Beursrally kan volgens zakenbank nog jaren aanhouden

beursrally

De huidige beursrally is één van de langste in de geschiedenis en het einde lijkt nog niet in zicht. Ruim een jaar geleden had bijna geen enkele kenner dit verwacht. Voordat Donald Trump de nieuwe president werd van de Verenigde Staten waren bijna analisten het over één ding eens. Als Donald Trump aan de macht zou komen zou dat slecht zijn voor de beurzen. Inmiddels is de beursrally al sinds begin 2009 bezig en wist zelfs in 2017 wat te versnellen. Belangrijke graadmeters zoals de Dow Jones, Nasdaq en de Dax stegen dit jaar al met 23%, 27% en 12%. Zie onderstaande grafiek van de Dow Jones van de afgelopen 10 jaar.

Beursrally van de Dow Jones index
Beursrally van de Dow Jones index

Nobelprijswinnaar sceptisch over beursrally

Recent won gedragseconoom Richard Thaler de Nobelprijs voor de Economie. Thaler sprak zijn zorgen uit over de euforie op de beurzen. Thaler zegt te leven in één van de risicovolste periodes van onze tijd. De beurzen lijken zich hier echter niets van aan te trekken.

vervolg na de advertentie
Onzekerheid in de wereld zou juist de beurskoersen moeten afremmen en voor volatiliteit zorgen. De volatiliteit ontbreekt echter en de beursrally blijft maar voortduren. Als er dan al bijvoorbeeld een geopolitiek conflict is dan is de reactie vaak maar beperkt en snel weer vergeten. Thaler zegt als vermogensbeheerder toch wat nerveus te zijn. Bij nervositeit zijn er schrikreacties mogelijk met grote schommelingen op de financiële markten. Dit lijkt erg beperkt of van zeer korte duur te zijn. Niets lijkt de aandelenmarkten van de wijs te brengen. Thaler is directeur van vermogensbeheerder Fuller & Thaler.

Zakenbank voorspelt aanhoudende beursrally

Alle indicatoren en pessimistische economen ten spijt is Goldman Sachs juist erg positief over de aandelenbeurzen. Ondanks de recordreeks dit jaar verwacht de zakenbank dat de beursrally tot 2020 zal aanhouden. Dit beschreef de zakenbank in de outlook ’2018 US Equity Outlook: Rational Exuberance’.

Met een beursrally bedoelt men dat er over een breed front een stijging van aandelenkoersen is. Dit is dus niet beperkt tot een select groepje aandelen maar betreft het merendeel van de markt.

Met de toevallig net goedgekeurde belastingwet in de VS verwacht Goldman Sachs dat de S&P500 2.850 punten zal bereiken in 2018. Dat is bijna 10% meer dan de huidige 2.642 punten (slot van vrijdag 1 december). Met name Amerikaanse financials en industriële bedrijven zullen veel baat hebben bij de nieuwe belastinghervormingen. Goldman Sachs is ook niet ongerust over overwaardering van de beurzen. De huidige niveaus worden namelijk gesteund door verbetering van winstcijfers. De hoge winstgevendheid is geen reden om de huidige niveaus van de beurzen als onrealistisch te bestempelen.

In de vooruitblik verwacht Goldman Sachs ook dat de dollar zal verzwakken ten opzichte van de Euro en Yen. Daarnaast zal de Europese inflatie meer toenemen dan eerder werd aangenomen. Tot slot is de zakenbank ook positief over beleggingen in grondstoffen. In dit kader worden Vrazilië, Chili en Peru genoemd als landen die hiervan kunnen profiteren.

Bezoek het beursforum >

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.