Wat is een aandelen shuffle, waar kan het voorkomen en wat is het risico?

aandelen shuffle

De term aandelen shuffle is niet erg bekend en heeft niks te maken met het dansje of de Ipod uitvoering. Op de beurs is een shuffle een plotse sterke stijging van een aandeel en met een hoog volume. Hierbij is er geen sprake van nieuws en is de stijging dus op niks gebaseerd. Van een aandelen shuffle is pas sprake als er geen nieuws is en de koers bovengemiddeld veel stijgt. Dit kan soms tientallen tot honderden procenten zijn binnen een dag of een week. Bij welke aandelen kan dit voorkomen, waarom kopen beleggers deze aandelen en wat zijn de risico’s?

Welke aandelen komen in aanmerking?

Shuffles komen regelmatig voor maar vallen niet altijd op bij het grote publiek. Dit komt omdat een shuffle vrijwel kansloos is bij grote beursgenoteerde bedrijven. Geruchten of zelfs valse informatie zullen niet snel de aandelenkoers van een grote multinational in beweging kunnen brengen. Zeker niet met tientallen procenten of meer. De meeste shuffles komen voor bij de kleinste beursgenoteerde bedrijven en dan met name de pennystocks. Ze zijn onopvallend, hebben vaak een lage beurswaarde en de prijs per aandeel is zeer laag. Een pennystock is een aandeel met een koers lager dan bijvoorbeeld 1 euro of 1 dollar. Daarnaast kan het ook plaatsvinden bij illiquide aandelen, aandelen waar weinig handel in is.

Met een beperkte inbreng van een aantal kopers zal de koers al snel kunnen stijgen. Opvallend is dat er dus geen nieuws is maar dat er vaak geruchten ontstaan op fora. Naast geruchten kan het ook voorkomen dat iemand al dan niet bewust valse informatie deelt. Let op, valse informatie verspreiden en koersmanipulatie zijn bij wet verboden.

Vervolg na advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

Waarom dan toch kopen?

Mensen en veel beleggers in het bijzonder zien geen risico’s meer als er een potentieel grote winst te behalen is. Denk bijvoorbeeld aan de bitcoinhype die in 2017 plaatsvond. Het leek alleen nog maar te kunnen stijgen en je zou wel gek zijn om het niet te kopen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat ook vaak zo…

Een deel van het succes van een aandelen shuffle is te herleiden naar psychologie. Valt de stijging van een aandeel bij meer beleggers op dan willen velen de boot niet missen en kopen ook. Dan ook nog de psychologische aantrekkingskracht van een centjesaandeel en het sneeuwbaleffect doet de rest. Soms grijpen beleggers ook het minste geringste aan om iets als nieuws te brengen. Het komt dan zelden van het bedrijf zelf maar uit de sector of is het een samenraapsel van verwachtingen.

Risico van een aandelen shuffle

Laten we vooropstellen dat het fenomeen shuffle iets is waar veel te verdienen is maar ook veel te verliezen is. In veel gevallen blijven beleggers met een aandeel zitten als de shuffle al voorbij is. Er werd dan in de buurt van de top gekocht in de hoop nog een graantje mee te pikken. Uiteindelijk pakt het anders uit en het volume droogt op. De koers daalt weer en de verliezen kunnen al snel oplopen tot tientallen procenten. Een recent voorbeeld was het Belgische Option waarbij de koers begin januari nog onder 4 eurocent stond. Zonder nieuws maar met veel volume steeg de koers in ruim 1,5 maand meer dan 150 procent. De belegger die rond de recente top kocht kijkt inmiddels aan tegen een verlies van ongeveer 25 procent.

Ooit had Euronext het voornemen om reverse splits verplicht te stellen voor pennystocks. Hierbij worden een x aantal aandelen samengevoegd tot 1 nieuw aandeel. Hiermee zou bijvoorbeeld een aandelen shuffle minder kans van slagen hebben. Het aantal uitstaande aandelen zal ook dalen en eenzelfde investering kan dan nog steeds voor een grote stijging zorgen. De meest illiquide aandelen zijn al ‘veroordeeld’ tot de fixing markt. Hier is dus maar een- of tweemaal daags een veiling om een koers tot stand te brengen.

Volg de beurs en aandelen op het beleggersforum >