Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Option koers steeg al ruim 150 procent, speculatie of buitenkans?

Option koers logo

De laatste weken is het Option forum één van de drukst bezochte onderwerpen op het beursforum van Beursig. Dit is niet zonder reden aangezien de Option koers dit jaar al ruim 150 procent steeg. De reden van deze stijging is nog voor velen gissen. Er is geen actueel nieuws dat de Option koers zou laten stijgen en de financiële waakhond FSMA noemt het speculatie. Toch staan er op korte termijn een aantal belangrijke punten op de agenda. Zo komt er een enorme conversie en zullen er nieuwe activiteiten worden ingebracht. Met name dit laatste kan iets zijn waar aandeelhouders hoop uit putten.

Option koers over het laatste jaar
Option koers over het laatste jaar

Opleving Option koers

De opleving van de laatste weken is over de lange termijn gezien slechts een klein hikje binnen een dalende trend. Nog geen 12 jaar geleden noteerde het aandeel boven de €15, inmiddels is de koers afgegleden naar ongeveer €0,10. De euforie onder een aantal aandeelhouders is dan nog niet te verklaren gezien de koers historisch gezien nog laag staat. Recent werd zelfs een all-tim low nipt onder €0,04 bereikt. Wat nu wel opvallend is zijn het aantal verhandelde aandelen. Dit is nog niet eerder zo hoog geweest als de laatste weken, zie ook onderstaande grafiek. Opvallend genoeg bleek er de laatste jaren in de eerste maanden van het jaar een koersstijging te zijn. Dit werd ook weer altijd gevolgd door een daling van de beurskoers in de rest van het jaar.

Vervolg na advertentie
Historische Option koers
De Option koers historisch gezien

Grote verkopen

Uit de meest recente openbaarmakingen gemeld bij de FSMA blijkt dat enkele grote aandeelhouders verkopen. Alleen al de meldingen die bekend zijn gemaakt in februari zijn al miljoenen aandelen. In omzet in euro is dit voor de beurs nog beperkt te noemen maar het is wel opvallend. Tot op heden zijn er nog geen recente meldingen openbaar gemaakt van grote aankopen. De verwachting is dan ook dat vooral ‘kleine’ aandeelhouders het aandeel oppikken.

Een selectie van grote verkopen (titel, datum openbaarmaking en aantal):

  • Alychlo NV, 1 februari 2018, verkoop van 1 miljoen aandelen
  • Callewaert Jan, 5 februari 2018, verkoop van 1 miljoen aandelen
  • Alychlo NV, 9 februari 2018, verkoop van 4,6 miljoen aandelen
  • Alychlo NV, 12 februari 2018, verkoop van 1,4 miljoen aandelen
  • Callewaert Jan, 12 februari 2018, verkoop van 13,5 miljoen aandelen

Shuffle – een shuffle is het fors hoger zetten van een koers van een aandeel zonder noemenswaardig nieuws.

Speculatie of buitenkans?

De recente stijging is in ieder geval niet gebaseerd op nieuws vanuit de onderneming zelf. Als er dan toch recent nieuws is zal het de enorme conversie van nieuwe aandelen zijn. Eind maart zullen er 910 miljoen nieuwe aandelen bijkomen. Op dit moment zijn dat er nog net geen 300 miljoen. Het aantal uitstaande aandelen zal explosief stijgen met een factor vier tot 1,2 miljard aandelen. Op dit moment bedraagt de beurswaarde ongeveer 30 miljoen euro. Mocht de Option koers onveranderd blijven dan zal de beurswaarde stijgen naar ongeveer 120 miljoen. Alleen de inbreng van Crescent, de holding van voorzitter Eric Van Zele, zou dan gewaardeerd worden op 90 miljoen euro. De huidige omzet van Option ligt tussen de 5 en 6 miljoen euro. Na de inbreng van Crescent zou de omzet stijgen tot ongeveer 23 miljoen euro. Naast de inbreng van nieuwe activiteiten worden schulden omgezet in aandelen.

Zonder een aanbeveling te doen tot kopen of verkopen blijkt de koersstijging voorlopig speculatie te zijn. De timing van de relatief grote verkopen van grote aandeelhouders lijkt goed gekozen. Deze lijken te willen profiteren van de stijging om van aandelen af te raken. Dat de inbreng van Crescent momenteel wordt gewaardeerd op 90 miljoen lijkt ook aan de hoge kant. Tot slot blijven openbaarmakingen van grote kopers ook uit. Van Zele liet al eerder uitvallen dat de inbreng van ruim 900 miljoen nieuwe aandelen noodzakelijk was. Zonder deze stap te maken was een faillissement het enige alternatief. Of de huidige stijging van de Option koers slechts een shuffle is moet blijken in de toekomst.

Volg Option op het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >