Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Verschil tussen ethereum en bitcoin en de toekomst van ethereum

verschil tussen ethereum en bitcoin

Wie bekend is in de wereld van cryptocurrency zal ongetwijfeld bekend zijn met ethereum. Soms noemt men ethereum het kleine broertje van bitcoin maar dit is niet helemaal terecht. Het verschil tussen ethereum en bitcoin proberen wij in dit artikel duidelijk te maken. Natuurlijk is de marktkapitalisatie van bitcoin met bijna 152 miljard dollar bijna driemaal zoveel als de 55 miljard van ethereum. Er zijn echter grote verschillen dat deze digitale valuta moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Beide digitale valuta maken gebruik van blockchaintechnologie maar de toepasbaarheid is het grote verschil.

Top 5 digitale valuta in marktkapitalisatie:

  1. Bitcoin – 151,7 miljard dollar
  2. Ethereum – 55,6 miljard dollar
  3. Ripple – 27,2 miljard dollar
  4. Bitcoin Cash – 17,6 miljard dollar
  5. Litecoin – 9,4 miljard dollar

Wat is ethereum?

In 2013 werd ethereum door onder andere Vitalik Buterin ontwikkeld. De digitale valuta ethereum is een op blockchaintechnologie gebaseerd en decentraal platform. Decentraal wil zeggen dat bijvoorbeeld wijzigingen niet door één partij doorgevoerd kunnen worden. In tegenstelling tot een centrale bank die de geldpersen kan aanzetten of rentes kan wijzigen. Daarnaast is het platform open source en ligt de kracht in het mining-netwerk. Dit mining-netwerk zorgt voor de rekenkracht om transacties en andere data mogelijk te maken. In ruil voor de rekenkracht, door middel van processors, ontvangen de miners een beloning in de vorm van ethereum. Een pluspunt van ethereum is dat het in eerste instantie niet ontwikkeld is als digitale munt. Zo kunnen via het netwerk contracten en informatie worden geregeld zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een overheid of notaris.

Vitalik Buterin - ontwikkelaar van ethereum
Vitalik Buterin – ontwikkelaar van ethereum

Het ethereum-netwerk is gebaseerd op proof-of-work, dit kan in de toekomst veranderen in proof-of-stake. Proof-of-work komt er op neer dat veel berekeningen moeten plaatsvinden om transacties te verwerken. Bij proof-of-stake zal de partij met de grootste stake (bezit) nieuwe blocks mogen aanmaken. Een groot voordeel is dat het energieverbruik van het mining-netwerk omlaag gaat. Daarnaast is de kans nog kleiner dat één partij 51 procent van het netwerk onder controle krijgt. Hierbij zou het in theorie mogelijk zijn om transacties te manipuleren.

Verschil tussen ethereum en bitcoin

Ondanks dat digitale valuta vaak op één hoop worden geschoven is er een groot verschil tussen ethereum en bitcoin. Zo is de bitcoin er vooral om een alternatief betaalmiddel te worden. Ethereum daarentegen moet voor meer efficiëntie zorgen bij het samenwerken tussen diverse partijen. Ethereum is dus niet perse ontwikkeld als een digitale valuta. Een groot voordeel van ethereum ten opzichte van bitcoin is de transactiesnelheid. Deze ligt bij ethereum hoger en daarom was er in de zomer van 2017 een splitsing van bitcoin.

De waarde van beide valuta is momenteel vooral gedreven door speculatie. Dit komt omdat het nog onbekend is wat de potentie is van digitale valuta. Op basis van de verschillende toepassingen zullen bitcoin en ethereum anders gewaardeerd kunnen worden. Bij bitcoin is het vooral van belang om een algemeen geaccepteerd betaalmiddel te worden. Bij ethereum is vooral het vastleggen van afspraken/contracten en uitwisselen van data belangrijk. Daarnaast kunnen ontwikkelaars op de blockchain van ethereum zelf toepassingen ontwikkelen. Een voordeel van deze toepassingen is dat deze niet meer aangepast kunnen worden eens ze op de blockchain actief zijn. Kwaadwillenden kunnen de toepassingen naderhand niet meer onopgemerkt aanpassen.

Toekomst voor ethereum

De koersontwikkeling van de diverse cryptocurrency in de afgelopen maanden was niet positief. Echter is er zeker potentie voor digitale valuta zoals ethereum. Binnen een aantal sectoren experimenteert men al met diverse toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan patiëntengegevens of betalingstransacties snel en versleuteld verzenden. Met name de bankensector ziet potentie in deze manier van data verzenden of contracten delen en afsluiten. Het verschil tussen ethereum en bitcoin is dat ethereum in theorie meer potentie heeft.

Voor investeerders in digitale valuta is dit wel iets om rekening mee te houden. Dat iets in theorie veel potentie heeft staat niet gelijk aan een succesvolle investering. Zo kan bijvoorbeeld de bankensector met een eigen variant komen. Dit zal de waarde van ethereum onder druk zetten. De ontwikkelingen en toepassingen zijn nog pril en dat maakt een investering speculatief.

Meer over cryptocurrencies op het beleggersforum >