Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

“Beurscorrectie is pas het begin van wat komen gaat”

beste aandelen voor 2018 aandelencorretie

De stevige beurscorrectie die begin deze maand ontstond is volgens zakenbank Morgan Stanley slechts het begin van wat komen gaat. Andrew Sheets noemde namens Morgan Stanley de beurscorrectie slechts een aperitief en niet het hoofdgerecht. Hiermee doelt Sheets op de rest van 2018 die naar verwachting turbulent gaat worden. Met de beurscorrectie verloren veel beurzen in korte tijd bijna 10 procent aan waarde. Dit kort nadat er wereldwijd (meerjarige) records waren bereikt. Een aantal oorzaken voor een turbulent jaar werden ook aangehaald. Zo zullen beleggers te maken kunnen krijgen met een stijgende inflatie en dalende PMI (inkoopmanagersindex). Daarnaast kunnen eventuele winstherzieningen en mogelijk ook economische verrassingen voorbij komen.

Amerikaanse 10-jaars rente
Amerikaanse 10-jaars rente

Beurscorrectie en stijgende rentes

Morgan Stanley heeft het vermoeden dat ontwikkelde markten aan het einde zitten van de economische expansie. Dit is één van de vier stadia binnen de conjunctuurcyclus. Eerder werd hier ook al uitgelicht waarom een hedgefonds grote shortposities inneemt op Europese aandelen. De vier stadia zijn economisch herstel, economische expansie, recessie en crisis. Volgens Morgan Stanley zijn er signalen dat het eindstadium van de economische expansie is bereikt. Deze aanname wordt ook onderbouwd met een aantal kenmerken. Dit zijn aandelen die records bereiken, inflatie die stijgt, scherp monetair beleid, hogere grondstofprijzen en meer volatiliteit.

Vervolg na advertentie
De grootste boosdoener van de laatste weken is de 10-jaars rente in Amerika. Deze steeg inmiddels naar het hoogste niveau in de afgelopen 4 jaar. De 2-jaars rente bereikte zelfs de hoogste stand sinds 2008. Hiermee stijgt ook de angst voor een oplopende inflatie en een krapper monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank (FED). Dit zijn ontwikkelingen die beleggers niet graag zien.

Steun van cijfers

Momenteel zijn de macrocijfers en bedrijfscijfers nog goed genoeg om tegenwicht te bieden aan onder meer inflatieangst. Tot nu toe rapporteerden de meeste bedrijven ook boven gemiddelde tot goede resultaten. In Amerika werden de gerapporteerde verwachtingen met ongeveer 5 procent overtroffen. Als het kwartaal na maart voorbij is zal er meer aandacht gaan naar bijvoorbeeld de stijgende inflatie en afnemende inkoopmanagersindexen. Als deze tegenzitten kan de huidige beurscorrectie een verder gevolg krijgen.

Beurscorrectie geeft kansen

Een belegger moet een beurscorrectie niet te negatief zien omdat het ook kansen geeft. Het is dan ook altijd aan te raden om geld opzij te houden om te kunnen profiteren van uitzonderlijke marktomstandigheden. Het beursgezegde cash is king komt hierbij ook van pas. Het is een ander verhaal wie op het hoogtepunt van de markt zich vol inkocht. Een beurscorrectie moet worden gezien als een buitenkans. Zelfs dan is het verstandig om reserves aan te houden want niemand weet of een beurscorrectie doorzet tot een beurscrash.

Aandelen en beurzen volgen op het beurs forum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >