Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggingstips voor de beginnende en ervaren belegger


Uw advertentie hier?


Beleggingstips voor de beginnende en ervaren belegger

beleggingstips beurswijsheden

De meimaand is net van start gegaan en deze maand is bij uitstek geschikt voor bekende beurswijsheden. Deze beurswijsheden zijn in feite beleggingstips voor iedere belegger. Meest toepasselijk is dan natuurlijk “Sell in May but remember to come back in September”. Wie de strategie “Sell in May…” zou naleven zou zelfs 80% van de tijd de markten verslaan. Statistisch gezien zijn de maanden mei tot september niet de beste maanden gezien het rendement dat ze opleveren. Sterker nog, terug komen in november zou zelfs nog beter zijn (lees hier meer). Historisch gezien brachten aandelen in november tot en met april gemiddeld 4,5% meer op dan in de overige maanden. Echter historische en statische cijfers bieden geen garantie voor de toekomst. De meeste van onderstaande ‘beleggingstips’ zijn echter tijdloos en niet statistisch bepaald.

Tijdloze beleggingstips

Sommige tijdloze beleggingstips beginnen bij uzelf. Naast emoties in bedwang kunnen houden is het verkrijgen van kennis belangrijk voor elke belegger. Kennis verkrijgen kost doorgaans niet veel geld maar wel tijd. Het lezen van beleggingsboeken of (inhoudelijke) discussies op een beursforum kan daar al veel bij helpen. De volgende beurswijsheden hebben betrekking tot de belegger zelf:

“An investment in knowledge pays the best interest.” – Benjamin Franklin

Een investering in kennis geeft het beste rendement. Zeker op het gebied van beleggen/investeren is dit iets dat zich op termijn goed gaat terugbetalen. Lees u goed in, doe onderzoek en maak analyses voordat u een investering doet.

“Invest in yourself. Your career is the engine of your wealth.” – Paul Clitheroe

Iedereen wil natuurlijk succesvol investeren maar dit begint bij uzelf. Investeer daarom in uzelf want dit is de motor van uw weelde. Ontwikkel uw vaardigheden en talenten en weet deze te benutten. Als u dan ook nog kunt werken aan uw zwaktepunten dan maakt dit het plaatje compleet.

“Know what you own, and know why you own it.” – Peter Lynch

Weet wat u bezit en waarom u het bezit. Ook hierbij speelt het onderzoeken en huiswerk maken een rol. Evalueer dit in de toekomst want een goede investering op dit moment kan een matige zijn in de toekomst.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Rendement vs. risico

Rendement en risico hebben altijd een verband met elkaar. Een mogelijk hoog rendement gaat gepaard met een hoog risico. Vanzelfsprekend zal een laag rendement ook gepaard gaan met een laag risico. Toch kunnen de grootste winsten worden behaald door risico te nemen. Echter op de lange termijn kan dit verkeerd aflopen en is het raadzaam om juist risico’s te beperken. Van de beleggingstips is het beperken van verlies misschien wel het belangrijkste van allemaal.

“In investing, what is comfortable is rarely profitable.” – Robert Arnott

Een investering voelt al snel comfortabel als het rendement laag is maar het zal waarschijnlijk niet erg winstgevend worden.

“How many millionaires do you know who have become wealthy by investing in savings accounts? I rest my case.” – Robert G. Allen

Een spaarrekening is (vaak) erg veilig maar hoeveel mensen zullen er rijk worden van sparen? Met de huidige historisch lage rentes zijn alternatieven zoals beleggen dan ook de moeite waard om meer rendement te behalen.

“The individual investor should act consistently as an investor and not as a speculator.” – Ben Graham

Investeringen doen op basis van feiten, onderzoek en analyses is beter dan risicovol speculeren.

“Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas.” – Paul Samuelson

Investeren (beleggen) is geduld hebben en een kwestie van de lange adem. Verwacht niet veel spektakel want dan kunt u beter het casino bezoeken.

Nog 4 beleggingstips…

“Every once in a while, the market does something so stupid it takes your breath away.” – Jim Cramer

Wanneer u gaat beleggen is niks helemaal zeker. Zelfs het meest zekere kan toch nog mislopen, hou daarom rekening met het onverwachte.

“You get recessions, you have stock market declines. If you don’t understand that’s going to happen, then you’re not ready, you won’t do well in the markets.” – Peter Lynch

Volg uw plan (natuurlijk wel een plan hebben) en hou er aan vast. Laat u niet van slag brengen door een recessie of verlies op een investering. De economie is cyclisch en zo zijn de beurzen. U moet de golfbewegingen aan kunnen en reserves hebben voor wanneer er een recessie is.

“Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing.” – Warren Buffett

Gemiddeld genomen is diversificatie aan te raden om risico’s te beperken. Investeer niet alles in één aandeel. Een gecombineerde portefeuille van meerdere aandelen is verstandiger. Nog beter is om diversificatie in beleggingsproducten te hebben zoals aandelen en obligaties. Sla echter niet door en hou het overzichtelijk en vooral begrijpelijk waarin in investeerde.

“The four most dangerous words in investing are: ‘this time it’s different.'” – Sir John Templeton

Golfbewegingen en trends zijn onlosmakelijk verbonden met de beurs. Hier tegenin gaan kan gevaarlijk zijn maar kan in uitzonderlijke gevallen wel voor een hoog rendement zorgen.

Samenvattend

Een goede belegger moet emoties de baas zijn, kennis opdoen, risico’s vermijden en geduld hebben. Dit is niet iets dat in enkele weken of maanden voor elkaar te krijgen is. Wie dit wel denkt zal snel overmoedig worden en fouten maken. Bovenstaande beleggingstips kunt u het beste in praktijk brengen nadat u een beleggingsplan heeft opgesteld.

Lees ook ‘Beursadvies in de vorm van tien bekende en minder bekende quotes’ of bezoek het beursforum.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.