TomTom aandeel heeft onrustige periode, wat zijn de vooruitzichten?

TomTom aandeel logo

Wie het TomTom aandeel volgt ziet een grillig koersverloop met dalende tendens. Dit leidt tot speculatie en geruchten over een mogelijke verkoop. Hoewel TomTom deze geruchten herhaaldelijk heeft ontkracht is het voor analisten een teken aan de wand dat zij zo actief reageert. In dit artikel zetten wij de belangrijkste achtergronden bij de koersontwikkeling op een rij. Wellicht is zo beter te begrijpen waarom analisten een neutraal advies geven en beter te voorspellen of het TomTom aandeel een interessante aanvulling op uw portefeuille is. We beginnen bij het begin van het jaar.

Het TomTom aandeel begint 2018 onrustig

In 2017 wisten we dat TomTom veel eigen aandelen inkocht en de focus van haar activiteiten steeds meer naar de zakelijke markt verschuift. Deze belangrijke ontwikkelingen leidden tot een opgaande koers. Helaas werd deze trend begin februari abrupt verbroken toen de omzetcijfers over het laatste kwartaal van 2017 tegenvielen. De koers herstelde toen in februari bleek dat de focus op de onderdelen ‘automotive’, zakelijke dienstverlening en ‘telematics’ succesvol uitpakt. De aankondiging van deals met de Finse wagenparkbeheerder Vinka en KIA naast een samenwerking met Elektrobit geven vertrouwen in de toekomst voor de zakelijke activiteiten.

Op 17 april rapporteerde TomTom een kwartaalwinst van 6,4 miljoen euro. De omzet daalde echter en dit was vooral te zien bij de niet ingebouwde GPS apparaten. Op de beurs werd het nieuws aan het begin van de handel goed ontvangen.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

TomTom aandeel verder in beweging door verkoopgeruchten

In maart werd het TomTom aandeel driftig verhandeld door geruchten over een verkoop van (een minderheidsbelang van) het bedrijf. De bron van deze geruchten is niet duidelijk. Onlogisch zijn de geruchten echter niet. Het is geen geheim dat TomTom al langer problemen heeft met de consumentendivisie. Navigatie-opties worden steeds vaker ingebouwd op telefoons en ook andere opties, zoals fitness-meters zijn tegenwoordig in de smartphone geïntegreerd. Daarbij blijken eerdere herstructureringen niet tot omzetherstel te leiden.

Daarnaast zoekt TomTom actief naar strategische samenwerkingen. Zo heeft men erkend op zoek te zijn naar een strategische partner in Azië. Een verkoop wordt echter bemoeilijkt door de GPS-technologie. Deze wordt namelijk door veel landen (zoals Amerika) als gevoelig voor de staatsveiligheid gezien en dit kan problemen geven bij verkoop aan bijvoorbeeld een Chinese partij.

Een strategische samenwerking ligt daarbij meer voor de hand. TomTom heeft met de divisie zakelijk namelijk groots ingezet op navigatie voor zelfrijdende auto’s en daar een groot aantal aantrekkelijke contracten mee weten binnen te halen. Nu zelfrijdende auto’s een steeds concreter toekomstbeeld zijn is dit uiteraard aantrekkelijk voor investeerders.

Koersgrafiek TomTom aandeel 2017 2018
Koersgrafiek TomTom aandeel 2017/2018

TomTom aandeel: neutraal advies

Analisten verwachten ook in de eerste helft van 2018 een teruglopende omzet in de consumentensector. De gesloten deals op de zakelijke markt zullen dit in de cijfers nog niet kunnen compenseren. Toch is er genoeg reden om TomTom ondanks de teruglopende omzet vertrouwen te schenken. De zakelijke divisie heeft voor zover nu bekend goede vooruitzichten en onderstreept met goede overeenkomsten haar positie in de markt voor zelfrijdende auto’s. Tot slot is de ontkenning van verkoopgeruchten niet het eind van overnamespeculaties. Het verkopen van de consumentendivisie of wellicht een door het nieuws aangewakkerde interesse van een potentiele koper valt niet uit te sluiten. Wij volgen dan ook de gedachten van een neutraal advies.

Meer over het aandeel en adviezen op het TomTom forum >