Bitcoin bubble lijkt verder leeg te lopen

bitcoin bubble financiële crisis

De bitcoin bereikte inmiddels de laagste koers sinds november en daarmee lijkt de bitcoin bubble verder leeg te lopen. De bitcoin zakte inmiddels door de $10.000 en daalde vervolgens richting de $9.000. In januari verloor de bekendste digitale munt al ruim 40 miljard dollar aan marktwaarde. Twijfels over de bruikbaarheid en daarmee de levensvatbaarheid van cryptocurrencies nemen toe. Ook ingrepen van diverse overheden en centrale banken maken investeerders nerveus. In december werd nog bijna de grens van $20.000 bereikt maar inmiddels is ruim de helft van de waarde verdampt.

Recente ontwikkelingen

Verschillende ontwikkelingen in de afgelopen weken drukken de koers van cryptocurrencies. Zo was er angst dat India met een cryptocurrency verbod zou komen. De minister van financiën liet weten dat er maatregelen gaan komen rondom illegale activiteiten met cryptocurrencies. Vorige maand ging Bitconnect ten onder al was dit iets dat vroeg of laat sowieso ging gebeuren. Hierbij werd naïeve investeerders toegezegd 1 procent rendement per dag te kunnen behalen. Hierbij ging “if it seems too good to be true it probably is” duidelijk op. Inmiddels zijn Amerikaanse toezichthouders ook een onderzoek gestart naar bitcoinbeurs Bitfinex. Hierbij zijn er verdenkingen van het kunstmatig opdrijven van verschillende digitale valuta.

Vervolg na de advertentie


Goed(-koop) beleggen? Lees hier verder


Een groot deel van de doelgroep van deze markt deelt informatie via Facebook. Juist dit medium besloot om alle advertenties over cryptocoins te verbieden en te verwijderen. Vanuit de gemeenschap kwamen al geluiden dat Facebook zou samenspannen met banken om cryptocurrencies ten val te brengen. Vanuit Facebook is het echter de boodschap om mensen te beschermen. Veel adverteerders zouden namelijk valse bedoelingen hebben en dat blijkt vaak ook uit de advertenties. Hierin werd zelfs regelmatig opgeroepen om vooral te investeren om uw pensioen zeker te stellen.

Overheden en banken

Dat de bitcoin bubble nu snel leeg lijkt te lopen ligt volgens believers vooral aan overheden en banken. Zij zouden de opkomst van digitale valuta willen tegengaan omdat zij anders controle en zicht verliezen op geldstromen. Dit is ook een reden dat de digitale valuta erg populair zijn bij criminelen.

In Nederland zijn grote banken terughoudend of zelfs resoluut tegen geld verstrekken aan ondernemers in deze sector. Diverse banken hebben laten weten geen kredieten te verstrekken omdat het onduidelijk is waar de geldstromen vandaan komen. Banken wijzen ook op hoge integriteitsrisico’s in deze markt. Door het ontbreken van een toezichthouder lijkt dit ook niet te gaan veranderen.

Bitcoin bubble

Het koersverloop van de bitcoin (maar ook andere digitale valuta) in het afgelopen jaar komt vrijwel één op één overeen met het verloop van de klassieke bubbel. Deze klassieke bubbel is duidelijk gemaakt in onderstaande afbeelding. De verschillende fases zijn ook erg toepasselijk. Zo was er ook de enorme media-aandacht die inmiddels is omgeslagen naar scepsis.

bubble

bitcoin bubble jaargrafiek
Koersverloop van bitcoin in het afgelopen jaar

Mocht de bitcoin hetzelfde patroon blijven volgen van de klassieke bubbel dan mogen believers zich schrapzetten. Despair (wanhoop) is nog ver weg en wellicht kunnen de cryptocurrencies dan weer herstellen. Dan moet in ieder geval de aankomende G20-top niet negatief uitpakken. Veel landen hebben namelijk digitale valuta op de agenda gezet.

Meer over cryptocurrencies op het beursforum >

Laatste beursnieuws


TIP: Volg direct het laatste beursnieuws: