Indextrackers zijn populair maar niet zonder risico’s

stop sign indextrackers

Indextrackers zijn door de jaren heen in populariteit toegenomen en dit is niet zonder reden. Trackers (ook wel ETF’s genoemd) zijn vooral interessant voor de passieve belegger. Dit is doorgaans de belegger die niet uren jaarverslagen wil doorspitten of bedrijven met elkaar wil vergelijken. Waarom proberen de markt te verslaan terwijl u die markt ook vrijwel één op één kunt bijblijven? Een tracker volgt bijvoorbeeld een selectie aandelen uit een bepaalde sector of regio. Indextrackers volgen een index en dit kan bijvoorbeeld de AEX, de Duitse DAX of Amerikaanse S&P500 zijn. Toch is het beleggen in indextrackers of in trackers in het algemeen niet geheel zonder risico’s.

Blind vertrouwen

Misschien is het makkelijk gezegd maar de passieve belegger die voor trackers kiest doet dit vaak op basis van vertrouwen. Dit vertrouwen is er omdat men denkt gespreid en vertrouwd te beleggen maar dit is een schijn veiligheid. Trackers volgen dan wel een sector, index, etc. maar dit staat niet garant voor succes. Net zo goed dat aandelen uit een sector of index kunnen stijgen kunnen deze ook dalen. “Maar de spreiding is toch veilig?” Doorgaans wel maar juist door de sterke toename van indextrackers en het belegde vermogen hierin nemen risico’s ook toe.

Vervolg onder de advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
ETF flascrash

In mei 2010 was er een zogenoemde flashcrash voor onder andere de Dow Jones. Een flashcrash is een snelle forse daling terwijl er vaak geen duidelijke reden is. In korte tijd verloor de Dow Jones index ruim 1.000 punten. Doordat beurzen automatisch ingrijpen bij onverwachte sterke dalingen konden veel orders worden geannuleerd. Deze orders werden geanalyseerd en hieruit bleek dat bijna 70 procent afkomstig waren van trackers, waaronder indextrackers. De ‘mandjes’ met aandelen van de indextrackers zijn goed gevuld. Als iedereen dan door dezelfde deur naar buiten wil ontstaat er een probleem.

Onderstaande video laat de flashcrash en hectiek zien tijdens één van de meest volatiele beursdagen ooit. Zie ook hoe het aandeel Procter & Gamble een forse crash doormaakte van ruim 30 procent (5:25).

Overige risico’s bij indextrackers

De kans op zo’n flashcrash is beperkt maar met de toename van geld in trackers kunnen deze nog heftiger worden. Reëlere risico’s zijn koersrisico, valutarisico, risico van hefbomen, sluitingsrisico en beperkte liquiditeit. Het risico van dalende koersen werd al eerder aangegeven. De spreiding met een indextracker neemt de kans op een daling niet weg. Valutarisico is er wanneer de tracker in een andere valuta noteert. Daalt deze valuta ten opzichte van de euro dan verliest uw investering aan waarde.

Door de populariteit van trackers hebben de aanbieders ervan ook varianten met hefbomen op de markt gebracht. Dit zijn vaste hefbomen die op termijn vaak in uw nadeel werken. Stel de eenvoudige tracker is $60 waard en daalt  met 5% naar $57. Hierna stijgt de eenvoudige tracker met 5,26% en komt weer (ongeveer) uit op $60. Met een hefboom van 5 zou het van $60 naar $45 dalen (5x-5%). Het herstel zou dan 5,26%x5 =26,3% zijn. De koers loopt op naar $56,835 en dankzij de vaste hefboom heeft u nog steeds verlies.

Dan zijn er nog de risico’s van sluiting en beperkte liquiditeit. Jaarlijks worden tientallen trackers gesloten omdat de uitgevers ervan er te weinig aan verdienen. Dit zijn doorgaans trackers met weinig animo. Bij sluiting ontvangt u cash van de restwaarde op uw rekening. Let op dat de restwaarde lager kan zijn dan de laatste koers want eventuele kosten kunnen hier nog vanaf gaan. Tot slot is er nog de lage liquiditeit. Trackers met weinig liquiditeit kunnen niet alleen volatiel zijn maar ook een hoge spread hebben. De spread is het verschil tussen bied en laat, welke tot een aantal procent kan oplopen.

Conclusie

Dat trackers razend populair zijn is niet vreemd, hier op Beursig.com worden ze ook vaak uitgelicht. Toch is het niet een kwestie van blind volgen. Nog een beetje huiswerk maken en bewust zijn van de risico’s hoort er ook bij. Wat als er dan toch onverhoopt een flashcrash is zoals in de video te zien was? Dan moet u geluk hebben door op dat moment koopjes te kunnen doen.

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.