Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beursrally duurt voort maar risico-indicatoren staan erg hoog

beursrally

De huidige beursrally is één van de langste in de geschiedenis en het lijkt erop dat deze nog even voort duurt. Analisten zijn positief over de winstverwachtingen van bedrijven en dit drijft aandelenkoersen verder op. De Zwitserse zakenbank Julia Baer is ook geen uitzondering in de positiviteit. Zo verwachten zij op z’n vroegst pas een recessie eind 2019 of in 2020. Binnen de diverse activaklassen zijn aandelen de beste keuze. Dit komt niet alleen door goede winstverwachtingen van bedrijven maar ook een lage inflatie en het stimuleringsbeleid van centrale banken. Ondanks dat veel indicatoren aangeven dat de aandelenbeurzen hoog gewaardeerd zijn ziet de Zwitserse bank dit anders. Zij verwijzen naar de Buffett-indicator maar waarschijnlijk zitten zij hier naast.

Een beursrally is een sterke opwaartse beweging van aandelen/aandelenbeurzen.

Buffett indicator staat hoog

Warren Buffett heeft een indicator in het leven geroepen die bij veel beleggers onbekend is. Dit is de verhouding tussen waarde van beursgenoteerde bedrijven uitgezet tegen het wereldwijde bbp. Het bruto binnenlands product is de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in een land. Wereldwijd is dit op dit moment ruim boven de volgens Buffett acceptabele grens van 100%, namelijk 134%. Hoe extremer deze verhouding is hoe meer er kan worden gesproken van overwaardering van de aandelenbeurzen. Onderstaande grafiek laat de verhouding zien over de laatste 65 jaar. Eenmaal was de verhouding hoger dan nu, dit was tijdens de beruchte internetbubbel.

Beurswaarde versus BBP GDP Warren Buffett
Verhouding beurswaarde versus BBP (begin november 2017, bron: advisorperspectives.com)

Vervolg na advertentie
Shiller PE historisch hoog

Een andere indicator is de Shiller PE, deze werd ontwikkeld door Nobelprijswinnaar Robert Shiller. De waarderingsmethode geeft een lang voortschrijdend gemiddelde van de winst per aandeel aan. Voor een enigszins betrouwbare waarde worden periodes toegepast van bijvoorbeeld 5 tot 10 jaar. Een periode van 1 jaar zou met de methodiek een erg volatiele uitkomst kunnen hebben. Shiller PE (Shiller Price Earnings) wordt ook wel de CAPE (cyclically adjusted PE) genoemd. Een belangrijk onderdeel in de indicator is dat toekomstig rendement beduidend hoger is wanneer aandelen worden gekocht bij een lage Shiller PE dan bij een hoge Shiller PE. Let op, een hoog cijfer in de indicator is niet een teken om direct uw aandelen te verkopen. Het kan wel aangeven dat u voorzichtig moet zijn en dat een correctie of crash op de loer ligt. Bijgevoegde afbeelding geeft de historische grafiek van de Shiller PE voor de S&P500 aan. De grafiek heeft weinig uitleg nodig want eenmaal eerder was de waarde hoger. Andere hoogtepunten werden vrijwel altijd gevolgd door een grote crash.

Shiller PE beursrally
Historische grafiek Shiller PE

Beursrally voor de AEX, BEL20 en S&P500

In de grafiek van de Shiller PE is al een zeer sterke stijging te zien over de afgelopen jaren. Onderstaande grafiek is een combinatie van de breed samengestelde S&P500 index, de AEX en BEL20. Vanaf het dieptepunt na de vorige grote crisis (februari 2009) is het nulpunt aangenomen. Inmiddels zijn de AEX en BEL20 redelijk gelijk gestegen met een resultaat van rond de 150 procent winst in 9 jaar tijd. De Amerikaanse S&P500 daarentegen is al ruim 290 procent gestegen. De beursrally laat vooral in de VS de laatste maanden signalen zien van een blow off top. Dit is een steeds sterkere stijging die gevolgd kan worden door een stevige correctie. Het kan zo maar eens zijn dat over enige tijd cash is king is voor wie voorzichtig is.

Beurzen en aandelen volgen? Bezoek het beursforum >

beursrally AEX BEL20 S&P500
Beursrally voor de AEX, BEL20 en S&P500Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >