Beleggen in water is interessant en kan met aandelen of een ETF (tracker)

Iedereen is bewust van het belang van water maar dat de vraag naar (drink-)water sterk toeneemt is niet algemeen bekend. Voor beleggers die willen beleggen in water kan dit dus interessant zijn. Een groeiende wereldbevolking en meer welvaart zorgen voor meer vraag naar schoon water. Mensen in welvarende landen gebruiken maar liefst ruim 2.500 liter water per dag. Dit is inclusief indirect verbruik zoals water dat nodig is voor landbouw, veeteelt en industrie. Dit komt dus bij het direct verbruik zoals consumptie en verbruik met douchen, toilet doorspoelen, etc. Met name in China en India zal de vraag naar water sterk toenemen door de groeiende welvaart. Onderstaande afbeelding laat zien wat de waterschaarste is in de wereld. De vraag naar water zal er dus altijd zijn en beleggen in water is dus tijdloos.

waterschaarste in de wereld beleggen in water
Waterschaarste in de wereld (bron: Wikipedia)

Veel keuze voor wie wil beleggen in water

Voor beleggers die willen beleggen in water is het niet makkelijk om een keuze te maken. Op hoofdniveau is er onderscheid te maken tussen individuele aandelen, ETF’s (ook trackers genoemd) en certificaten en afgeleide producten. Bij een individueel aandeel kunt u net de pech hebben dat bijvoorbeeld de bedrijfsvoering slecht is. Andere oorzaken kunnen ook aanleiding zijn dat de koers van een aandeel niet weet te presteren. In dat geval is het wellicht beter om op safe te gaan en voor een ETF te kiezen. Hiermee kunt u beleggen in een mandje aandelen of index van een sector. Individuele aandelen kunnen juist ook uitblinken ten opzichte van de sector. Dan zult u zich goed moeten inlezen en voldoende kennis vergaren van dat bedrijf.

Vervolg na advertentie


Beleggen in water is interessant en kan met aandelen of een ETF (tracker)

Gaat u beleggen in water door een aandeel van een bedrijf te kopen dan is er ook veel keuze. Bedrijven kunnen actief zijn in één of meerdere onderdelen binnen de kringloop van water. Denk dan aan het vinden van water, distributie ervan, zuiveren van water of het reinigen of ontzilten van water. Ontzilten (ontzouten) van water is bijvoorbeeld van belang in kuststreken. Reinigen van water is globaal van toepassing, zo kan de kwaliteit van het water in stand worden gehouden.

Inspiratie voor beleggen in water

U zult waarschijnlijk al snel de bomen door het bos niet meer zien als u wilt gaan investeren in water. Hieronder volgen een aantal voorbeelden maar dit zijn geen beleggingsadviezen.

Een wereldspeler op het gebied van watervoorzieningen is het Franse Veolia Environnement (ticker VIE). Wereldwijd worden ongeveer 100 miljoen mensen voorzien van drinkwater dankzij dit bedrijf. Daarnaast zorgt het bedrijf ook voor het opvangen en reinigen van afvalwater. Bijna de helft van de omzet van Veolia is afkomstig uit de divisie van water.

Het Amerikaanse Xylem mag zeker niet ontbreken als aandeel in dit artikel. Het bedrijf is actief in het ontwerpen, produceren en onderhouden van technische oplossingen voor water- en afvalwatertoepassingen. Denk hierbij ook aan producten als water- en afvalwaterpompen, filtratie-, desinfectie- en biologische behandelingsapparatuur.

Wie het wat breder wilt zoeken en dan liever de keuze geeft aan een ETF heeft ook voldoende keuze. Zo is er het Guggenheim S&P Global Water Index ETF (ticker CGW). Geografisch gezien zijn de aandelen voornamelijk gericht op de VS (47%), gevolgd door Europa (38%). De grootste posities zijn in American Water Works, Xylem en Danaher. Een ETF die vrijwel alleen Amerikaanse bedrijven heeft opgenomen is PowerShares Water Resources. Naast de zojuist genoemde bedrijven zijn er grote deelnemingen in Ecolab, Roper Technologies en Waters Corp.

Naast bovengenoemde mogelijkheden zijn er ook verschillende fondsen beschikbaar. Zo is er het Pictet Water fonds, met beleggingen in bedrijven als Xylem, Danaher, Veolia Environnement en America Water Works. Banken als ASN Bank, Robeco en KBC hebben ook ieder een eigen ‘water fonds’. Voor u als belegger dus keuze genoeg om te beleggen in het blauwe goud.

Lees ook: Investeren in water met een ETF, spreiding over 50 ondernemingen

Meer inspiratie opdoen of delen over beleggen in water kan op het beurs forum