Daytrader worden op de beurs, succes en falen liggen dicht bij elkaar

daytrader worden

Het is de droom van velen om van de beurs een job te maken. Daytrader worden klinkt makkelijker dan het is en de kans op succes blijkt klein. Het klinkt eenvoudig om dag in dag uit een beperkt rendement te behalen door actief te zijn op de beurs. Daytraden is vooral weggelegd voor de professionals en computergestuurde handel zoals high frequency traders. Toch zijn er ook veel particulieren die daytrader worden en een klein aantal weet daar succesvol in te worden.

Beschikbaar budget

Stel u kunt goed rondkomen met €2.000 per maand dan moet u met circa €100 per beursdag verdienen. Daarbij kan nog de fiscus om de hoek komen kijken die het kan belasten als inkomen. Om dit artikel simpel te houden laten wij de fiscus nog buiten beschouwing. De €100 per dag is makkelijker te realiseren met een groot investeringsbedrag dan met een kleine investering. Met bijvoorbeeld €1.000 is het vrijwel onmogelijk om dagelijks €100 te verdienen, wat een dagelijks rendement van 10% moet zijn. Bij een beschikbaar bedrag van €10.000 is dit nog maar ‘slechts’ 1% per dag. Daarnaast wilt u natuurlijk ook uw oudedagsvoorziening goed voor elkaar krijgen en zult u dus nog meer rendement moeten behalen.

Zoals u ziet is een groot beschikbaar investeringsbedrag van belang om risico’s te beperken en uw benodigde rendement te behalen. In dit artikel komen nog meer onderwerpen aan bod die voor een daytrader belangrijk zijn.

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Daytrader worden vraagt om veel discipline

Wilt u succesvol daytrader worden dan is discipline één van de belangrijkste eigenschappen. Deze eigenschap kan er van nature al zijn maar kan ook door kennis en ervaring worden aangescherpt. Onderdelen van deze discipline zijn bijvoorbeeld genoegen nemen met een X bedrag of rendement als winst. Verlies durven nemen is ook een belangrijk onderdeel. Niet willen verkopen met verlies kan er soms voor zorgen dat het verlies juist alleen maar verder oploopt. Een eigen strategie hebben of ontwikkelen is ook van groot belang. Probeer bijvoorbeeld niet een verlies snel te goed te maken door meer risico’s te nemen. Risico en rendement gaan hand in hand samen. De kans op hoog rendement is bij veel risico nemen groot. Echter is de kans op veel verlies dan ook groot. Blijkt de strategie niet te werken schaaf deze dan bij en hanteer bepaalde do’s en vooral ook dont’s.

Tools om te daytraden

Tools zijn divers want zo kan een goed handelsplatform een tool zijn maar software voor technische analyse is ook een tool. Veel handelsplatformen stellen diverse tools beschikbaar voor hun klanten. Denk bijvoorbeeld aan technische analyse tools, real-time koersen en geavanceerde orders. Een keerzijde hiervan is dat dit voor de broker kosten met zich meebrengt en dat ziet de daytrader terug in transactiekosten. Bij het uitkiezen van het ideale handelsplatform is betrouwbaarheid ook belangrijk. Een platform dat traag is of vaak storingen heeft kan u geld gaan kosten.

Er zijn ook verschillende websites die tools voor technische analyses gratis aanbieden. Voorbeelden zijn Investing.com of ProRealTime. Laatstgenoemde heeft veel mogelijkheden en kan analyses maken voor duizenden aandelen, grondstoffen, valuta, etc. Er is een gratis versie op basis van slotkoersen en de betaalde versie is op basis van real-time koersen.

Transactiekosten beperken

Een belangrijke stap in succesvol daytrader worden is het beperken van kosten. Kosten zijn bijna niet weg te denken zoals voor sommige real-time koersen of technische analyse op basis van real-time koersen. Veel verschil zit er tussen de transactiekosten van diverse brokers. Zo kunnen de tarieven voor een order van €1.000 voor een Euronext aandeel verschillen van circa €2,20 tot €10,00 of meer. Voor opties kan het verschil oplopen van nog geen €1 per optiecontract tot €3. Een broker die bekend staat om zijn lage tarieven is DEGIRO. Keerzijde is dat de tools beperkt zijn maar die tools kunnen elders (gratis) worden gebruikt.

Lage tarieven? Start met De Giro >

Daytraders voeren gemiddeld veel meer orders uit dan een gemiddelde belegger. Als een daytrader dagelijks al 2 orders uitvoert met kosten van €2,20 of €10,00 dan scheelt dat dagelijks €15,60. Dat is wekelijks bijna €80 en maandelijks ruim €300. Dan zijn de 2 orders per dag nog laag aangenomen.

Grote kans op falen

De bittere waarheid van succesvol daytrader worden is dat er maar weinig in slagen. Zie het als een loterij waar maar een klein aantal van de deelnemers een (grote) prijs zal winnen. Een groot verschil is dat succesvol daytrader worden geen loterij is. Het in de vingers krijgen is iets dat tijd kost. De discipline opbrengen vraagt veel en hierbij moeten emoties zeker worden beperkt. Overmoedig worden is een grote kans op falen omdat hierdoor risico’s worden genomen die (grote) verliezen kunnen opleveren. Het daytraden moet ook niet gokken worden en er moet een strategie zijn als basis. Uit een studie aan de universiteit van Californië bleek dat de meeste daytraders verlies maken. Het onderzoek richtte zich op transacties tussen 1992 en 2006. De conclusie was dat slechts 1% van de daytraders succesvol was.

Samenvattend moet een daytrader dus voldoende budget, discipline en een strategie hebben. Dit aangevuld met de nodige handige tools en een beperking van de transactiekosten. Daytrader worden is dus mogelijk maar de kans op succes is niet groot.

Ontmoet daytraders en beleggers op het beursforum >


Direct het laatste beursnieuws: