Schuldenplafond Amerika bereikt en shutdown in gang gezet

schuldenplafond Amerika

Het schuldenplafond in Amerika werd bereikt nadat een stemming over een verhoging hiervan stuk liep. Het gevolg is de zogenoemde shutdown waardoor veel Amerikaanse overheidsdiensten sluiten. De noodwet voor het financieren van de overheid passeerde nog wel het Huis van Afgevaardigden maar werd niet aangenomen in de Senaat. Van de 100 senatoren stemden 50 voor en 49 tegen. De stem van senator John McCain werd niet gebruikt wegens behandeling voor hersenkanker. Wanneer de benodigde 60 stemmen waren gehaald was de wet wel door de Senaat aangenomen. De wet zou een tijdelijke verlenging van de deadline zijn naar 16 februari zodat Republikeinen en Democraten verder konden onderhandelen. Mogelijk volgt er toch nog snel een overeenkomst zodat de gevolgen van de shutdown beperkt blijven.

Update: door een tijdelijke deal is de shutdown voorlopig afgewend tot uiterlijk 8 februari

Vervolg na advertentie

Bezoek het brokeroverzicht

Shutdown in het kort

Een shutdown komt er in het kort op neer dat er geen geld meer beschikbaar is om Amerikaanse overheidsdiensten draaiende te houden. Hierdoor krijgen honderdduizenden ambtenaren onbetaald verlof totdat er een oplossing is gevonden. Overheidsdiensten die van essentieel belang zijn mogen niet gesloten worden om bijvoorbeeld orde en veiligheid te bewaren. Denk dan aan diensten als ziekenhuizen, brandweer en politie. Militairen moeten bijvoorbeeld wel doorwerken maar hierbij is het onbekend wanneer salarissen worden uitbetaald. Vaak is de reden voor een shutdown een onenigheid tussen de Democraten en Republikeinen waarbij de één voorwaarden stelt om akkoord te gaan met een verhoging van het schuldenplafond. Momenteel zijn het de Democraten die bescherming willen van bepaalde illegale immigranten die als kind naar Amerika kwamen. De vorige overheidssluiting was in 2013 en duurde slechts 17 dagen.

Moddergooien na bereiken schuldenplafond

Direct na het ingang treden van de shutdown vlogen verwijten tussen Democraten en Republikeinen over en weer. Volgens president Trump stellen de Democraten roekeloze eisen om daarmee het gehele land te gijzelen.

De Democraten slaan terug door te stellen dat president Trump alleen verantwoordelijk is voor de shutdown. Hij zou senatoren die aan zijn kant staan hebben weerhouden om te onderhandelen. Deze uitspraken werden gedaan door Chuck Schumer, hij is leider van de Democraten in de Senaat. Naast veel Democraten is ook een aantal conservatieve Republikeinen tegen het blijven verhogen van het schuldenplafond. Dit zijn de zogenoemde Freedom Caucus.

Gevolgen voor financiële markten

De meningen over de gevolgen voor de financiële markten lopen sterk uiteen. Zo zijn sommigen economen van mening dat het tijdelijk slecht kan zijn voor aandelen en kan nervositeit toenemen. Daarnaast kan de dollar verder onder druk komen te staan vanwege afnemend vertrouwen in de Amerikaanse overheid. Hoe langer de shutdown aanblijft des te meer impact het kan hebben op de economische groei. Volgens anderen is het slechts een moment waarbij partijen hun spierballen laten zien en uiteindelijk komt er toch een akkoord. Het schuldenplafond is namelijk in het verleden al bijna honderd keer verhoogd. Een oplossing zal waarschijnlijk snel bereikt zijn en de impact op de financiële markten blijft dan ook beperkt.

Lees meer over het schuldenplafond en de shutdown,

deel informatie op het beursforum >

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >