Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Staat bitcoin bubbel op barsten? Cryptocurrencies dalen fors na ingreep China

digitale valuta bitcoin

Dinsdagochtend stonden vrijwel alle cryptocurrencies fors onder druk en lijkt de bitcoin bubbel te gaan barsten. Reden voor verliezen van tientallen procenten is een ingreep vanuit China. Eerder legde de Chinese overheid al beperkingen op aan ICO’s. Dit is te vergelijken met crowdfunding maar dan met grote risico’s en ontbreken van toezichthouders. Ditmaal grijpt China in vanwege het enorme energieverbruik dat het minen van digitale munten kost. Eind november 2017 deelde Karel Mercx al een bericht op Twitter om het energieverbruik van alleen bitcoin duidelijk te maken.

Minen vreet energie

Nu legt China het minen van cryptocurrencies aan banden omdat dit uit de hand loopt. De Chinese centrale bank acht de ingreep noodzakelijk omdat het land al regelmatig kampt met energiestoringen. Bovenstaande afbeelding laat het energieverbruik van alleen bitcoin zien. Met inmiddels bijna 1.500 verschillende cryptocurrencies is dit dus slechts een deel van het totale energieverbruik.

Vervolg na advertentie
Door middel van minen kunnen cryptocurrencies digitaal worden gedolven. Zie het als het mijnen van goud waar een inspanning voor een opbrengst zorgt. Het minen gaat door middel van grote mining-farms waarbij honderden tot duizenden processoren continue rekenen voor het netwerk. Rekenkracht is nodig om transacties mogelijk te maken en hier staat een vergoeding tegenover in de vorm van digitale munten. In China is dit minen razend populair vanwege lage energieprijzen wat het minen erg rendabel maakt. Onderstaande tabel geeft een indruk van de verliezen kort na het bekend maken van de ingreep. Als alternatief lijken de grote mining collectieven nu productie te verplaatsen naar landen als Singapore, India en Canada.

bitcoin bubbel verliezen cryptocurrencies
Momentopname van forse dalingen van cryptocurrencies

Bitcoin bubbel?

In het artikel “Aandelen bubbel en bekende bubbels uit het verleden” staan bekende bubbels uit het verleden. De klassieke bubbel heeft een bepaald patroon met diverse fases. Worden de grafieken onder elkaar gezet dan zijn er veel gelijkenissen. Is dit dan het moment dat er sprake is van een bitcoin bubbel die op barsten staat?

Bezoek ook het bitcoin forum en discussieer mee >

Aandelen bubbel

bitcoin bubbel
Vertoond de bitcoin dezelfde kenmerken als een klassieke bubbel?