Beleggen in robots, welke aandelen en ETF zijn kansrijk?

beleggen in robots

Beleggen in robots is al een tijd in opkomst en het is een sector die pas in de kinderschoenen staat. Robots, of ook wel robotica genoemd, zijn in bijna alle gevallen een verlengstuk of grote hulp voor de mens. Robots zijn niet meer weg te denken uit de auto-industrie maar zijn ze ook al in de operatiekamer te vinden. De toepasbaarheid van robotica is enorm en zal de komende jaren alleen maar meer toenemen. Het beleggen in robots is dus interessant wie hier op in wil spelen. Dit kan niet alleen door middel van aandelen maar ook een ETF.

Wat is een robot?

Iedereen kan wel een beeld maken bij een robot. Denk bijvoorbeeld aan robots in de industrie maar ook science finction robots uit films als I,Robot of R2D2 uit StarWars. Robots zijn natuurlijk meer dan dat. Alles dat geautomatiseerd kan worden om een machine iets te laten uitvoeren valt onder robotica. Robots hebben grote voordelen boven mensen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld continue nauwkeurige verrichtingen uitvoeren en kunnen ook gevaarlijk en fysiek zwaar werk overnemen. Heel nauwkeurige werkzaamheden kunnen inmiddels ook beter worden uitgevoerd door robots dan door mensen. Zo kan een chirurg met behulp van een robot met uiterste precisie bepaalde operaties uitvoeren. De ontwikkelingen gaan snel en beleggen in robots is dan vooral ook gericht op de nabije toekomst. Ook in het huishouden gaan robots op termijn een rol spelen.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Toekomstperspectief

Dat de toekomst voor robots er goed uitziet is nog zacht uitgedrukt. Zo zullen investeringen van bedrijven sterk toenemen. In 2020 zullen de investeringen in robotica rond de 190 miljard dollar bedragen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria zal de robotica sector tot en met 2025 met 36 procent per jaar groeien. Een groot deel hiervan zal plaatsvinden in China waar de snelst groeiende markt is. Naar schatting worden hier ongeveer 30 procent van de robots geïnstalleerd. Industriële robots zullen de komende jaren met ongeveer 12 procent per jaar toenemen.

Beleggen in robots, kleine selectie aandelen

Er zijn tal van beursgenoteerde bedrijven die zich richten op de ontwikkelingen en productie van robots. Onderstaand overzicht is maar een beperkte selectie omdat de lijst al snel tot tientallen bedrijven kan uitgroeien.

ABB Ltd. (ticker ABB) is een Zwitserse holding die zich onder meer richt op robots. Robotica en Motion is één van de vier segmenten waarin het bedrijf actief is. Dit segment zorgt voor de ontwikkeling en productie van motoren, generatoren, frequentieregelaars, robots en robotica. Op moment van schrijven is de beurswaarde van ABB Ltd. Bijna 61 miljard dollar. De koers van het aandeel steeg met bijna 24 procent over het afgelopen jaar.

beleggen in robots da Vinci Surgical Systems Intuitive Surgical
da Vinci Surgical Systems van Intuitive Surgical

Intuitive Surgical (ticker ISRG) is een Amerikaans bedrijf met een beurswaarde van 49 miljard dollar. Zij ontwerpen, produceren en verkopen da Vinci Surgical Systems en bijbehorende accessoires. Met dit systeem kunnen chirurgen met uiterste precisie operaties uitvoeren. De chirurg kan de machine bedienen welke met microbewegingen in de patiënt handelingen kan uitvoeren. Naast de uiterste precisie is het ook een voordeel dat vaak slechts kleine incisies nodig zijn. De chirurg kan alles via een 3D beeld volgen. Over het laatste jaar gemeten steeg de beurskoers met 100 procent.

Dichter bij huis is het Duitse KUKA AG (ticker KU2) met een beurswaarde van 4,8 miljard euro. Het bedrijf is ontwikkelaar en producent van robotica en automatiseringsoplossingen voor de auto- en algemene industrie. De activiteiten richten zich vooral op productiemachines en mobiliteitsoplossingen. Over 2017 gemeten steeg het aandeel ruim 30 procent.

Beleggen in robots met een ETF

Wie door de bomen het boos niet meer ziet kan kiezen voor een ETF, ook wel tracker genoemd. Met een ETF kiest u een mandje aandelen die de uitgever van de ETF heeft samengesteld. De ETF zal zo goed als mogelijk zijn toegespitst op de sector. Een voordeel is dat u niet het risico loopt net het verkeerde aandeel te kiezen dat het niet waar maakt. U kunt zo het risico spreiden en toch in robots beleggen. De meest bekende ETF op dit gebied is Robo Global Robotics and Automation Index ETF met de ticker ROBO. Let op dit is niet van het bedrijf met de ticker ROBO met een notering in Tel Aviv.

De ROBO ETF heeft een geografische spreiding van 41 procent VS, 27 procent Japan 12 en procent Europa. Qua sectorverdeling zijn het voornamelijk industrie (45 procent) en technologie (43 procent).

Lees meer en deel informatie op het beursforum >


Direct het laatste beursnieuws: