Aandelen Spotify kopen, goede investering of weggegooid geld?

aandelen Spotify kopen

Beleggers kunnen vanaf begin april aandelen Spotify kopen. De vraag is of hier een mooi rendement op behaald kan worden of dat het een gok zal zijn. Bij veel beursgangen en zeker bij techbedrijven is de vraag naar aandelen voor en kort na de beursgang groot. Dit zegt echter niks over hoe succesvol een bedrijf zal zijn. Vooral veel jonge beleggers voelen zich aangetrokken tot ‘hippe’ bedrijven. Zoals Facebook, Netflix, Twitter, Snapchat en het recent naar de beurs gekomen Dropbox.

De beursgang van Dropbox bleek een succes met tientallen procenten aan koerswinst. Echter aandelen als Twitter en Snapchat noteren nog onder de prijs van de beursintroductie. Voor beleggers in Facebook was het eerste jaar geduldig afwachten totdat de koers op winst kwam. Inmiddels is het aandeel al honderden procenten gestegen en voor Netflix is hetzelfde het geval. Aandelen Spotify kopen is dus niet een garantie voor succes.

Vervolg na advertentie


Ga beleggen met een goede broker >

Wat is Spotify?

Voor jongeren is Spotify een bekende naam maar niet iedereen is bekend met de streamingdienst. Misschien gaat de vergelijking met Netflix het beste op maar Spotify is er alleen voor muziek. Het Zweedse bedrijf is in 2006 opgericht door Daniel Ek en Martin Lorentzon. De naam is samengesteld uit spot en identify. De oprichters wilden hiermee duidelijk maken dat u een (vergeten) nummer kunt opzoeken en afspelen. De database van Spotify omvat miljoenen nummers. Net als Netflix zijn algoritmes een belangrijk deel van de dienst. Op basis van iemands muziekvoorkeuren worden andere nummers voorgesteld.

Beleggers willen aandelen Spotify kopen om hierop winst te behalen. Dan is het belangrijk om het verdienmodel te kennen en dit is ook gelijk iets met een risico. Er zijn drie abonnementen beschikbaar. Spotify Free (gratis), Spotify Premium (voor €9,99 per maand) en Spotify Family (voor €14,99 per maand). Dit laatste abonnement kan op meerdere apparaten worden gebruikt. De gratis versie heeft onderbrekingen met reclames. Spotify is een alternatief voor en een concurrent van iTunes van Apple. Met 71 miljoen betalende abonnees is Spotify wel veel groter dan de 36 miljoen van iTunes.

Aandelen Spotify kopen

Inmiddels diende Spotify formulieren in bij de SEC om in Amerika de stap naar de beurs te kunnen maken. De omzet van 4 miljard dollar in 2017 lijkt veelbelovend. Echter het verlies van 1,2 miljard dollar in datzelfde jaar laat meteen de zwakte zien. Ondanks dat Spotify marktleider is op het gebied van muziek-streamingdiensten nemen de verliezen de laatste jaren fors toe. Van alle uitgaven gaat 70 procent op aan auteursrechten en bij een toename van gebruikers nemen deze kosten verder toe. Na de beursgang zou de beurswaarde bijna 25 miljard dollar moeten zijn.

De kosten van auteursrechten moeten ook met regelmaat opnieuw worden uitonderhandeld. Met een totale afhankelijkheid van één dienst is dit ook de zwakte van het bedrijf. Grote concurrenten zoals Apple, Amazon en Alphabet hebben ook muziek-streamingdiensten maar zijn hier niet afhankelijk van. De plannen voor een uitbreiding naar hardware zijn interessant voor toekomstige investeerders. Daarnaast zou Spotify zelf een platenlabel kunnen worden waarmee de kosten van auteursrechten omlaag kunnen.

Opvallend genoeg wil Spotify niet met een IPO (Initial Public Offering) naar de beurs maar met een direct listing. Het verschil zit erin dat bij een IPO nieuw kapitaal wordt opgehaald. Geïnteresseerden kunnen aandelen Spotify kopen doordat bestaande aandeelhouders hun aandelen op de beurs verkopen. Grote (dure) zakenbanken hoeven hierdoor niet in te worden gehuurd om de beursgang te begeleiden. Het is af te vragen of dit voor Spotify een verstandige keuze is. Met nieuw kapitaal kunnen schulden worden teruggebracht en kan het kapitaal voor groei worden aangewend. Het aandeel Spotify Technology zal de ticker SPOT krijgen.

Wist u dat de transactiekosten voor aandelen op de Amerikaanse beurs zeer laag zijn via DEGIRO? Deze kosten zijn per transactie €0,50 + $0,004 per aandeel (28 april 2018).

Meer informatie op het Spotify forum >