieven?
Goedkoopste in België, scherp in Nederland

Beleggersvertrouwen in technologiesector daalt

Opvallende daler binnen de sectoren is de technologiesector. Deze sector is erg geliefd onder beleggers en dat komt mede door het bovengemiddelde rendement van veel technologie-aandelen. Wellicht speelde het privacyschandaal rondom Facebook ook een rol in het gedaalde beleggersvertrouwen. In ieder geval lieten technologie-aandelen ook flinke verliezen zien tijdens de turbulentie op de beurzen eerder dit jaar.

Drie sectoren zijn de technologiesector voorbijgestreefd. Dit zijn de olie en gas sector en medisch-farmaceutische en financiële sector. De olie en gas sector krijgen een steun in de rug met de olieprijs die op meerjarige records is gekomen. De financiële sector lijkt meer in trek door een oplopende rente en anderzijds uit de gratie raken van andere sectoren.

Binck beleggersbarometer populariteit van sectoren
Binck beleggersbarometer populariteit van sectoren

Volg aandelen en de beurzen op het beursforum >Beter Beleggen?
Krijg eenmaal per week inspiratie over aandelen,
technische analyse, ETF's, edelmetalen, grondstoffen, etc.
Ruim 5.200 beleggers gingen u voor