Beleggen in technologie met de grootste technologie ETF ter wereld

beleggen in technologie

Technologie is bijna niet meer weg te denken in het dagelijkse leven. Op de beurs bleek het de laatste weken een sector die snel herstelde van de correctie eerder dit jaar. Beleggen in technologie is populair en dat lijkt niet snel te veranderen. Technologiebeurs Nasdaq bereikte inmiddels weer een nieuw record waar andere beurzen nog niet volledig herstelden van de correctie. Voor beleggen in technologie kunnen beleggers ook terecht in de S&P500. In deze breed samengestelde index zijn een aantal van de grootste technologiebedrijven ter wereld opgenomen. Wie in technologie aandelen wilt beleggen die een notering in de S&P500 hebben komt al snel uit op de ETF XLK.

ETF XLK grafiek beleggen in technologie
Meerjarige grafiek van de technologie ETF XLK

Technologie ETF XLK

Met een beurswaarde van ruim 21 miljard dollar is XLK de grootste technologie ETF ter wereld. XLK staat voor Technology Select Sector SPDR Fund. Voor menig belegger zijn ETF’s een mooie uitkomst. ETF’s, ook wel trackers genoemd, zijn enigszins vergelijkbaar met beleggingsfondsen. Met een ETF kunt u beleggen in bijvoorbeeld een index, sector of grondstof. In vergelijking met een beleggingsfonds zijn de kosten een stuk lager. Wist u dat u bij DEGIRO in veel ETF’s zonder kosten kunt beleggen?

Andere voordelen van deze ETF (en ETF’s in het algemeen) is de goede verhandelbaarheid en de lage spread. Een lage spread is een voordeel dat de bied- en laatkoers weinig van elkaar verschillen. Dit hangt ook samen met de verhandelbaarheid. Bovenstaande grafiek laat ook zien dat de afgelopen jaren een hoog rendement werd behaald. De afgelopen 5 jaar werd een gemiddeld rendement van bijna 22 procent per jaar behaald. In de grafiek is ook de internetbubbel rond 2000 goed te zien.

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Beleggen in technologie

De samenstelling van de technologie ETF is vrijwel in zijn geheel gericht op de Verenigde Staten, namelijk 98 procent. De overige 2 procent is (oorspronkelijk) afkomstig uit Azië, zowel uit opkomende als ontwikkelde landen. Binnen de technologie aandelen is er nog onderscheid te maken in subcategorieën. Dit zijn technologie, financiële dienstverlening, communicatiediensten, industrie en cyclische consumptiegoederen. Bij financiële dienstverlening moet u denken aan Visa, Mastercard en PayPal. Een kleine greep uit een aantal andere aandelen die in de ETF zijn vertegenwoordigd:

  • Apple (14 procent)
  • Microsoft (11 procent)
  • Alphabet A en C aandelen (bekend van Google, gezamenlijk 11 procent)
  • Facebook (7 procent)
  • Intel (4 procent)
  • Electronic Arts (1 procent)

Bovenstaand overzicht een indicatie van de aandelen, de percentages zijn afgerond en op moment van schrijven actueel. Wilt u beleggen in technologie maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan is de ETF XLK een goede optie om rekening mee te houden. Met de nodige spreiding kunt u profiteren van de groei in deze sector. Zonder het risico uw geld te investeren in één bedrijf dat achterblijft op de rest van de sector.

Meer over aandelen en de beurs? Bezoek het beleggers forum >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.