Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beleggers in de ban van de correctie, waar ligt de steun voor de BEL20 en AEX?

Bull bear market

Het jaar begon nog voorspoedig en in januari bereikten veel beurzen nog de hoogste standen in jaren. Amerikaanse beurzen bereikten zelfs weer nieuwe all-time records. Op 23 januari bereikte de BEL20 nog een slotstand van 4.161,99 en de AEX 570,60. Amper twee weken later staan de indexen 4 tot ruim 5 procent lager. De vraag is nu waar de indexen steun kunnen vinden, in dit artikel worden de technische steunen uitgelicht.

Lees verderop een update (dinsdag 6 februari 7:30)

Flashcrash Dow Jones index

Een korte scherpe flashcrash van de Dow Jones index zal beleggers niet helpen het vertrouwen weer snel terug te krijgen. Intraday verloor de Dow Jones index zonder logische reden ruim 6 procent aan waarde, zie onderstaande afbeelding. Ook de technologiebeurs Nasdaq en de breed samengestelde S&P500 daalden maar niet zo fors. Een oorzaak is mogelijk flitshandel waarbij computers met algoritmes kopen en verkopen. In mei 2010 zorgde dit ook voor een flashcrash maar deze was van grotere omvang dan nu het geval was. Uiteindelijk waren de verliezen de grootste sinds 2011. De Dow Jones index verloor -4,6 procent, S&P500 -4,10 procent en de Nasdaq -3,78 procent.

Vervolg na advertentie
Angstindex fors omhoog

De VIX, ook wel angstindex genoemd, bereikte mede door de scherpe daling in de VS het hoogste niveau in jaren. Deze index geeft de verwachting aan voor de volatiliteit in de komende 30 dagen. Dit kan zowel opwaarts als neerwaarts zijn. In de praktijk gaat een hogere VIX index vaak gepaard met een daling van de beurzen waarom het ook angst index wordt genoemd.

Waar ligt de steun voor de AEX en BEL20?

De daling van de beurzen komt niet geheel onverwachts, eerder werd hier al de blow off top aangegeven. Dit fenomeen wordt vaak gevolgd door een scherpe correctie nadat koersen eerder overdreven veel stegen. Zonder twijfel zijn de dalingen op de beurzen momenteel fors maar waar mag steun verwacht worden? Met behulp van technische analyse worden een aantal steunniveaus aangegeven. Technische analyse is niet zaligmakend maar kan een nuttige tool zijn in het bepalen van koop- of verkoopmomenten.

Update: door uitzonderlijke marktomstandigheden vervallen onderstaande steunen waarschijnlijk na opening van de Europese beurzen. Voor de BEL20 is een volgende steun de 3.847 punten (horizontale korte termijn steun. De AEX kan steun vinden op 509 punten (horizontale middellange termijn steun). Bij een herstel van de indexen is de MA200 in beide indexen een richtpunt.

Allereerst de BEL20. Hoewel de index vooral wordt bepaald door een handvol fondsen proberen wij wel de steunniveaus aan te geven. De belangrijkste steunen liggen nu binnen handbereik. Dit zijn de diagonale lange termijn steun op 3.953 punten en de MA200 op 3.979 punten. Met name het 200 daags gemiddelde is een belangrijke steun. Mochten beide steunen het niet houden dan ligt op 3.910 punten een horizontale middellange termijn steun. De RSI is inmiddels in de zone van oversold gekomen maar dit is nog te vroeg om een koopsignaal te geven.

Technische analyse BEL20 februari 2018
Technische analyse BEL20 februari 2018

Kijken we naar de AEX index dan is te zien dat recent de MA50 en diagonale lange termijn steun neerwaarts werden doorbroken. Deze diagonale lange termijn steun is nu een weerstand geworden. Met het slot van de Amerikaanse beurzen is de kans groot dat de AEX de steunen van de horizontale middellange termijn steun èn de MA200 gaat testen. Deze liggen momenteel op 535,80 en 535,02 punten. Een slot hierboven is van belang om de steun intact te houden. Mocht de AEX hier een dag onder sluiten dan is er nog geen man over boord. Bij het weekslot onder deze niveaus is de kans op een verdere daling groot. De RSI is nipt onder de lijn van oversold gekomen maar dit is nog niet een koopsignaal.

Technische analyse AEX februari 2018
Technische analyse AEX februari 2018

Meer weten over het belang van het 50 en 200 daags gemiddelde? Lees het artikel over technische analyse met behulp van moving averages.

Bezoek het beursforum >Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >