Uranium aandelen en ETF om in te spelen op herstel van de uraniumprijs

uranium aandelen nuclear

De uraniumprijs zit al lange tijd in een dalende trend en hetzelfde is te zien bij uranium aandelen. Dit is eigenlijk niet verwonderlijk gezien de kernramp van Fukushima (Japan) in maart 2011. Over het laatste jaar bekeken lijkt de uraniumprijs uit te bodemen. Dit kan duiden op een trendomslag waarbij de prijs kan gaan stijgen en vanzelfsprekend de uranium aandelen kunnen gaan profiteren. Onderstaande grafiek laat het verloop van uranium futures zien over iets meer dan laatste 10 jaar. Ruim 10 jaar geleden was de uraniumprijs bijna zesmaal zo hoog als nu het geval is.

futures uranium aandelen
Uranium futures over de laatste 10 jaar

Wat is uranium en wat kan de prijs laten stijgen?

Uranium is een metallisch grijs actinide met het scheikundig symbool U. Uranium wordt onder meer in kernwapens toegepast maar wij lichten liever de nuttige toepassing toe. In kerncentrales is het namelijk de ‘brandstof’ om warmte op te kunnen wekken. Dit proces noemt men kernspliting. Met de warmte produceert men stoom om middels een turbine een generator elektriciteit op te laten wekken. Voor dit proces is vooral uranium-235 nodig. In natuurlijk uranium zit slechts 0,7% uranium-235, door middel van verrijken kan dit percentage toenemen tot boven de 3%.

Uit een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bleek dat er in 31 landen 447 kernreactoren staan. Daarnaast zijn er nog 60 in aanbouw waarvan het merendeel in Azië. Van de reeds bestaande kernreactoren staan er zo’n 100 in de VS en 58 in Frankrijk. Ongeveer 10% van de wereldwijde elektriciteitsproductie is nu afkomstig van nucleaire opwekking. Volgens experts zal dit 25% zijn in 2050. Het aantal kerncentrales zal in de komende decennia dus nog verder toenemen.

vervolg na de advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)

Er is dus een groot aantal in aanbouw zijnde kernreactoren wat de vraag naar uranium zal doen toenemen. Daarnaast hebben grote producenten als Cameco en Kazatomprom laten weten de productie te verlagen. De combinatie van een groeiende vraag en een afnemend aanbod kan normaal gesproken de uraniumprijs doen stijgen. Dan blijft er voor beleggers de vraag welke uranium aandelen er zijn. Daarnaast lichten wij ook een ETF uit met een gespreid ‘mandje’ uranium aandelen.

Uranium aandelen en ETF

Een enkel aandeel brengt natuurlijk meer risico met zich mee dan het beleggen in een ETF. De keerzijde is wel dat de kans op rendement hierbij hoger is. Kiest u net het aandeel dat beter presteert dan de rest van de markt dan heeft u geluk gehad. U kunt ook pech hebben en net een aandeel uitpikken waarvan het bedrijf slecht presteert.

Wellicht het bekendste bedrijf in deze sector is Cameco, een ‘mijner’ en producent van uranium. In het jaar van de ramp in Fukushima verloor het aandeel ruim de helft van zijn waarde. De hoofdnotering is aan de Toronto Stock Exchange (TSE) met de ticker CCO.TO. Grote mijnbouwers als Rio Tinto en BHP Billiton hebben relatief beperkte belangen in uranium. Onderstaand overzicht is van andere beursgenoteerde bedrijven die actief zijn op het gebied van uranium:

  • NexGen Energy Limited – NXE.TO
  • Uranium Resources Inc. – URRE
  • Altius Minerals – ALS.TO
  • Southampton Ventures Inc. – SV.V
  • Denison Mines Corp. – DML.TO

Wilt u liever wat gespreid beleggen in deze sector dan is de Global X Uranium ETF een uitkomst. De ticker van deze ETF is URA. Deze ETF heeft het merendeel van bovengenoemde aandelen in het ‘mandje’. Cameco heeft verreweg de grootste weging met bijna 23%.

Ethiek en toekomst

Natuurlijk zit er ethisch gezien een keerzijde aan uranium. Het heeft er echter alle schijn van dat de mensheid in de toekomst niet zonder uranium kan. Onderstaande afbeelding laat ook duidelijk zien dat het overaanbod van uranium gaat veranderen in een groot tekort. Er is wel nog een beer op de weg want thorium zou een schoner alternatief kunnen zijn voor uranium. In India lopen inmiddels onderzoeken naar de toepasbaarheid hiervan.

Wilt u meer lezen over uranium aandelen dan kunt u op het beursforum meer lezen en uw vragen en/of kennis delen.

aanbod en vraag naar uranium aandelen
Vraag en aanbod van uranium (bron: Mining.com)

Direct het laatste beursnieuws: