Uw advertentie hier?


Goudprijs op weg naar meerjarige records… in dollars

goud verkopen goudprijs thumbnail

De goudprijs is al weken bezig aan een stijging en dit begon in de tweede week van december vorig jaar. De stijging is zelfs zo sterk dat meerjarige records in zicht komen, zie onderstaande grafiek. Zelfs de grens van $1.400 per troy ounce lijkt binnen handbereik te komen. Dit is niet meer voorgekomen sinds het voorjaar van 2013.

goudprijs historisch
Goudprijs komt in de buurt van meerjarige records

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Goudprijs nog geen feest voor Europeanen

Ondanks dat de goudprijs in dollars aan een sterke opmars bezig is hebben Europese goldbugs weinig plezier aan de stijging. Reden hiervoor is dat de daling van de dollar ten opzichte van de euro vrijwel alle winst opsoupeert. De EUR/USD wist zelfs vorige week een belangrijke weerstand te doorbreken. Hierdoor neemt de kans toe dat de dollar verder verzwakt ten opzichte van de euro. Voor het edelmetaal kunnen Europeanen dan beter de prijs volgen ten opzichte van de euro. Onderstaande grafiek laat zien dat de goudprijs in vergelijking met 1 jaar geleden amper van zijn plaats is gekomen. Wie tussen februari en mei kocht moet zelfs hopen op een herstel van ruim 5 procent om quitte te spelen.

Outlook volgens specialisten

Afgelopen maand was grondstoffenstrateeg Nitesh Shah nog sceptisch over de goudprijs voor 2018. Volgens de kenner van ETF Securities zal de goudprijs dit jaar weinig opwaarts potentieel hebben. Een belangrijke reden hiervoor is dat de Amerikaanse centrale bank (FED) dit jaar waarschijnlijk nog driemaal de rente zal verhogen. Een renteverhoging van de FED is doorgaans negatief voor de goudprijs.

Er zijn ook geopolitieke spanningen die beleggers naar goud kunnen drijven. Zo kan de spanning tussen de VS en Noord Korea weer de boel op scherp zetten. Spanningen in Spanje maar ook tussen Saudi Arabië en Iran kunnen ook de veilige haven ondersteunen. Georgette Boele van ABM Amro ziet de prijs van het edelmetaal in 2018 niet verder stijgen dan $1.250.

Ontwikkelingen en nieuws volgen over goud?

Bezoek dan het goud forum >

goudprijs in euro

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.