Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Amerikaanse beurs staat onder druk en flirt met belangrijke steun

Trump brengt Dow Jones naar recordhoogte

De Amerikaanse beurs, of beter gezegd de Amerikaanse beurzen staan onder druk mede door de politiek van president Trump. Beleggers vrezen een wereldwijde handelsoorlog die volgens sommige economen kan uitmonden in een recessie. De aanzet is onder meer de importheffing op staal uit China. Een aantal economieën worden nu nog gespaard maar Trumps politiek is wat dat betreft erg onzeker. China heeft op hun beurt laten weten de mogelijkheid te overwegen om minder Amerikaans schuldpapier op te kopen.

Met een mogelijke verdere escalatie is de Amerikaanse beurs onder druk komen te staan. Vanuit technische analyse gezien komen nu een aantal belangrijke steunen in zicht. Met name het 200 daags voortschrijdend gemiddelde is belangrijk. Zowel de S&P500 en Dow Jones noteren nu nog vlak boven deze steun. Bij het zakken door deze steun kan de huidige daling verder verslechteren. Aangezien de Amerikaanse beurs leidend is voor het wereldwijde beurssentiment kan dit ook invloed hebben op andere beurzen. In onderstaande grafieken zijn naast de MA50 (rood) en MA200 (blauw) alleen steunen aangegeven. Deze staan onder de grafieken aangegeven.

Vervolg na advertentie
S&P500, populaire Amerikaanse beurs

De breed samengestelde S&P500 is waarschijnlijk de meest populaire Amerikaanse beurs. Sinds Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won in november 2017 presteerde de index uitmuntend. Dit was in mindere mate de jaren daarvoor ook al het geval. Inmiddels zijn de beurzen wereldwijd opgeschrikt door de mogelijk aanstaande handelsoorlog. Dit heeft er voor gezorgd dat de S&P500 is gedaald tot bijna de belangrijke steun op de MA200. Onderstaande grafiek laat het koersverloop over de afgelopen 20 maanden zien. Hoewel de recente daling scherp was is de RSI nog niet in de oversold-zone gekomen. Een verdere daling is dus zeker mogelijk. Dit kan er voor zorgen dat de steun op de MA200 zal sneuvelen.

Amerikaanse beurs Technische analyse S&P500 23 maart 2018
Technische analyse S&P500 23 maart 2018
 • 2.585 – MA200
 • 2.581 – Horizontale middellange termijn steun
 • 2.564 – Diagonale lange termijn steun
 • 2.427 – Horizontale middellange termijn steun
 • 2.131 – Horizontale lange termijn steun

Technologiebeurs Nasdaq-100

Bij veel beleggers is de technologiebeurs Nasdaq-100 erg populair. Dit komt omdat er veel grote technologiebedrijven er een notering in hebben. Denk aan Alphabet (bekend van Google), Amazon, Apple, het Chinese Baidu, Facebook, Intel en Microsoft. Zelfs het Nederlandse ASML heeft er een notering in. Er zijn ook noteringen voor niet-technologie aandelen zoals Gilead, Mondelez en Starbucks. De Nasdaq-100 moet u niet verwarren met de Nasdaq Composite. De Nasdaq-100 bevat namelijk geen financials. Ten opzichte van de S&P500 en Dow Jones heeft de Nasdaq-100 nog een aantal steunen totdat de MA200 aan bod komt.

Amerikaanse beurs Technische analyse Nasdaq100 23 maart 2018
Technische analyse Nasdaq100 23 maart 2018
 • 6.495 – Diagonale korte termijn steun
 • 6.306 – Horizontale lange termijn steun
 • 6.251 – MA200
 • 6.116 – Diagonale lange termijn steun
 • 5.948 – Horizontale middellange termijn steun
 • 4.697 – Horizontale lange termijn steun

Dow Jones

De oudste Amerikaanse beurs is de Dow Jones index, deze is samengesteld uit 30 fondsen. Er is een kleine overlap met de Nasdaq-100 zo noteren Apple en Intel in beide indexen. Echter is de Dow Jones veel diverser. Zo zijn er noteringen van onder andere Coca Cola, Exxon, Goldman Sachs, McDonald’s, Nike en Walt Disney. Net als de S&P500 is het huidige niveau niet ver van de MA200 af.

Amerikaanse beurs Technische analyse Dow Jones 30 23 maart 2018
Technische analyse Dow Jones 30 23 maart 2018
 • 23.357 – MA200
 • 23.271 – Horizontale korte termijn steun
 • 22.118 – Horizontale middellange termijn steun
 • 18.312 – Horizontale lange termijn steun

Meer over beurzen, aandelen en technische analyse op het beursforum >