Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Dollarkoers heeft negatieve invloed op Europese aandelen

Amerikaanse dollars Warren Buffett dollarkoers

Europese beurzen stonden op de eerste beursdag van het jaar onder druk door de dalende dollarkoers. In ruim een jaar tijd is er veel gebeurd met de dollarkoers. Zo leek de koers van het valutapaar EUR/USD eind 2016 hard op weg naar pariteit. Pariteit wil zeggen dat u voor elke euro net zoveel dollars ontvangt, ofwel 1 op 1. Inmiddels heeft de dollarkoers een sterke run achter de rug van 1,03 vorig jaar tot inmiddels boven de 1,20.

dollarkoers ten opzichte van de euro
Dollarkoers ten opzichte van de euro over de laatste 1,5 jaar

Dollarkoers maakt omslag

Veel analisten en zakenbanken gingen uit van pariteit tussen euro en dollar maar dit kwam vooralsnog niet uit. Pariteit lag ook in lijn der verwachtingen, zo was er de presidentsverkiezing voor Donald Trump. Als gevolg volgden hoge uitgaven voor infrastructuur, belastingverlagingen en de Amerikaanse centrale bank ging de rente verhogen. Een hogere rente zou voor een hogere inflatie moeten zorgen. Met een stijgende inflatie zou de dollarkoers ook moeten toenemen. Het verliep uiteindelijk anders.

Vervolg na advertentie
Hoe verzekerd de markten waren van het presidentschap van Trump en zijn plannen zo wantrouwend lijkt het nu. Ook het vertrouwen van de Amerikaanse kiezers is na de presidentsverkiezingen afgenomen. Monex, een bedrijf dat valutatransacties doet, zette de approval rate van Trump uit tegen de dollarkoers. Met de daling van de approval rate daalde ook de waarde van de greenback. De approval rate geeft aan hoeveel steun van de president krijgt van de Amerikaanse kiezers.

Dalende dollar slecht voor Europese aandelen

Veel particuliere beleggers hebben weinig tot geen aandacht voor de koers van de dollar. Veel Europese bedrijven zijn blootgesteld aan de dollar en dit heeft dus ook invloed op de aandelen. Stel dat een Europees bedrijf goederen exporteert naar Amerika en hiervoor dollars ontvangt. Bij een dalende dollar dalen de inkomsten of komen marges onder druk te staan. Concurreren met Amerikaanse bedrijven uit dezelfde sector zal ook moeilijker worden. De Amerikaanse bedrijven hebben immers geen hinder van een dalende dollar.

In België hebben bedrijven zoals AB Inbev, Ahold Delhaize, Nyrstar, Agfa-Gevaert, Exmar en Euronav veel blootstelling aan de dollar. Onder andere AB Inbev dekt de blootstelling deels af met kosten en schulden in dollar.

Amerikaanse beurzen vs. Europese beurzen

Over het laatste jaar gemeten stegen de Amerikaanse beurzen (Dow Jones, S&P500 en Nasdaq) met 20 tot 29 procent. Europese beurzen bleven flink achter: DAX en AEX 14 procent en BEL20 11 procent. Voor Amerikaanse export is de daling van de dollar een zegen. Dit vertaald zich ook terug in de verschillende prestaties van de indexen.

Had u als Europese belegger dan moeten beleggen in Amerikaanse aandelen? Met stockpicking had u misschien mooie winsten kunnen behalen maar de dalende dollar had hoe dan ook invloed op uw rendement. Zo daalde de dollarkoers ruim 15 procent in een jaar. Had u voor €5.000 Amerikaanse aandelen gekocht met een notering in dollar dan was het verlies door de wisselkoers €750. Uw Amerikaanse aandelen hadden dan minimaal eenzelfde percentage moeten stijgen om het valutaverlies goed te maken.

Samenvattend is de dollarkoers meer van invloed op aandelen en beurzen dan menigeen denkt. Hebben uw aandelen blootstelling aan de dollar? Dan is het zinvol om de ontwikkelingen te volgen van het valutapaar EUR/USD.

Bezoek het beursforum >