Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggen met turbo's handleiding en onmisbare vuistregel


Uw advertentie hier?


Beleggen met turbo’s handleiding en onmisbare vuistregel

beleggen met turbo's turbo beleggen

Beleggen met turbo’s is iets voor de belegger met redelijk tot veel ervaring op de beurs. Dit is vooral belangrijk om de risico’s in te zien dat beleggen met turbo’s met zich meebrengt. Toch hoeft het niet risicovol te zijn om met turbo’s aan de gang te gaan. Hierin is het belangrijk om niet alleen de risico’s te kennen maar ook bekend te zijn met bepaalde termen. Daarnaast geven wij in dit artikel een handige vuistregel mee.

Een turbo, wat is dat?

Een turbo is een hefboomproduct dat een onderliggende waarde volgt. Een groot voordeel van turbo’s is het enorme aanbod van onderliggende waarden. De onderliggende waarde kan onder andere een aandeel, index, grondstof of valuta zijn. Daarnaast kan op vrijwel elke onderliggende waarde long of short worden gegaan. Verwacht u een stijging van de onderliggende waarde dan koopt u een turbo long. Als u een daling verwacht dan koopt u een turbo short.

Elke onderliggende waarde heeft ook een eigen risico. Zo zal bijvoorbeeld een index niet snel 10 procent of meer stijgen of dalen. Een aandeel kan wel (onverwacht) 10 procent stijgen of dalen. Een index zal niet snel 10 procent stijgen of dalen. Stel u verwacht een daling van het aandeel Twitter en koopt een turbo short met een hefboom van 10. Er komt nieuws met een overnamebod op Twitter en het aandeel stijgt 10 procent of meer. In dat geval zult u uw gehele inleg kunnen verliezen als er geen restwaarde meer over is. Bent u nog niet bekend met dit beleggingsproduct dan zullen de termen hefboom en restwaarde weinig zeggen.

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Termen voor beleggen met turbo’s

U heeft al kunnen lezen dat de onderliggende waarde bijvoorbeeld een aandeel, index, grondstof of valuta kan zijn. Hierop kunt u inspelen met een turbo long of short om respectievelijk een stijging of daling te verwachten. De hefboom is de factor waarmee de turbo anticipeert op de stijging of daling van de onderliggende waarde. Om het simpel te houden nemen wij als voorbeeld aandeel A dat 2 procent stijgt. Heeft u een turbo long met een hefboom van 5 gekocht dan zal de turbo 10 procent stijgen. De stijging van aandeel A van 2 procent wordt vermenigvuldigd met de hefboom van 5 = 10 procent.

beleggen met turbo's informatieU las zojuist ook al wat over restwaarde, dit kan overblijven nadat de stoploss van de turbo is geraakt. Stel het financieringsniveau van de turbo is 5 euro. Als de stoploss van de turbo 6 euro is kan de restwaarde ongeveer 1 euro zijn. Het financieringsniveau is het bedrag dat de uitgevende partij financiert. Over dit financieringsniveau betaald de bezitter van de turbo rente. Dat wij schreven dat er 1 euro restwaarde over kan zijn komt omdat eventueel bijkomende kosten nog kunnen worden verrekend. Een turbo heeft altijd een stoploss, wanneer deze wordt bereikt zal de turbo automatisch worden verkocht. Daalt of stijgt de koers van de onderliggende waarde tot het niveau van de stoploss dan zal deze worden verkocht. In sommige gevallen is er geen restwaarde. Dit komt voor wanneer financieringsniveau en stoplossniveau hetzelfde zijn. Vaak zijn deze turbo’s te herkennen aan de termen BEST of Limited. De stoploss zorgt ervoor dat er nooit meer verloren kan worden dan de oorspronkelijke investering.

Formules

Wie zich verdiept in turbo’s zal al snel te maken krijgen met een aantal formules. Zo kan de hefboom, de koers van de turbo of het financieringsniveau worden berekend. Enkele formules zetten wij op een rij.

Hefboom = Koers onderliggende waarde / intrinsieke waarde

Koers ‘aandeel A’ van €10 / uw investering van €5 = een hefboom van 2

Het berekenen van de koers van een turbo long of short kan handig zijn. De koersen kunt u met onderstaande formules berekenen:

Koers turbo long = (koers onderliggende waarde – financieringsniveau) / ratio

Koers turbo short = (financieringsniveau – koers onderliggende waarde) / ratio

Waarom met turbo’s beleggen?

Veel beleggers zullen denken dat het risico met turbo’s groot is. Ja zonder twijfel is beleggen met turbo’s risicovol maar de risico’s kunnen beperkt worden. Kies bijvoorbeeld niet voor een hoge hefboom. Een turbo met een hoge hefboom plots zorgen voor het bereiken van de stoploss van de turbo. Een turbo met een hoge hefboom zal eerder uitgestopt worden bij een aandeel als onderliggende waarde dan bij een index.

Waarom zou iemand dan turbo’s kopen als er grotere risico’s zijn dan bij bijvoorbeeld aandelen? Door de hefboom kunt u met een beperkt bedrag eenzelfde rendement behalen als rechtstreeks met de onderliggende waarde. U koopt voor €2.000 het aandeel A. Hetzelfde effect is haalbaar met een turbo met een hefboom van 4 en investering van €500. Stijgt het aandeel 10 procent maakt u met het kopen van de aandelen €200 winst. De investering van de turbo van €500 zal stijgen naar €700. 10 procent stijging van de onderliggende waarde maal een hefboom van 4 maakt 40 procent stijging voor de turbo.

Onmisbare vuistregel

Een vrijwel onmisbare vuistregel om de risico’s te beperken is de investering in een turbo te beperken. Natuurlijk neemt de kans op een hoog rendement af. Echter rendement en risico gaan hand in hand samen. De vuistregel is simpel en doeltreffend. Stel u koopt normaal gesproken voor €5.000 een aandeel. De maximale investering in de turbo moet u dan berekenen door de investering te delen door de hefboom. Is de hefboom 10 dan beperkt u de investering van de turbo door de €5.000 te delen door 10. U investeert dan niet meer dan €500 in de turbo. Zoals hierboven al beschreven is het effect in beide gevallen vrijwel gelijk (zonder rekening te houden met bijkomende kosten).

Wilt u meer weten over beleggen met turbo’s bezoek dan het onderwerp over turbo’s op het beurs forum.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.