Goud ETF als alternatief voor fysiek goud, 3 ETF’s uitgelicht

goud verkopen thumbnail

Veel beleggers zien goud als een veilige haven of als een middel om diversificatie aan te brengen in de portefeuille. De discussie of goud wel of niet een veilige haven is komt in dit artikel niet aan bod, wel een alternatief voor fysiek goud. Een goud ETF kan een aantal voordelen hebben ten opzichte fysiek beleggen in goud. Dat goud op zichzelf geliefd is en dat al duizenden jaren is geen verrassing. Het is redelijk waardevast, is geliefd in de vorm van sieraden, is toegepast in veel elektronica en het kan niet oneindig worden bijgedrukt zoals met geld.

Toch zijn er ook enkele kritische noten. Zo genereert goud geen inkomen en kan het bijvoorbeeld geen dividend uitkeren. Dit kan wel bij aandelen die voor een (passief) inkomen kunnen zorgen. Een aandeel kan dan weer het nadeel hebben dat de bedrijfsvoering niet goed is en de waarde van het aandeel daalt. Om te voorkomen dat een belegger net het verkeerde aandeel in portefeuille heeft kan er worden gekozen voor een goud ETF. Een goud ETF kan een mandje aandelen volgen of bijvoorbeeld een index of in dit geval vrijwel exact de goudprijs. Onderstaande ETF’s volgen ieder een andere onderliggende waarde.

Vervolg na advertentie
3x een goud ETF

SPDR Gold Trust ETF (ticker GLD) – Voor deze ETF koopt de uitgever fysiek goud, verkopen is er alleen om de onkosten te dekken. Omdat deze goud ETF als onderliggende waarde goud heeft volgt het ook vrijwel exact de goudprijs. Een voordeel van het bezit van fysiek goud is dat er geen blootstelling is aan een goudbedrijf dat slecht presteert. Een nadeel is dat er belastingen betaald moeten worden op winst. Met een belegd vermogen van ruim 35 miljard dollar is de goud ETF met verreweg de meeste beurswaarde.

goud etf gouden munt
Gouden munten als investering

PowerShares DB Gold Fund (ticker DGL) – De uitgever van deze ETF koopt geen goud maar volgt de DBIQ Optimum Yield Gold Index Excess Return. Dit maakt de uitgever mogelijk door te handelen in futurecontracten. Ook hier is er weer aandacht voor het afdragen van belasting over eventuele winsten. Door de handel in futurecontracten heeft deze ETF theoretisch meer risico’s dan bijvoorbeeld de SPDR Gold Trust ETF. Met een beurswaarde van nog geen 200 miljoen dollar is het een dwerg in vergelijking met bovengenoemde goud ETF.

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (ticker GDXJ) – Deze ETF volgt de MVISä Global Junior Gold Miners-index. Junior mijners zijn vaak kleine, jonge ondernemingen. Hierdoor kunnen ze kansrijk zijn voor beleggers maar geven ze ook meer risico dan grote bedrijven zoals Barrick Gold of Goldcorp. Het streven is om minimaal 80 procent van het geïnvesteerde vermogen in deze index te investeren. De index omvat bedrijven die minimaal 50 procent van de inkomsten genereren uit goud. De blootstelling is voor 53 procent aan Canadese bedrijven, gevolgd Australië en Azië (17 procent) en Afrika (11 procent).

Goud ETF of fysiek goud?

Voor een particulier kan een goud ETF een goed alternatief zijn in plaats van fysiek goud. Zeker wanneer het te investeren bedrag beperkt is kan een ETF uitkomst bieden. Wie fysiek goud koopt in de vorm van baren of munten moet deze ook laten opslaan. Hier komen vanzelfsprekend nog kosten voor opslag en bewaking bij. ETF’s hebben ook kosten en deze worden vaak uitgedrukt in Total Expense Ratio (TER) of Expense Ratio. Van de uitgelichte ETF’s is GDXJ het meest volatiel omdat deze indirect de koersen van aandelen volgt. De andere ETF’s volgen meer de actuele goudprijs op.

Bezoek het onderwerp over goud op het beurs forum >

 

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.